• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Ekspert om Faghirs pris: Se Haaland og Eriksen

Foto: Getty Images

Vejle kan med fordel sælge Wahid Faghir til sommer i stedet for at vente og satse på endnu større transfersum, vurderer en ekspert i et interview med tipsbladet.dk.

Af Troels Bager Thøgersen

Man kan vælge at se på otte mål i 36 turneringskampe og debut på førsteholdet i Vejle, mens han stadig var 16 år.

Man kan også se på udtagelsen og startpladsen for Danmark i U/21-opturen mod Frankrig, der kickstartede det danske holds flotte kvalifikation til knockoutfasen i juni ved EM.

Eller de mange artikler om det store talent og de endnu mere talrige scoutingture til ungdomskampe og grundig granskning af videoklip, som udenlandske klubber har stået for i de seneste år.Wahid Faghir er måske kun 17 år gammel, men meget tyder på, at han allerede før sin 18 års fødselsdag 29. juli er at finde i en klub i udlandet.

Sidste år blev der ellers hvisket om interesse fra FC Midtjylland, men efter Vejle sagde nej til en Serie A-klub og et pænt, tocifret millionbeløb og lovende præstationer i Superligaen ligner det et skifte til udlandet.

Vejle har ellers god brug for en dygtig angriber med potentiale til langt mere end de fem scoringer, det er blevet til i denne sæson, og Superliga-klubberne vil generelt gerne have flere kampe ud af deres dygtigste unge spillere før salg til udlandet, både af sportslige hensyn og for at drive priserne i vejret.

Men nedrykningsfare og underdrejet transfermarked eller ej vurderer Kenneth Cortsen, der er sportsøkonom ved professionshøjskolen UCN, at Vejle i Wahid Faghirs tilfælde bør sælge til sommer.

- Der er jo også risici ved at vente, for eksempel skader, at han ikke får spilletid under U-21 EM, eller at han ikke spiller godt. Så timingen spiller ind her som et væsentligt element, og U-21-turneringer er jo anderledes end seniorturneringerne, siger Kenneth Cortsen til tipsbladet.dk.

De seneste år er videresalgs- og præstationsklausuler nærmere blevet reglen end undtagelsen ved større spillersalg ud af Danmark.

Efter Kenneth Cortsens mening kan det give god mening for Vejle at satse på Faghirs potentiale og formodede evne til at slå til i en større liga, hvilket VB kan gøre ved at sælge til sommer mod at få gode klausuler i stedet for at vente til en senere sæson i håbet på en endnu større transfersum.

- Det kan være endnu bedre for en ung spiller at komme til en udenlandsk klub og præstere godt mod færdigudviklede spillere i en god liga. Se på, hvad det har gjort for Erling Haalands værdiansættelse, da han skiftede fra Molde til Red Bull Salzburg og igen, da han skiftede til Borussia Dortmund, siger Kenneth Cortsen.

- Derfor er spørgsmålet også, om en klub som Vejle tør vente, og om de i stedet for ikke foretrækker et salg til en udenlandsk klub, hvor de i processen får integreret en god videresalgsklausul, da det her også er et spørgsmål om fremtidige indtægter samt om den faktor, at der er en performancemæssig usikkerhed over tid i fodbolden, siger Kenneth Cortsen.

Regel spiller ind
At en transfer meget vel kunne finde sted før Faghirs 18 års fødselsdag handler først og fremmest om UEFA's og ligaernes regler om egenudviklede, såkaldte home grown, spillere. En spiller kan blive egenudviklet i hvilken som helst europæisk topklub, hvis han tilbringer mindst 36 måneder i klubben før sin 21 års fødselsdag.Dermed kan Wahid Faghir blive egenudviklet i en klub i Serie A, i Bundesligaen eller for den sags skyld i Premier League og tælle i kvoterne på lige fod med spillere, der har spillet i klubben siden børneårene, hvis en transfer bliver gennemført før Faghirs fødselsdag i slutningen af juli.

- Diskussionen er interessant, da de udenlandske klubber også motiveres ved at få danske eller andre udenlandske spillere ind i deres eget system i en tidlig alder for at 'onboarde' disse spillere kulturelt og få dem til at tælle som 'home-grown' spillere - særligt hvis de pågældende spillere bliver gode nok til at repræsentere den udenlandske klub i internationale UEFA-turneringer. Her spiller perioden på de tre år i en udenlandsk klub op til aldersgrænsen på 21 år selvfølgelig ind, siger Kenneth Cortsen.

- Så ud fra Vejles position lige nu, så tror jeg, at det kan være klogt at satse på en salg til sommer i stedet for at vente, da jeg ser den fremtidige værdi som en del af de videresalgsklausuler, hvor en spiller som Wahid Faghir kommer til et stærkere miljø og derfra formår at tage de næste skridt i karrieren, ligesom Eriksen gjorde det for efterhånden lang tid siden i Ajax og videre til Tottenham, eller som Joakim Mæhle gjorde det ved at tage fra AaB til Genk og så videre til Atalanta, siger Kenneth Cortsen.

Ajax, Leicester, Tottenham og et væld af andre klubber er de seneste 12-18 måneder blevet sat i forbindelse med et køb af Wahid Faghir.

Wahid Faghirs familie stammer fra Afghanistan, og det afghanske fodboldforbund har tidligere fisket efter det store angrebstalent, uden det indtil videre har lokket Faghir fra at spille for de danske unglandshold. Det kan du læse mere om her.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus