Foto: Getty Images
Superliga

Ligaens teenage-målkonge: Vil vokse som menneske

INTERVIEW: FC Midtjyllands målfarlige teenage-forward Franculino taler om drømmene, FC Midtjylland og rivaliseringen med FC København.

Tipsbladet i Herning

Kommunikationen med holdkammeraterne på banen fejler intet for 19-årige Franculino.

12 mål og afgørende berøringer i flere af de øvrige FCM-spilleres scoringer er det blevet til i den første halvsæson.

Oppe på pressepladserne side om side med scouts og andet godtfolk med arbejdsplads på fodboldens transfermarked er Franculino en af dem, der bliver bemærket.

For selvom der stadig er tale om en på mange måder helt fersk spiller i seniorfodbold, er det også tydeligt at se fodbold-uddannelsen fra Benfica, hvor man får indarbejdet evnen til at bolden til sig, med videre og hen til en holdkammerat i en fordelagtig position, for ikke at tale om alt det offensive arbejde uden bolden.

Men selvom de engelske fodboldfraser er ved at sidde der, er Franculino, født i den tidligere portugisiske koloni Guinea-Bissau og delvist opvokset i Lissabon, stadig mest tryg ved at tale portugisisk.

- Jeg er rigtig glad for at være her. Jeg er bare glad for at spille fodbold. Jeg er ved at vænne mig til klubben og landet, og har efterhånden været her længe. Mine holdkammerater har været gode til at få mig til at føle mig hjemme, så jeg synes, det går godt, siger Franculino til Tipsbladet.

Mål med FC Midtjylland
Rygterne om udenlandsk interesse kører allerede.

Med tanke på, at FC Midtjylland kommer til at kræve en rekordsum, ja sikkert noget der nærmer sig samme prislapper som på Ernest Nuamah (195 millioner kroner+30 i klausuler fra FCN til Lyon) og Roony Bardghji, virker det ikke spor realistisk, at der sker noget til januar.

Men til næste sommer og i 2025 kommer spillet givetvis til at køre, hvis Franculino igen fra februar og sæsonen ud matcher mål-frekvensen og det lovende spil.

Her og nu er det mere førstepladsen i Superligaen, der fylder.

Franculino og holdkammeraterne kom med en vild slutspurt i anden halvdel af efterårssæsonen på førstepladsen i vinterpausen, to point foran Brøndby IF og tre foran FC København.

FCK er nok stadig de flestes favorit – det er i hvert fald dem, Franculinos cheftræner Thomas Thomasberg og direktør Claus Steinlein peger på.
Men muligheden skal forfølges.

- Min drøm er at vokse som menneske og fodboldspiller her i FC Midtjylland. Og så vil jeg vil vinde titler med klubben. Det er vigtigt, siger Franculino.

- FC København har et godt hold. Og vi har også et godt hold. Så nu skal vi bare arbejde videre, det er det eneste, vi kan gøre.

FC Midtjyllands sportschef Svend Graversen har få minutter forinden stået samme sted og talt om, at der skal endog rigtig mange penge til, hvis han skal sælge nogen fra startopstillingen i januar.

Det er nærliggende at tænke på Franculino sammen med Aral Simsir og måske midtbanespilleren Emiliano Martínez som dem, der kunne indbringe de store summer.

De overvejelser er nok for tidlige for Franculino at gøre sig, men en del af fodboldhjertet befinder sig stadig tilbage på iberiske halvø.

- I Portugal er det Benfica, der er mit hold. Og så er jeg rigtig glad for FC Barcelona, siger Franculino adspurgt om favoritklubberne.

- Jeg koncenterer mig om at arbejde hårdt og at arbejde for tingene her i FC Midtjylland. Jeg arbejder hårdere og hårdere, og det handler først og først og fremmest om, hvad jeg kan udrette her, siger Franculino.

Franculino har i sin første halvsæson scoret et mål for hver 76 minutter, han har spillet.

Forwarden har kontrakt med FC Midtjylland indtil sommeren 2028 og fik debut på Guinea-Bissaus A-landshold i september.