• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM /ritzau/Reuters

92 års ventetid sluttede torsdag ved VM i Qatar

Foto: Alexander Hassenstein

Som den første hoveddommer ved et herre-VM dømte Stéphanie Frappart kampen mellem Tyskland og Costa Rica.

Af /ritzau/Reuters

Den franske dommer Stéphanie Frappart skrev torsdag historie, da hun blev den første kvinde til at stå i spidsen for en kamp ved herrernes VM-slutrunde i fodbold.

Således dømte hun gruppekampen mellem Costa Rica og Tyskland på Al-Bayt Stadium i Al Khor i Qatar. Det skete med hjælp fra de to kvindelige linjedommere Neuza Back fra Brasilien og Karen Diaz fra Mexico.

38-årige Frappart er en pioner for kvindelige dommere.

Hun skrev sig ind i historiebøgerne, da hun i 2019 blev den første kvinde til at dømme en fransk Ligue 1-kamp mellem Amiens og Strasbourg.

Samme år stod hun i spidsen for Uefa Super Cup-kampen mellem Liverpool og Chelsea, hvormed hun blev den første kvinde til at dømme en stor europæisk herrekamp.

I 2020 blev hun den første kvindelige dommer i Champions League, da hun fik ansvaret for en kamp mellem Juventus og Dynamo Kyiv.

- Mændenes VM er den vigtigste sportskonkurrence i verden, har Stéphanie Frappart tidligere sagt.

Fifas verdensmesterskab for herrer blev første gang afholdt i 1930.

Franskmanden, hvis passion for fodbold stammer fra hendes far, er tredobbelt vinder af prisen for verdens bedste kvindelige dommer, som uddeles af Den Internationale Forening for Fodboldhistorie og Statistik (IFFHS).

Frapparts præstation under VM i Qatar er blevet mødt med anerkendelse fra blandt andre Costa Ricas træner, Luis Fernando Suárez, som har beskrevet den som et fremskridt for kvinder i en "sexistisk sport".

I alt har tre kvindelige hoveddommere presset sig gennem nåleøjet til gruppen af 36 dommere fra alle verdensdele, der styrer kampene i Qatar.

Ud over Frappart er det japaneren Yoshimi Yamashita og Salima Mukansanga fra Rwanda.

Kampen mellem Costa Rica og Tyskland torsdag aften endte 4-2 til Tyskland. Men fordi Japan vandt 2-1 over Spanien i den anden kamp i gruppe E, endte tyskerne med en lang næse og et tidligt VM-exit.

Japan skal i sin ottendedelsfinale møde Kroatien, mens Spanien kommer til at stå over for Marokko.

/ritzau/Reuters