• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Jacob Quvang

Korsbåndsekspert gruede for Zeca: Tænkte "åh nej"

Foto: Jan Christensen/Getty Images

Det er bekymrende, at Carlos Zeca er blevet skadet i samme korsbånd som sidste år, men eksperten er optimistisk på FCK-kaptajnens vegne.

Af Jacob Quvang

Der gik kuldegysninger gennem Parken og hjemmestuerne, da FC Københavns 34-årige kaptajn Carlos Zeca måtte bæres fra banen sent i kampen mod AGF. 

Mandag fik Zeca sin dom; To beskadigede ledbånd i knæet hvoraf det ene er det korsbånd, som blev revet over og opereret sidste år. Den værst mulige besked til midtbanemanden, som missede store dele af mesterskabssæsonen med samme korsbåndsskade, og som først i denne sæson gjorde comeback imod Brøndby den 7. august.

Siden er det blevet til yderligere ni kampe, men der stopper det også, for FCK-bekræftede mandag, at Zeca misser resten af sæsonen. 

Spørgsmålet er så, hvad fremtiden bringer for Carlos Zeca som fodboldspiller. Er situationen mere alvorlig end for et år siden, eller er det status quo? Kasper Saxtrup, der er klinikejer af sportsklinikken på Privathospitalet Mølholm, og som har mange års erfaring med korsbåndsskader, indrømmer, at han kort tænkte det værste, men at han er optimistisk på FCK'erens vegne. 

- Jeg så det faktisk på TV og tænkte: Åh nej, for man kan jo ikke undgå at få ondt af manden. Han ser jo frem til en ny omgang med både operation og genoptræning. Afhængig af hvor stor skaden er, og hvor mange skader der er, så er der i hvert fald også i starten en bekymring for, hvordan det skal gå, både på kort og lang sigt, siger Saxtrup til Tipsbladet.

Han understreger, at han ikke vil forholde sig konkret til Zeca i selve snakken om skaden, fordi han ikke ved, hvad der er sket. Men i og med at han har arbejdet med korsbåndsskader i mange år, så har han også haft at gøre med klienter, der ligesom Zeca, har revet korsbåndet over i samme knæ mere end en gang. 

Han understreger, at det overordnet ikke ser godt ud for Zeca. 

- I det hele taget er det bekymrende, men når det er anden gang, er det endnu mere bekymrende. For han bliver trukket ud i et år igen.

Er det mere alvorligt, når det er anden gang, at det sker i samme knæ? 

- Jeg ved erfaringsmæssigt, at resultaterne af operation nummer to ikke helt står i mål med resultaterne af operation nummer et, hvis man betragter det generelt, siger han og fortsætter:

- Hvis du skal lave et nyt korsbånd, skal du bruge en reservedel. Han har formentlig fået taget en sene, der er brugt (til første operation, red.), og så skal man jo til at tage en sene et andet sted. Det vil sige, at der er to steder, hvor der mangler noget, som du har brugt inde i knæet. 

Herefter peger Saxtrup på, at spilleren kan være uheldig, hvis der er andre skader inde i knæet. Her nævner han eksempelvis en ledbåndsskade eller noget brusk, der ikke er, som det skal være, fordi knæet har været under kniven nogle gange.

- Så den samlede pakke ser en lille smule værre ud, end hvis det var første gang, lyder det fra ham. 

Optimistisk på Zecas vegne
Carlos Zeca har allerede vist, at han er i stand til at komme sig over en så alvorlig skade, som en korsbåndsskade er, i en forholdsvis høj alder. Kaspar Saxtrup er også optimistisk på hans vegne, når snakken falder på fremtiden. 

- Når man først har lavet operationen, bliver man nulstillet igen, og så starter man op på genoptræning. Her vil jeg tænke, at han har en rigtig god chance for at komme tilbage.

Som nævnt har Kaspar Saxtrup arbejdet med elitesportsfolk, som har været ude for lignende episoder som FCK-kaptajnen. Hvad plejer hans råd til disse sportsfolk så at være?

- At vi er optimistiske, og at der er en rigtig god chance for, at de kommer tilbage. Men også at de er nødt til at acceptere igen, at det her tager 9-12 måneder, og at prognosen ikke afhænger så meget af selve korsbåndet, men hvad der er af øvrige skader i knæet.

Han slutter af med, at man ikke ville foretage en ny operation, hvis Zeca ikke var professionel idrætsudøver. 

- En udredning forud for korsbånd nummer 2 er som regel en, hvor man er nødt til lige at tænke sig om en ekstra gang for at lægge en god plan for patienten. Var det en tømrermester på 55-år havde man definitivt ikke lavet det. 

- Han er 34 år og lever af at spille fodbold. Han har gode folk omkring sig og skal nok komme tilbage.

På nuværende tidspunkt er fremtid uvis for Carlos Zeca. Sikkert er det, at han er ude resten af sæsonen, og efter sæsonen løber hans kontrakt også ud med de danske mestre.