Video : Tipsbladet
Superliga

-Han opførte sig som et mandfolk

FCM-cheftræner Thomas Thomasberg har enorm respekt for den måde, hans afgående anfører Henrik Dalsgaard klarede foråret, der kulminerede med DM-guld.

IKAST (Tipsbladet): Da Henrik Dalsgaard ved juletid breakede i Tipsbladet, at han med al sandsynlighed skulle stoppe i FC Midtjylland efter sidste kamp i foråret 2024, var det afgørende for FCM-anføreren at få understreget, at han ville spille sæsonen færdig for fuld damp, og meget gerne som anfører.

Der var et par dårlige kampe undervejs, gode kampe og kampe som mod Brøndby hjemme, hvor Dalsgaard endte med at spille en hovedrolle.

Og søndag stod Henrik Dalsgaard så og løftede DM-pokalen i vejret i Herning sammen med Kristoffer Olsson som kulmination på en af de mest dramatiske Superliga-sæsoner i historien.

 Selv i det her halve år, hvor Henrik har stået foran kontraktudløb, har han ageret præcis på den måde, man kan håbe af en anfører

Thomas Thomasberg
Cheftræner i FC Midtjylland

Da Dalsgaard mandag stod med DM-trofæet på scenen på Torvet i Herning omgivet af holdkammerater, trænere og ledere, svarede han kækt, at stoppet i FC Midtjylland ikke var hans egen idé.

Foto: Alamy

Men mesterskabet var forsvarsspilleren ovenud lykkelig for, og FCM’s cheftræner Thomas Thomasberg har store roser til den måde, hans afgående anfører har arbejdet i sit sidste halve år.

- Jeg har set ham gøre præcist, hvad han sagde. Sit bedste. Han har været topprofessionel og en stor del af kampene på banen, og han har taget et ansvar, jeg kun kan have den største respekt for. Som jeg sagde til ham, og uden at putte nogen i kasser, har han bare opført sig som et mandfolk, siger Thomas Thomasberg til Tipsbladet.

Var til debat
Det var ingen selvfølge, at Henrik Dalsgaard skulle være anfører i 2024, heller ikke at han overhovedet ville spille for FCM, da transfervinduet lukkede 1. februar.

Men parterne blev sammen uden at vide, hvor vildt foråret ville blive, og det er FCM-træneren glad for i dag.

- Det var selvfølgelig et debatemne. Kan man have en anfører, der har udløb til sommer? Og som oveni også var presset på spilletiden? Det vendte vi i trænergruppen og også længere oppe i systemet.

- Og jeg vendte det med Dalsgaard selv, da det kom dertil. 'Har du lyst til at være anfører, også hvis du skal sidde på bænken?' Han havde udløb, og det var ikke sikkert, han ville få kontrakten forlænget, selv om det også kunne være en mulighed, der opstod.

Foto: Alamy

- Som udgangspunkt, der var jeg da også ærlig omkring, at det ikke var det ideelle at have en anfører med kontraktudløb. Men fra jeg overtager holdet, og med det, der sker undervejs, var det rigtige at have ham som anfører, siger Thomas Thomasberg.

- Om han har fået at vide, at han skal spille, eller en anden har spillet i stedet for ham, så har han gjort, som jeg havde håbet. Ikke forventet, men håbet rigtig meget. Og det er også en illustration af det her hold og dets karakter. Og det har jeg den allerstørste respekt for, siger Thomas Thomasberg.

Efter tre ugers sommerferie begynder Henrik Dalsgaard i AGF, mens Thomas Thomasberg skal finde en ny anfører. Og det er store fodboldstøvler, der skal udfyldes.

- Det er Henrik, der fortjener den allerstørste kredit her. Og det var så stor en glæde at se ham løfte pokalen på sin sidste arbejdsdag.

- Nu kommer der så en ny anfører hertil sommer. Det ideelle er at have en anfører, der bare er stensikker på holdkortet hver gang, har en femårig kontrakt og står for alle de rigtige ting. Men selv i det her halve år, hvor Henrik har stået foran kontraktudløb, har han ageret præcis på den måde, man kan håbe af en anfører, siger Thomas Thomasberg.

FC Midtjylland har haft Henrik Dalsgaard som anfører siden marts 2023, hvor den hidtidige anfører Erik Sviatchenko blev solgt til Houston Dynamo.

Sverrir Ingi Ingason blev viceanfører, da FC Midtjylland i februar var på træningslejr i Portugal, en rolle Jonas Lössl inden da havde.