Video : Tipsbladet
Superliga

Efter Tipsbladet-artikel: Vil rejse sagen i EU

Multiklub-samarbejder er en af tidens mest hotte emner i fodbold, og i denne uge fik FC Midtjylland så officielt Mafra i Portugal som 'lillebror'. Dansk politiker vil tage sagen op i EU efter Tipsbladets dækning af fodboldens kontroversielle forretningsmodel.

EU-parlamentsmedlemmet Niels Fuglsang (S) har som medlem af Europaparlamentet fra forreste parket set spillet om VM-slutrunden i Qatar.

Danskeren kom i skarp clinch med kolleger fra Italien og Belgien på grund sin kritiske linje overfor Qatar, kolleger der siden er blevet impliceret i en enorm korruptionsskandale med anklager om decideret bestikkelse fra Qatar til de pågældende personer for at tale Qatars sag i EU-regi.

Fuglsang er også fodboldinteresseret, og Tipsbladets artikel om multiklub-samarbejdernes effekt på transfermarkedet og fodboldspillet bekymrer socialdemokraten.

- Det er ikke nyt, at der er kommet voldsomt mange flere penge i fodbold i de seneste år, og de her modeller er en del af det, hvor rige ejere opkøber flere klubber på samme tid og forsøger at udnytte fordele ved at cirkulere spillere og midler mellem klubberne, siger Niels Fuglsang.

- Tilbage i halvfemserne blev jeg fan af Newcastle, da de havde Alan Shearer på holdet. Nu er de solgt til Saudi-Arabien, ligesom flere andre klubber er blevet opkøbt. Jeg ser de her multiklub-modeller, I beskriver, som en del af den samme udvikling, som ikke er i det store flertal af fansene eller spillets interesse, siger Niels Fuglsang.

- Jeg kan faktisk ikke forstå, at det er tilladt at eje flere klubber på samme tid. Det kan ikke være i fansenes interesse, at en klub, man har et stærkt forhold til, bliver rugekasse for en anden, større klub.

- Lad os sige, at Manchester Citys ejere købte AGF og bestemte sig for at sende de bedste talenter fra AGF til Manchester City, når de dukkede op i Århus. Det ville da være ødelæggende som AGF-fan. AGF som satellitklub for Manchester City ville være langt ude. Jeg synes, der burde være en begrænsning på det her område, siger Niels Fuglsang.

EU-parlamentarikeren husker med bekymring det, han oplevede som et svigt fra FIFA's side, da VM 2022 blev tildelt Qatar, og han er klar til at overveje, om der skal politiske tiltag til for fodboldspillets og fansenes skyld i sagen om multiklub-ejerskabers fremvækst i topfodbold.

- Jeg synes i den grad ikke, at FIFA levede op til de forpligtelser, man har i forhold til at varetage fodbolds interesser i forhold til VM-slutrunden i Qatar. Vi har god grund til at tvivle på, om FIFA i den her sag træffer beslutninger i sportens interesse eller blot lytter til nogle få pengestærke aktører, siger Niels Fuglsang.

- Det er værd at overveje, om vi som politikere bør indføre regler, som kan forhindre, at sporten bliver ødelagt af den her form for tænkning og spekulation i at eje flere klubber på samme tid og sende spillere rundt mellem disse klubber, siger Niels Fuglsang.

- Jeg vil nu skrive til EU-kommissionen og spørge, hvordan de forholder sig til sagen, og om de ser ny lovgivning som en mulighed.