Video : Tipsbladet
Generelle

Ny FIFA-aftale: Det er banebrydende

Fifa skal i forhold til tidligere af med flere penge til klubber, der afgiver spillere til VM i 2026 og 2030.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) er tvunget til at kompensere fodboldklubber, der frigiver spillere til VM i 2026 og 2030, med rigtig mange penge.

Forbundet og European Club Association (ECA), som repræsenterer fodboldklubber i Europa, meddeler mandag ifølge Reuters, at Fifa samlet set skal af med 355 millioner dollar for hver slutrunde.

Det svarer til omkring 2,5 milliarder danske kroner og er en stigning på næsten 70 procent i forhold til tidligere. Stigningen sker som konsekvens af, at VM i 2026 udvides til 48 hold.

ECA-formand Nasser al-Khelaifi kalder aftalen, der blev underskrevet ved organisationens generalforsamling i Ungarn, for banebrydende.

- Vi er glade for at have underskrevet denne skelsættende aftale. Den anerkender klubbernes centrale rolle i fodbold globalt og sikrer, at de er ordentligt repræsenteret i beslutningstagningen vedrørende spørgsmål, der påvirker dem, siger Nasser al-Khelaifi.

Aftalen er en del af Fifas "Club Benefits Program", der sikrer, at klubberne får en andel af indtægterne fra VM for at frigive spillere. Samtidig skal det sikre klubberne, i tilfælde af at en spiller bliver skadet under landsholdstjenesten.

Beløbet, der var øremærket til henholdsvis VM i 2018 og 2022, lød på omkring 1,5 milliarder kroner.

USA, Mexico og Canada skal stå for at afholde VM i 2026, mens Fifa først næste år udpeger værten for slutrunden i 2030.

For få dage siden bekræftede Marokkos sportsminister, at landet ønsker værtskabet sammen med Portugal og Spanien. Samtidig er Ukraine tiltænkt en indtil videre uspecificeret rolle.

Tidligere har en egyptisk talsmand bekræftet, at Egypten, Saudi-Arabien og Grækenland også har lagt et bud på sammen. Det samme har Argentina, Chile, Paraguay og Uruguay.

/ritzau/