Superliga Troels Bager Thøgersen

Fik du læst? AGF-formand talte ud om krisen

Foto: Getty Images

Fra 29. april i Tipsbladet: Bestyrelsesformand Lars Fournais kalder AGF's situation i Superligaen alvorlig og for en sportslig krise. Men der er fuld opbakning til cheftræneren, sportschefen, den administrerende direktør og en spillertrup, der søndag spiller et svært opgør i Odense efter ni kampe i streg uden sejr og med seks point ned til Vejle Boldklub under nedrykningsstregen.

Af Troels Bager Thøgersen

Dette interview stammer fra Tipsbladets trykte udgave fredag 29. april og er altså lavet inden bruddet mellem David Nielsen og AGF. Vi genbringer det, da det fortæller noget om de planer, der er i Århus-klubben fremadrettet.

----

2022 har på ingen måde været, som AGF håbede.

Man begyndte med en drøm om Top 6 og fik pustet til håbet med en sidsteminutssejr over SønderjyskE 18. februar.

Siden har AGF spillet 810 minutters Superliga-fodbold fordelt på ni kampe uden at vinde en eneste. Heraf er fem kampe blevet tabt, med modstanderens sejrsmål fordelt på ét i 87. minut og tre i dommerens tillægstid, mens Viborg som de eneste slog AGF med to scoringer.

Samtidig har der uden for AGF været kraftig blæst og masser af diskussion om spillervalg, forholdet mellem cheftræner David Nielsen og sportschef Stig-Inge Bjørnebye og senest omgørelsen af bænkningen af Jón Dagur Thorsteinsson, der blev sat udenfor i begyndelsen af slutspillet på grund af manglende kontraktforlængelse, men i denne uge blev taget tilbage i betragtning til holdet efter den dårlige stime af resultater.

Så hvor efterlader det AGF med fem runder igen?

Tipsbladet har talt med bestyrelsesformand Lars Fournais om situationen.

Lå en tiendeplads med fem runder tilbage inden for skiven af det, I havde forestillet jer af mulige udfald forud for denne sæson?

- Nej, det gjorde det ikke. Sæsonen har ikke været tilfredsstillende på nogen måde. Det er ikke bare noget, jeg siger som formand, det har vi en bred enighed om i bestyrelsen, direktionen og den sportslige ledelse. Vi kom ikke i Top 6. Vi røg for hurtigt ud af pokalturneringen, og vi gjorde en rigtig dårlig figur i Conference League-kvalifikationen. Vi har misset alle vores målsætninger, og det har vi haft en meget åben evaluering om. Vi er alle enige om, at det ikke er godt nok. Det anerkender vi fuldt ud og er fuldt bevidste om. Det ser vi på med dyb alvor, ligesom vi gør på det faktum, at vi nu ikke har vundet de ni seneste kampe. Det havde vi heller ikke set komme. Så vi er i en alvorlig sportslig situation i AGF, og det prøver vi alle sammen at agere efter, så vi kan hjælpe hinanden til at få det rettet op.

- Der sker en meget stor udskiftning i truppen, før sæsonen starter. Det er en udskiftning, der var mere eller mindre påtvungen. Vi havde en række kontrakter og lejemål, der løb ud, vi endte vist transfervinduet med 11 spillere ud og 10 ind. Det var en kæmpe opgave for Stig-Inge Bjørnebye at håndtere med den tid, han havde til det. Han blev kastet ud i en meget stor opgave uden at have ret megen tid til det. Vi havde jo forløbet med den anden sportschef, der kuldsejlede i sidste øjeblik, så vi fik først sportschefen på plads meget sent, og der mistede vi noget momentum.

- Vi fik en trup på plads, og derfra gjorde vi det jo faktisk godt. Vi spillede 11 kampe i efteråret, hvor vi i point var det næstbedste hold i Superligaen. Vi forsøger i ledelsen at se på fakta, og der syntes vi faktisk, at vi havde et godt efterår. Vi havde en fin opstart med to træningslejre i udlandet for at være så godt forberedt som overhovedet muligt. Vi ville træne i sydens sol i stedet for i den danske vinter, og vi så nogle opløftende ting i træningskampene.

- Vi havde et ønske og håb om at komme i Top 6. Vi lagde ud med en heldig sejr over SønderjyskE, og derefter har vi præsteret for dårligt og ikke fået de point, vi mener, at vi skulle have. Derfor står vi i dag i en situation, hvor vi har fået for få point i foråret. Det forsøger vi at reparere på det i de sidste fem kampe.

Og der er vel også mange udskiftninger i staben og mange ting, der ikke ender med at falde heldigt ud for jer?

- Det sker, når man har dygtige spillere og ledere ansat. Så vil andre gerne have fingre i dem. Det tager jeg egentlig som en kvalitet. Vi har haft rigtig dygtige assistenttrænere til David [Nielsen], og det har vi stadigvæk. De assistenttrænere har også karriereønsker, som dygtige mennesker har. Man skal aldrig være bange for at ansætte dygtige mennesker, andre er interesserede i, og dem har vi haft i AGF. Vi har to assistenttrænere, der er taget videre, og vi har jo tre spillere i FC Københavns startopstilling i Kamil Grabara, Kevin Diks og Jens Stage, der kommer fra os. Og de tog en sportschef, igen en dygtig leder, der kom videre til noget, han syntes var mere interessant. Sådan er vilkårene i erhvervslivet, og det må vi leve med. Men det har klart været en udfordring for os at erstatte gode folk. Vi skal jo være i stand til at komme videre, når vi mister en medarbejder, og vi skal helst bedre videre.

- Omstændighederne har i høj grad dikteret, at vi skulle have de udskiftninger. Vi har investeret meget tungt i holdet, vi har den dyreste trup, der nogensinde har været i AGF. Og der er det klart, at vi skal se en bedre performance over tid, end vi har set.

- Det er vigtigt at fastslå, at ja, vi er i en sportslig krise lige nu, men det er på et helt andet niveau end det, vi tidligere har oplevet i AGF. Jeg har været gennem en del kriser i AGF, og det her er ikke på samme niveau. Fra 2014 til nu har vi formået at bringe AGF et helt andet sted hen som virksomhed. Vi har en sund økonomi, vi har faciliteter på et helt andet niveau end i 2014. Vi har måske det bedste træningsanlæg i Danmark og et klubhus, der er helt i top. Og vi er på vej med et akademi og et nyt stadion. Så på den lange bane er der mange ting, der vender helt rigtigt for AGF. Derfor skal vi have løst den sportslige krise, vi er i nu, og så arbejde videre med det langsigtede i AGF.

Der er mange, der drager paralleller til de tre nedrykninger i 2006, 2010 og 2014, og spørger sig selv, om det er ved at ske i AGF igen?

- Jeg kan godt forstå, at der er en vis bekymring i vores omverden, for hvad er det nu, der sker. Det er derfor, jeg ser lidt mere analytisk på det og ser på, hvilken periode, vi er i. Næsten alle hold løber ind i perioder, hvor de får for få point, hvor de ikke har stolpe ind på noget som helst. Brøndby har tabt seks kampe i træk men nåede at komme med i Top 6. Det kan ske for alle klubber, at tingene ikke går holdets vej. Den modgang må vi bare håndtere.

- Jeg er snart træt af at høre, at det skulle være hårdt at være i AGF. Nej gu' er det ej, det er fantastisk at være i AGF. Det er fantastisk at være formand for AGF, det er fantastisk at være administrerende direktør, sportschef, cheftræner og spiller i AGF, fordi så mange interesserer sig for, hvordan det går i klubben. Det er da meget sjovere. Og vi skal leve med det. Vi skal være så stærke som organisation, at vi ledelsesmæssigt hele tiden koncentrerer os om at gøre de ting, vi mener er rigtige for AGF.

Hvad gør du som formand for at vurdere situationen og for at hjælpe din direktør, cheftræner og sportschef i en tid, hvor deres stillinger er til diskussionen i offentligheden?

- Vi er virkelig tætte på hinanden. Min fornemmeste opgave som bestyrelsesformand er at være tæt på den daglige ledelse i form af Jacob [Nielsen] og Dan [Jessen], og på den sportslige ledelse i form af Stig-Inge og David. Samtidig skal jeg sikre, at vi har en bestyrelse, der er involveret på det strategiske niveau. Vi har en meget klar opdeling af opgaverne, og det er vigtigt, at vi driver AGF som en moderne virksomhed, hvor vi taler sammen om tingene og finder løsninger.

- I denne verden vil man gerne finde syndebukke. Hvis det ikke går godt, er det den ene og den anden persons skyld, og går det godt, er alle fantastiske. Så sort-hvidt er det altså ikke. Det er meget mere komplekst end som så. Hvis man vil drive en ordentlig virksomhed, skal man være tæt på hinanden og skabe resultater sammen. Det er det, vi forsøger i AGF, selvom der er mange, der forsøger at starte personkampe, vi ikke kan se eksisterer.

