Video : Tipsbladet
Superliga

4. December: Det er lige før, man får tårer i øjnene af at snakke om det

Bag dagens låge i tipsbladet.dk's julekalender gemmer sig FC Vestsjælland og fortællingen om en gennemsympatisk fyr, der var med på det meste af FCV's rejse.

Julen nærmer sig med hastige skridt, og samtidig er et årti ved at gå på hæld.

Det har tipsbladet.dk valgt at markere med et historisk tilbageblik på de seneste 10 år og de klubber, der har været i Superligaen – fortalt med udgangspunkt i en spiller, der har sat et stort aftryk i perioden. Det behøver ikke være den bedste spiller, det største salg eller driblekongen. Det kan også være en spiller, der forandrede historiens gang eller klubbens kultur.

Til at hjælpe har vi allieret os med en person, som har et indgående kendskab til klubben.

4. december byder på et blik på FC Vestsjælland i samarbejde med klubbens tidligere direktør Gert Hansen.

Gert Hansen har peget på Rasmus Festersen.

Historien om FC Vestsjælland kan deles op i to. Der er opturen. Oprykninger, Superliga-overlevelse og pokalfinale. Og så er der nedturen. Nedrykning fra Superligaen og konkurs et halvt år senere. Rasmus Festersen var med til at tegne opturen i Slagelse-klubben, og han manglede på en måde, da klubben kæmpede for at undgå konkursen.

Han er den spiller, der satte det største aftryk på klubben, der gik konkurs i december 2015, mener den daværende administrerende direktør, Gert Hansen.

- Han var med fra start til slut, så det er naturligt at vælge ham, siger Gert Hansen, der også var med hele vejen, og forklarer:

- Han er en personlighed. En kammerat. Vi har en historie sammen, fordi han kom til amatørklubben Slagelse B&I, før vi blev professionelle. Vi fik ham fra Silkeborg. Det var gennem en af hans kammerater, der var herovre, og det var den første aftale, jeg lavede i amatørklubben. Vi betalte transfer for ham, men jeg vil ikke sige beløbet. Jeg vil kun sige, at det var et symbolsk beløb til Silkeborg, fordi de sagde, at de aldrig havde solgt en spiller uden at få penge for ham.

- Så jeg gav dem et tilbud, og så måtte de jo tage det, for Festersen ville væk derovre fra. Det var den billigste transfer i historien. Det endte lykkeligt, for han nåede at være med i hele opbygningen af Slagelse og Vestsjælland, og så solgte vi ham til OB. Han var en rigtig god historie for os. 

I 2008 gik Kurt Andersen ind i Slagelse B&I og skabte overbygningen FC Vestsjælland. En ambitiøs klub, der ville noget i dansk fodbold. Og de nåede noget. Oprykning til 1. Division allerede i 2009, og i 2013 var klubben så at finde i landets bedste række.

Selv om der var mange nye spillere, der kom og gik i den storsatsende klub, endte "Fester" med at blive omdrejningspunktet for klubben, som han kun i efteråret 2012 ikke var en del af, da han var i Australien.

- Han var det hele i klubben. Ud over at drive fodboldklub havde vi mange arrangementer for sponsorer, og han stillede jo op uden problemer. Vederlagsfrit. I dag skal de jo have penge, hvis du tager et foto med dem. Festersen var en del af opbygningen fra Slagelse Boldklub til FC Vestsjælland. Det var han en stor del af, siger Gert Hansen og forklarer yderligere om sin beundring for Festersen:

- Han var en spiller, som der er få af i Danmark. En med klubfølelse. Efter FC Vestsjælland gik konkurs, har vi holdt kontakten. Vi ses ikke privat, men det er bare en fantastisk mand. Vi skaffede ham jo faktisk også hans kæreste - vi hentede (Anders) Torpegaard i Odense, og nu er Festersen gift og har børn med Torpegaards søster. Han var en fantastisk fodboldspiller med hjernen i orden, da han har jo fået en god uddannelse inden for HR, og det er der mange fodboldspillere, der kunne lære noget af.

I sin sidste sæson for klubben var Rasmus Festersen med til at spille holdet i en pokalfinale, der dog blev tabt efter forlænget spilletid, og selv om Festersen kom ind på en samlet femteplads på topscorerligaen med 10 mål alt i alt, var det ikke nok til at redde FC Vestsjælland fra nedrykning.

Nedrykningen endte for alvor med at blive startskuddet på nedrykningen, men Festersen blev aldrig en del af et kaotisk efterår, da man slog kapital af hans gode form i sæsonen og solgte ham til fynske OB i sommeren 2015. 

Den dag i dag tror Gert Hansen, at Festersen kunne have været med til at redde klubben, hvis man ikke havde solgt ham. Han var i forvejen en spiller, ledelsen brugte og rådgav sig hos. Men sælges skulle han, for sådan skulle forretningsmodellen i FCV se ud, og Festersen havde også fortjent at få chancen et andet sted.

- Han havde været en af dem, der var gået forrest og havde forsøgt at redde det, hvis han havde været der. Vi var jo faktisk tæt på, men der var ikke nok af hans personligheder i klubben. Sådan var det, desværre, men han skulle også videre, og han fik en glimrende kontrakt i OB. Og vi fik et fornuftigt beløb for ham. På det tidspunkt var det jo sådan, at skulle vi overleve som klub, skulle vi sælge i ny og næ, siger Gert Hansen, der dog måtte drøje nøglen i december 2015, hvor Kurt Andersen ikke ville være med mere.

Gert Hansen er i dag ikke længere en del af dansk topfodbold, men han har fulgt Festersens karriere i OB, og han er stolt over det, den tidligere FCV-spiller, der indstillede karrieren i sommer, har fået ud af sin fodbold.

- Det er lige før, man får tårer i øjnene af at snakke om det. Jeg synes, det er fantastisk. Og så kan man sige, at han ikke var landsholdsspiller og alt sådan noget, men her har du en spiller, hvor du kan sige, at han på sit cv nåede så langt, evnerne rakte. Var han nu også kommet til udlandet, kunne det være, han var kommet endnu endnu længere. Men hvis du ser på fodboldspillere rundt omkring i Danmark i dag, er der tusindvis af spillere, der af Festersen kan lære, hvordan man agerer som professionel fodboldspiller, lyder det fra Gert Hansen, der ikke har andet end en god og kærlig historie om Festersen at slutte af på:

- Han lavede ikke skandaler, men han er en joker. Jeg glemmer ikke, at lige da vi fik ham ind, fik han en skade i fodrodsknoglen, hvor han sådan set havde opgivet det hele om tirsdagen. Alligevel spillede han turneringskamp om søndagen, fordi han var forbi nogle af de bedste behandlere i Danmark. Sådan har det været hele vejen igennem med Festersen. Han gav sig altid 100 procent, og han har nok også spillet med smerter i nogle perioder.

Rasmus Festersen er blevet 32 år, og han arbejder i dag i virksomheden HR-ON, hvor han er kommunikationsdirektør.