Video : Tipsbladet
Superliga

FCK skruer op for transferbudgettet efter PC

Den tidlige sommer i FC København handler om, hvad klubben gør efter udskiftningen på sportschef-posten, hvor Sune Smith-Nielsen skal erstatte Peter Christiansen. Efter en skuffende tredjeplads kan FC København meget vel være tvunget til at investere.

Hvad er der i kassen til indkøb og lønninger til den nye sæson?

Her i første halvdel af juni ved klubbernes direktører og bestyrelser det dårligt nok selv, og hvis der er usikkerhed et sted i Superligaen, må det siges at være i FC København.

For selv om klubbens ledelse, afgående sportsdirektør Peter Christiansen og staben omkring ham naturligvis har lagt planer for sommeren og kan føre dem ud i livet, nu hvor 'PC' skal til Wolfsburg, hænger usikkerheden naturligvis som en sky over FC København.

For selv de bedste planer kan naturligvis ikke tage højde for alt det uforudsete, der altid er del af et transfervindue om sommeren.

FC København har først i denne uge fået afklaring på sportschef-posten, hvor Sune Smith-Nielsen har fået opgaven med at afløse Peter Christiansen. I forhold til europæisk fodbold vil FC København også have gavn af afklaring, og derfor vil 'Løverne' sandsynligvis trække den sidste handel eller to, indtil man i slutningen af august er sikker på, at man nu også har udnyttet favoritværdigheden og kommer i Conference Leagues nye ligaspil.

FC København
Anslået spillerbudget i 2024/25: 240
Anslået spillerbudget i 2023/24: 220*

Seneste årsregnskab (2023)
Personaleudgifter: 341,5
Afskrivninger transfers: 105,6
Årsresultat: 335 

Økonomisk styrke: FC København er den klart største klub i Superligaen, men andre klubber har ejere med betydeligt større formuer og likvide midler end Parken Sport & Entertainments ejerkreds.
Investeringslyst: Det er der en del uvished om.
Udsigt denne sommer: Som hos konkurrenterne FCM og FCN sker der en række udskiftninger, FCK pinedød er nødt til at reagere på via transfermarkedet for at forblive klar favorit til DM.

Alle tal er angivet i millioner kroner.
* Dette tal var uden de tårnhøje bonusser for Champions League, der nok nærmere skød de samlede udgifter op i nærheden af 270-300 millioner kroner.

Analyse
Det er helt vildt interessant, hvad der sker med FC København.

I betragtning af, klubben lige har været i Champions Leagues gruppespil to sæsoner i streg og præsteret rekordoverskud, er billedet mere uklart end hos flere af rivalerne.

For et rekordstort spillerbudget og en spillertrup, der helt tydeligt havde et meget højt topniveau demonstreret i flotte Champions League sidste efterår, var ikke garanti mod dårlige perioder og uforklarligt ringe præstationer og halvlege, som også rejste berettigede spørgsmål om sportsdirektør Peter Christiansen og cheftræner Jacob Neestrups beslutninger.

Havde de vidst, turbulensen og udsvingene ville blive langt større i stedet for mindre i foråret, havde de sandsynligvis hentet en spiller eller to til i januar.

Men får de lov til det? Kan Sune Smith-Nielsen løfte opgaven efter Peter Christiansens exit, og kan man så med det samme få held til at eksekvere planerne, som blandt andet må gå på en afløser i topklasse for Kamil Grabara og tiltrængt defensiv forstærkning inde centralt, hvor FCK ikke ligefrem emmede af stort lederskab fra marts til maj?

Der kan også vente en svær beslutning omkring Andreas Cornelius, som man jo ikke bare kan vente på i al evighed og hænge alt på stadigt urutinerede Orri Oskarsson.

Der er en række helt konkrete valg plus mindst lige så vigtige strategiske beslutninger, der skal træffes, så som Peter Christiansen også var inde på en uge før hans stop, er timingen naturligvis alt andet end ideel for FCK.

Med så meget på spil vælger vi den analyse, der hedder, at FC København relativt er nødt til at investere i truppen, også selv om det kan give et sug i maven i ejerkredsen, når man har misset Champions League og overhovedet ikke får samme overskud på 2024-regnskabet som i 2023 og 2022.

Den danske fodboldbranche runger af gisninger og overvejelser og rygter om, hvad FCK gør, men decideret at træde på bremsen nu vil være farligt, når konkurrenterne i Superligaen i den grad er klar til slagsmål og dufter løveblod i vandet.