Video : Tipsbladet
Superliga

Lyngby-krise får Superliga-klubberne til at overveje nye konkurs-regler

Da Lyngby FC gik konkurs i 2001, fik dansk fodbold nye konkursregler. For få uger siden var Lyngby BK så ved at gå konkurs igen, og det har fået Divisionsforeningen til at se konkursreglerne efter i sømmene.

Da Lyngby FC, som klubben hed dengang, gik konkurs i 2001, spillede førsteholdet Superliga-sæsonen færdig med et hold bestående af amatører. Hvis Lyngby BK var gået konkurs for et par uger siden, ville klubben blive taberdømt i resten af sæsonen.

Det er et meget konkret eksempel på, at konkursreglerne i dansk fodbold er anderledes i dag end for 17 år siden. Dengang fik Lyngbys skæbne DBU til at ændre reglerne for konkurser, og det samme kan være på vej denne gang.

Claus Thomsen er direktør i Divisionsforeningen, som er klubbernes sammenslutning, og som står for driften af Superligaen, og han bekræfter, at Lyngbys næsten-konkurs har givet anledning til at se på reglerne igen.

- Ja, det har den. Det er rigtig fint, at der er kommet nogle gode folk, som har taget over i Lyngby Boldklub. Men når der har været en situation som den her, er vi ude at kigge i alle afkroge af vores regelsæt. Om der er nogle af dem, der med fordel kan gøres tydeligere og kan optimeres. Om der er andet, vi kan gøre, siger han til tipsbladet.dk.

- Det er vi i gang med, men der er ikke nogen beslutninger om hverken det eller det andet. Det er stille og roligt, for de nuværende regler gælder for næste sæson alligevel. Vi er i gang med at kigge på det.

Mens Lyngby BK kæmpede for at redde stumperne af den kuldsejlede økonomi og dermed klubbens liv som professionel, var et par Superliga-chefer ude med kritik. Janus Kyhl, der er administrerende direktør i FC Helsingør, kaldte det en uheldig situation, at Lyngby havde gearet sin forretning helt forkert med "underskud på underskud på underskud".

Peter Sørensen fortalte, at Lyngby flere gange har hentet spillere for snuden af Silkeborg IF, og han begræd ikke, hvis klubben måtte lukke.

- I en lang periode har de ikke holdt sig tilbage med at hente dyre spillere, og så sent som for få uger siden har de tegnet nye kontrakter. Jeg kan sagtens have ondt af, at de ansatte bliver ramt, men jeg synes det er helt passende, at selve forretningen knækker, når den bliver drevet sådan, sagde Sørensen til Midtjyllands Avis.

I begge d'herrer Kyhl og Sørensens kritik lå en præmis om, at når nu de selv arbejder hårdt for at få enderne til at mødes, er det kun fair, at dem, der ikke gør, bliver straffet. Men Lyngby blev ikke straffet; klubben blev reddet uden at få fratrukket point eller blive taberdømt i nogen kampe.

Det tyder dog ikke på, at Divisionsforeningen kommer til at lave regler, der ville kunne sanktionere Lyngby.

- Jeg kan ikke forholde mig til den konkrete sag. Jeg kan forholde mig til de generelle regelsæt, vi har omkring det. Det er jo virksomheder, der er tale om, og det vil sige, at vi skal give mulighed for almindelig virksomhedsdrift. Når vi kigger på den del af regelsættene, så har vi meget stramme licensregler, vi har nogle krav til gennemsigtighed og økonomisk soliditet, som ligger i toppen af, hvad man har rundt om i Europa allerede, indleder Claus Thomsen.

- Jeg vil ikke udelukke, at vi skal kigge på det, men generelt er det et meget vanskeligt felt, fordi det er en normativ betragtning, hvornår nogle lever over evne, og hvornår det er en bevidst investering i en virksomhed for at nå et bestemt resultat. Hvad er rammerne for det, og skal vi overhovedet have nogle rammer for det? Og hvis nogle gerne vil bruge deres penge på en fodboldklub, skal de så ikke have lov til det, så vi får bedre fodbold ud af det?

- Det er et meget svært spørgsmål. Jeg kan godt forstå, du stiller det, og jeg kan godt forstå, at diskussionen bliver rejst, men hvis man kigger på regler og procedurer, er det, folk rejser, mere et spørgsmål om ledelsestypen, og om man synes, den er ansvarlig eller ej. Det er en diskussion, som er meget vanskelig at rumme inden for regelsæt.

Diskussionen bliver mere etisk?

- Ja, det er det, den gør. Og hvem skal så bestemme? Jeg kan sagtens forstå, at diskussionerne opstår, men det er utroligt vanskeligt. Hvornår er det en investering, og hvornår er det en dårlig investering? Det er i hvert fald ikke Divisionsforeningen, der er kompetent til at afgøre den slags, siger direktøren.

Claus Thomsen oplyser desuden, at der ikke er sat nogen tidshorisont på, hvornår Divisionsforeningen forventer at være færdig med at gennemgå konkursreglerne i dansk fodbold.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.