Video : Tipsbladet
Generelle

- Dansk klubfodbold skal nok komme igen

Superligaen vil i 2025/26-sæsonen fortsat have fire europæiske pladser og et enkelt hold i Champions League.

Superligaen må i 2025/26-sæsonen tage til takke med fire hold i europæiske turneringer - heraf en enkelt plads i Champions League.

Dansk klubfodbold lå ellers i lang tid til en 15.-plads på Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) koefficientrangliste, hvilket ville have givet adgang til en ekstra Champions League-plads. Og i alt fem europæiske pladser.

En overraskende titeltriumf i Conference League til græske Olympiakos fik dog sparket Grækenland foran Danmark, der endte på en 16.-plads.

Det er 15 år siden, at daværende konsulent i Divisionsforeningen Niels-Christian Holmstrøm dømte en top 15-placering som et realistisk mål, og da strukturen i Superligaen blev ændret til den nuværende i 2016, var det blandt andet for at indfri netop det.

Danmark har i de seneste fem år opnået målet flere gange. Og endnu tidligere er Danmark også endt som henholdsvis nummer 12 og 13 på listen.

Forventningen i år var, at målet om top-15 blev opnået igen, siger Divisionsforeningens formand, Thomas Christensen.

- Det er klart, at vi havde forventet at få den her 15.-plads, men sådan er det, og det er marginalerne, der gør det.

- Der sker en sensationshistorie med Olympiakos, der går hele vejen, og det er så det, der skal til, siger Thomas Christensen.

Han tror på, at dansk klubfodbold kan sigte højere end top-15, selv om målet for tredje år i træk glippede for Danmark.

- Jeg tror ikke, at det er et tilbageslag. Jeg tror faktisk, at klubberne vil investere endnu mere og gøre mere ud af at kvalificere sig.

- Det er svært at sige, hvad loftet for dansk fodbold er, men jeg tror godt, at vi kan udvikle os yderligere. Vi var oppe og have en 12.- og 13.-plads på et tidspunkt. Det kan være et mål i første omgang, siger han.

Det er blandt andet på grund af den seneste afslutning i Superligaen, at Thomas Christensen er fortrøstningsfuld.

Her var kampen om det danske mesterskab utrolig tæt. Med to spillerunder tilbage kunne Brøndby, FC Midtjylland, FC Nordsjælland og FC København fortsat blive dansk mester.

- Vi ser en udvikling, hvor de danske klubber bliver bedre og bedre, hvilket kulminerede i, at vi i år havde fire klubber, der konkurrerede hårdt om mesterskabet.

- Det løfter ligaen og gør holdene konkurrencedygtige i forhold til Europa, siger Thomas Christensen.

Samtidig understreger han, at et hold mindre i europæisk fodbold i næste sæson kan betyde bedre muligheder for at spille sig mod en top 15.-placering.

Det skyldes, at superligaklubbernes samlede koefficientpoint skal fordeles med antallet af klubber, der har spillet europæisk fodbold.

Det danske mesterhold, FCM, får onsdag klokken 14 sat navn på sin første modstander på vejen mod Champions League-gruppespillet ved en lodtrækning i Schweiz.

/ritzau/