• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold /ritzau/

DBU-bosser accepterer Kasakhstans Uefa-status

Foto: Lars Ronbog

Kasakhstan grænser op til Kina, men det centralasiatiske lands fodboldforbund har tilhørt Europa siden 2002.

Af /ritzau/

Det danske fodboldlandshold er langt hjemmefra, når der søndag fløjtes op til EM-kvalifikationskampen mod Kasakhstan i Astana.

Hverken sprogligt eller geografisk rimer Kasakhstan på europamesterskab.

Kasakhstan er verdens niendestørste land målt på areal, men kun ti procent af landet ligger vest for Uralbjergene og dermed i Europa.

Foruden kystlinjen til Det Kaspiske Hav og en mere end 7500 kilometer lang grænse til Rusland grænser Kasakhstan op til Turkmenistan, Kirgisistan, Usbekistan og Kina.

100 danske fans har taget den lange tur mod øst for at overvære søndagens kamp.

Dansk Boldspil-Unions fodbolddirektør, Peter Møller, medgiver, at det er besynderligt at skulle krydse fem tidszoner for at spille en kvalifikationskamp til et europamesterskab.

- Det er en lang rejse over mange tidszoner, og når man så oveni skal spille en fodboldkamp på kunstgræs så langt væk bare 2,5 døgn efter sejren over Finland, så giver det da en naturlig udfordring, som ikke kun har sportslig karakter.

- Men Kasakhstan er medlem af Uefa, så det er jo bare et vilkår, vi indretter os efter, siger Peter Møller.

Da Kasakhstans Fodboldforbund genopstod efter Sovjetunionens fald, blev forbundet indlemmet i det asiatiske fodboldsystem og var tæt på at kvalificere sig til VM i 1998 og 2002.

Men med udsigten til at få en del af det lukrative europæiske fodboldmarked på både landsholds- og klubplan blev forbundet i 2002 fuldbyrdet medlem af Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) i stedet.

Sportsligt har skiftet ikke været en succes, for Kasakhstan er ikke i nærheden af at kæmpe med om slutrundebilletter.

DBU's formand, Jesper Møller, er medlem af Uefas magtfulde eksekutivkomité.

Han har ingen holdning til, om det gav mening at indlemme Kasakhstan i Uefa for 21 år siden.

- Jeg har ikke tænkt over, om det var en fejl, for det er et faktum, at de blev indlemmet. Og jeg tror også, at de synes, at der er langt til Danmark, siger DBU-formanden.

Det er heller ikke et spørgsmål, der har strejfet landstræner Kasper Hjulmand, der i stedet har haft travlt med at kigge på foranstaltninger til at undgå jetlag.

- Jeg har ingen holdning til, om Kasakhstan bør være en del af Uefa, for jeg har haft fokus på den kamp, vi skal spille, siger Hjulmand.

DBU's direktør, Jakob Jensen, minder om, at Danmark ofte har en gunstig placering på det europæiske landkort, mens lange rejser er et vilkår for andre modstandere.

- Det er klart nemmest sportsligt at spille mod nogen, der bor tæt på. Men i og med at der er 55 lande i Uefa, så er der nogen, der har større rejseudfordringer, end vi har - for eksempel hvis man kommer fra Island, siger han med henvisning til en anden afkrog af det europæiske fodboldkort.

Der er få andre eksempler på, at nationale fodboldforbund tilhører et andet kontinentalt fodboldforbund, end geografien lægger op til.

Israel er medlem af Uefa af politiske og sikkerhedsmæssige årsager, mens Australien i 2006 flyttede væk fra svage Oceanien til fordel for Asien af sportslige årsager.

Guyana og Surinam tilhører Nord- og Mellemamerikas fodboldforbund, selv om landene er en del af Sydamerikas fastland.

/ritzau/