Det er vel meget naturligt, at der opstår diskussion om rollefordelingen og jeres beslutninger i eksempelvis Thorsteinsson-sagen, når han først er ude af holdet og så i denne uge kommer tilbage?

- Beslutninger kan diskuteres. Hvis præmissen for en beslutning ændrer sig, kan den virke tåbelig. Hvis præmissen ikke ændrer sig, kan det vise sig at være en rigtig god beslutning. Man kan kun lede en virksomhed ved at kigge frem og tage den beslutning, der ser bedst ud i situationen.

- Den slags beslutninger i AGF træffes altid i samarbejde mellem en sportschef og en cheftræner. Det vil nogen gøre en historie ud af og sige, at det ikke er sket i dette tilfælde. Men det kan jeg garantere for, at det er. Det har både David og Stig-Inge sagt talrige gange, men alligevel tror nogen ikke på, at det er sket sådan. Det gør det træls nogle gange, at vi siger nogle ting, hvor folk så tror, at der ligger noget andet bag. Men det gør der ikke.

- I denne sag kommer der en melding fra Stig og David til Jacob om, hvad man ønsker at gøre. Det er en orientering til Jacob, og jeg og bestyrelsen får den også. Det bakker vi selvfølgelig op, ligesom vi bakker op, når de når frem til en anden beslutning, fordi omstændighederne har ændret sig. Det er det, man får ud af at snakke sammen og finde løsninger, og det er det, vi gør.

- Vi har nogle chefer og ledere i AGF, vi har tillid til. Når jeg kan se, at folk gør deres bedste hver dag, kan jeg jo ikke forlange mere. Og det føler jeg virkelig, er tilfældet. Der bliver arbejdet hårdt på at komme ud af denne situation. Ingen tager det her med et skuldertræk, det kan jeg love dig.

Så må I også have tillid til, at I i næste sæson kan komme i Top 6 med samme cheftræner og sportschef?

- Ja, den tillid har vi. Det skal vi kunne gøre, og jeg mener, at det er realistisk at tro på. Men som altid evaluerer vi sæsonen, når den er gået.

- Man skal have skabt et tillidsfuldt samarbejde for at skabe resultater. Men fodboldens verden er så anderledes, fordi der hele tiden er meninger om, hvorvidt man har den rigtige sportschef, cheftræner og direktør. Sådan er det altså ikke i en stor produktionsvirksomhed med en 50 gange så stor omsætning som AGF. Her er der stærke meninger om alt. Men jo mindre, man ved om tingene, jo mere kategorisk kan man udtale sig.

Så hvad gør I herfra med fem runder tilbage og seks point ned til Vejle?

- Vi tager situationen yderst alvorligt. Og vi har ikke på noget tidspunkt sagt, at vi ikke kan komme i nedrykningsfare. Vi tager situationen med dyb alvor. Som ledelse kan vi hjælpe hinanden ved at tage de rigtige beslutninger, så vi giver Stig, David og spillerne de bedste muligheder for at vinde den næste kamp. De bedst mulige forudsætninger giver vi ved at bevare roen, overblikket og isen i maven og sige, at 'det her skal nok komme'.

- Spillerne har doneret billetter til 300 fans, som de inviterer ind til OB-kampen. Det er ikke AGF, der betaler, det er spillerne selv, der betaler fansene for, at de kommer ind og støtter dem. Det synes jeg er fantastisk, at vi har spillere, der brænder så meget for at få situationen ændret. Det bakker vi op om. Jeg er Fredensvang en gang eller to om ugen. Jeg ser en spillertrup med masser af begejstring og lyst til at vinde fodboldkampe. Det er et spørgsmål om at komme ind i en anden stime for os, og det skal nok lykkes.

Hvad får den dårlige placering af konsekvenser for jeres ambitioner?

- Krisen, vi befinder os i nu, ændrer overhovedet ikke på det langsigtede mål i AGF. Dem holder vi fast i, og vi holder fast i, at vi skal investere yderligere i Superligaholdet og talentudviklimg i de næste mange år. For over tid ved vi, at pengene betyder meget for resultaterne i fodbold. Så vi skal bringe os i en økonomisk situation, hvor vi har musklerne til at blive taget alvorligt, når vi siger, at vi skal være i toppen af dansk fodbold. Uden det rette budget kan man ikke være permanent i toppen af dansk fodbold. Og det er det, vi arbejder på.