Video : Tipsbladet
Superliga

Giganttransfer under vild krise: De eneste i flyet

Han har tjent flere penge på andre salg, men især én handel skiller sig ud for afgående Superliga-boss Jan Laursen. Den handel var tilbage, da markedet og verden stod stille under coronavirus-udbruddet.

Han har solgt spillere for et samlet milliardbeløb, og sidste sommer satte han og klubben en enestående rekord, da der kom knap 200 millioner kroner i kassen i Superligaens vildeste transfer ud af landet nogensinde.

Men det er ikke størrelsen på handlen, der skiller sig markant ud, da Tipsbladet i et stort interview med den afgående FC Nordsjælland-sportsdirektør Jan Laursen beder Laursen pege på den handel, der betød mest.

Vi skal derimod tilbage til 2020, hvor mange sad hjemme.

Fodboldspillere i Superligaen løb ture alene eller trænede i små grupper, der var ingen fodboldkampe noget sted i verden, og midt i den historisk svære periode, corona-pandemien var, skulle FC Nordsjælland også meget gerne blive ved med at sælge spillere, gerne dyrt.

Det var før de nuværende ejere i Mansour Group købte FC Nordsjælland, Tom Vernons investorgruppe havde ikke nær samme ressourcer som de nuværende FCN-hovedaktionærer.

Mohammed Kudus-salget var for Jan Laursen det måske vigtigste, fordi situationen i topfodbold var så usikker under coronaepidemien. Foto: Alamy

Og i den situation skulle Jan Laursen så meget gerne have penge i kassen på et tidspunkt, hvor både fodboldkalenderen og transfermarkedet var stendødt.

- Vi glemmer, hvor vanvittig en periode pandemien var. Vi anede ikke, om fodbold ville komme i gang igen, og hvornår det ville komme i gang. Der kunne jeg mærke et tryk, og at det var alvorligt. Det var ikke en sensation at sælge Kudus, og alle kan se det nu, hvor han har udviklet sig til at være så dygtig, som han er. Men vi var de første, der lavede en større handel under pandemien, siger Jan Laursen til Tipsbladet.

- Vi var meget opsøgende. Vi lagde os ikke ned, men vi ville gerne lave en handel. Vi ringede selvfølgelig til mere end én klub, så vi talte med flere undervejs. Det lykkedes os at lave det forholdsvis tidligt, endda før transfervinduet åbnede, omkring april eller maj. Og der stod verden stille. Vi var en meget lille gruppe, der var så heldige at kunne møde på arbejde, selvom spillere og trænere ikke var her. Den handel er jeg enormt stolt over, især fordi vi formentlig var de første der overhovedet lavede en større international handel under pandemien. Det kom på plads, før der overhovedet blev spillet fodbold igen, siger Jan Laursen.

- Vi lavede et online-håndtryk med Ajax, da vi var blevet enige. Det var speciel og pudsigt men også noget, jeg er stolt af i dag. Vi skulle vise, hvad vi havde lært qua vores mange års erfaringer og hvad vi havde af netværk. Jeg tog telefonen. Man vil helst have, at de købende klubber ringer selv, men det var så speciel en periode, hvor alle forretningsdrivende skulle tænke ud af boksen, husker Jan Laursen.

Beviste modellen
FC Nordsjælland var hverken helt eller halvt lukket uden det salg.

Man havde solgt for omkring 150 millioner kroner de to foregående år, men der var alligevel et pres på Laursen, for FC Nordsjællands og Right To Dreams model er voldsomt dyr at drive på talentsiden, så det var en lettelse, da Ajax gik med til en handel.

- Da Kudus og jeg fløj til Amsterdam for at besøge Ajax, var vi de eneste to i flyet. Vi sad der med maske på helt alene. Det var en konsekvens af, at når man har lavet et godt stykke arbejde, som vi har gjort i FC Nordsjælland og inden da på akademiet i Ghana, så kan man tilbyde noget exceptionelt. Også på et tidspunkt, hvor der var meget få købere. Vi tog en god snak om ham, og han havde helt sikkert kostet mere i normale tider, men verden var jo lukket ned. Det var jo helt forfærdeligt, siger Jan Laursen.

Jan Laursen stopper lige straks i FC Nordsjælland. Tipsbladet har taget en stor snak med den afgående sportsdirektør om de 25 år, han har arbejdet i klubben.

- Vi fik taget trykket ud af situationen og fik også vist ejerskabet, at vi godt kunne køre videre. Når vi kan sælge, når verden er lukket ned, kan vi nok også, når verden er åben igen, så vi kunne godt fortsætte. Det skete, fordi vi var proaktive, havde dygtige spillere og havde bygget et netværk op. Og det er også det netværk, jeg glæder mig til at bruge fremadrettet i endnu højere grad. Vi havde en god relation til Ajax på forhånd, og det var virkelig spøjst at lave den handel online. Men Ajax var også glade, og det var vi og Kudus også. Det er sådan, vi helst vil lave handler, hvor alle skal være glade, siger Jan Laursen.

Og for den nu snart forhenværende FC Nordsjælland-sportsdirektør er Mohammed Kudus i det hele taget eksemplet på det, FCN efter Laursens mening har været blandt de bedste til i Nordeuropa, hvis ikke i et endnu bredere område: At udvikle helt unge spillere, turde spille dem tidligt og siden sælge dem dyrt og godt, efter de har fået det bedste med fra FC Nordsjælland men også fra talentprojektet i Right To Dream i Ghana, som også de danske talenter er meget i berøring med.

- Det klare eksempel er Kudus og Damsgaard, som er fra samme aldersgruppe. De spillede en masse kampe sammen som ungdomsspillere. De spillede i en række ungdomsturneringer i udlandet, for eksempel ovre i Nordirland til den prestigefyldte Super Cup, hvor de mødte spillere, der sidenhen ligesom dem selv er blevet topspillere i eksempelvis Premier League.

- Mohammed og Mikkel voksede ud af fantastisk akademiarbejde i Ghana og Danmark, og de blev smeltet sammen som spillere allerede i ungdomsårene. De gjorde hinanden bedre. Den uddannelse er unik for FC Nordsjælland. De får det bedste fra Danmark og fra Vestafrika, og så fik de en masse gode menneskelige oplevelser sammen. Det er enormt tilfredsstillende at se dem spille i Premier League i dag, og det viser, at man får en topuddannelse, hvad end man kommer fra Vestafrika eller er vokset op i Danmark, siger Jan Laursen.

FC Nordsjælland spiller søndag klokken 17 en afgørende kamp i Parken om tredjepladsen, hvor FCN med en sejr går forbi FCK og tager bronzen.

I så fald venter der FCN og Jan Laursen en sidste kamp sammen på fredag i næste uge om den sidste Conference League-billet.

De kan læse meget mere fra Tipsbladets interview med Jan Laursen om årene i FC Nordsjælland i de kommende dage.