Landshold /ritzau/

Hjulmand har klar målestok for Superliga-spillere

Foto: Getty Images

Flere danske talenter, bedre baner og store europæiske ambitioner er Kasper Hjulmands ønsker for Superligaen.

Af /ritzau/

Som noget af det første ønskede landstræner Kasper Hjulmand FC København tillykke med det danske mesterskab, da han tirsdag udtog sit landshold til de fire kampe i juni.

Han ønskede også FC Midtjylland og OB held og lykke i torsdagens pokalfinale, og i det hele taget følger Hjulmand dansk fodbold tæt.

Langt størsteparten af hans trup spiller ellers i udenlandske klubber. Kun FCK's Nicolai Boilesen og FCM's Anders Dreyer er fra Superligaen blandt de 29 spillere i den nuværende trup.

Nærmere adspurgt til manglen af superligaspillere opsætter Hjulmand en forholdsvis klar målestok for de håbefulde.

- Da FCK mødte PSV, så vi niveauet. Der er der, hvor superligaspillerne skal kunne konkurrere, for at slå nogle af de andre af, siger Hjulmand.

Han henviste til FCK's samlede 4-8-nederlag til PSV i Conference League i marts.

I det hele taget understreger landstræneren behovet for, at topholdene giver sine spillere europæisk erfaring.

- Jeg tror, alle er enige om, at vi skal forsøge at være en europæisk faktor. Det er vigtigt for toppen, så andre har noget at stræbe efter. Lokomotiverne må gerne virkelig være ambitiøse, og det ved jeg også, at de er.

Langt størsteparten af Hjulmands udvalgte har en fortid i Superligaen, inden de drog til udlandet, og han er tilfreds med mængden af unge spillere, der får spilletid.

- Flere af dem må gerne være danske, men det er godt at se, at unge spillere generelt får muligheder.

Landstræneren fremhæver et eksempel fra 2011/12, da Esbjerg var nede og vende i 1. division, i sin slet skjulte opfordring til at bruge flere unge danskere.

- Når man kigger på et danmarkskort over, hvor vores landsholdsspillere kommer fra, så ser det ret stærkt ud nede omkring Esbjerg. Det er fordi, at de på et tidspunkt var på spanden og ikke havde nogen penge.

- Så fik Martin Braithwaite, Ankersen-brødrene og Jonas Knudsen med flere lov at spille og kom i Superligaen, og derfra tog det fart.

- Så nogle gange er det af økonomiske årsager eller i mangel af bedre, at de får lov til at spille, siger Hjulmand.

Ud over Hjulmand har lidt mere end 8600 per kamp fulgt Superligaen fra tribunerne i denne sæson - det højeste gennemsnit i 13 år - og landstræneren opfordrer til investeringer i banerne, så spillet bliver mere attraktivt for de fremmødte.

- Det har været fedt at se, at så mange bakker om vores Superliga. Der er fart på derude. Fansene er tilbage og har sultet efter at se fodbold.

- Jeg synes, man skal gøre endnu mere ved banerne. Det har jeg sagt i mange år, men jeg synes stadig, det er et tema. At man giver spillerne muligheden for at spille hurtigt fodbold.

- Nogle er godt med, men også i forhold til træningsbanerne, som jeg har været rundt at se, synes jeg, at det er en af de infrastrukturer, vi skal investere mere i, siger Hjulmand.

Silkeborgs Nicolai Vallys, en af forårets profiler i Superligaen, får muligvis chancen for at træne med nogle af landsholdsspillerne i denne uge, men er ikke udtaget til truppen.

Hjulmand accepterer, at der bliver spurgt til superligaprofilernes fravær, men påpeger også, at der er endnu flere dygtige spillere i udlandet.

- Det er helt fair at spørge til superligaspillerne, men der er ingen, der spørger til Philip Zinckernagel, som har haft en fantastisk sæson og måske er ved at spille Nottingham Forest i Premier League.

- Der er ingen, der spørger til Marcus Ingvartsen, som scorer mål i Bundesligaen.

- Der er en del gode spillere derude, som heller ikke er blevet valgt. Casper Nielsen og Jens Jønsson kunne man også nævne, påpeger Hjulmand.

/ritzau/