Video : Tipsbladet
Superliga

Efter kollaps: Brøndby-ejere jagter milliardhandel

De amerikanske forretningsmænd Jahm Najafi og Jeff Moorad ejer en bid af Global Football Holdings, og så er de også nu i position som et seriøst bud på at købe Everton efter et vildt år.

Mens der sandsynligvis skal nye penge i Brøndby IF på et tidspunkt inden så forfærdelig længe, er der også ude i den store verden markante bevægelser i klubfodbold.

En af de klubber, der er mest opmærkomshed omkring, er Premier League-klubben Everton, der er i en meget alvorlig økonomisk knibe med et tilsalg-skilt banket op foran klubben og dets ufærdige stadion såvel som hele spillertruppen.

Ifølge britiske medier er der en risiko for, at klubben går i betalingsstandsning en af de kommende måneder, efter den hidtidige storaktionær Farhad Moshiri mod alle råd sidste år indgik en eksklusiv-aftale med de meget kontroversielle amerikanske investorer 777 Partners om et køb af Everton.

777 Partners' økonomi og forhold er især de seneste måneder faldet fra hinanden i en grad, så de amerikanske investorer står foran økonomisk ruin med en milliardgæld, man tilsyneladende får meget svært ved at slippe ud af, og per 1. juni udløb eksklusivaftalen, så Moshiri nu kan sælge Everton til anden side.

Og her er amerikanske Jahm Najafi og Jeff Moorads firma MSP Sports Capital et af de mest seriøse bud på en køber ifølge flere britiske medier, herunder The Guardian.

MSP har lånt Everton et milliardbeløb til klubbens storstilede stadionprojekt, og sammen med lokale forretningsmænd er MSP en af de kandidater i et bredt felt, Farhad Moshiri og hans rådgivere ser seriøst på.

Evertons situation er ekstremt kompliceret, da klubben har lånt meget store beløb af såvel MSP og 777 Partners og andre parter.

En ny ejer kunne være fristet til at lade Everton gå i betalingsstandsning og forhandle ordninger om dele af gælden, selv om det vil give Everton endnu en markant pointstraf.

Uanset udfaldet og modellen vil opkøbet af Everton sandsynligvis være langtrukkent og både ekstremt dyrt og kompliceret, da en ny ejer eller ejergruppe skal punge ud med adskillige milliarder kroner til eksisterende gæld, før man overhovedet kan begynde at se på det nuværende hold.

MSP Sports Capital ejer ud over en bid af Global Football Holdings og deres investering i Brøndby IF også andele i Estoril, Alcorcon, Waasland-Beveren, Augsburg og Formel 1-holdet McLaren.

777 Partners er blevet hevet i retten i New York og fik i maj indefrosset deres værdier i Belgien, herunder ejerskabet af traditionsklubben Standard Liège.

777's klubber Vasco Da Gama, Red Star Paris, Hertha Berlin og Genoa samt investeringer i australsk fodbold og i den spanske topklub Sevilla er ligeledes i stor fare.