Ludomani-chef roser Da Silva: Spil er et stort problem i dansk fodbold
Foto: Jan Christensen/Getty Images
Superliga

Ludomani-chef roser Da Silva: Spil er et stort problem i dansk fodbold

Center for Ludomani er glade for, at der er kommet fokus på spil blandt professionelle fodboldspillere i Danmark. Ifølge souschef Henrik Brandt er problemet meget stort.

Patrick Da Silva stod i weekenden frem og fortalte, at han er ludoman og er i behandling for sin spilafhængighed. FC Nordsjælland-spilleren anslår, at han har tabt omrking 800.000 kroner gennem de seneste par år. Det fik samtidig Patrick Da Silvas tidligere holdkammerat, David Boysen, til ligeledes at fortælle, at han også har haft problemer med spil. Han har imidlertid tabt mere end 800.000 kroner.

De to Superliga-profilers bekendelser har skabt et øget fokus på ludomani i dansk fodbold, og ifølge Spillerforeningen er der tale om et reelt problem. Det anslås fra foreningens side, at 1/3 af de professionelle fodboldspillere i Danmark har et problem med spil. Derfor hilser Center for Ludomani det også mere end velkommen, at Patrick da Silva som den første stod frem og fortalte om sit problem.

- Jeg har så stor respekt for Patrick, der er stået frem og har fortalt om det her problem. Jeg er sikker på, at det har stor betydning, at en professionel sportsudøver nu er stået frem med sin historie om ludomani. Vi oplever, at det her er et stort problem blandt elitesportsudøvere, og jeg kan kun opfordre folk til at dele det med mennesker omkring sig, hvis de har et problem. Der er mange, der aldrig gør det, siger souschef og behandlingsleder ved Center for Ludomani, Henrik Brandt, til tipsbladet.dk og fortsætter:

- Generelt er ludomani et tabu, og det er ikke noget, folk skilter med. I og med at professionelle fodboldspillere ofte også er offentlige personer, er jeg sikker på, at det blot bliver endnu vanskeligere at stå frem. Derfor fortjener Patrick og David også et stort skulderklap, og jeg ser dem som nogle stærke rollemodeller for andre, der står i samme situation. Mange fodboldspillere er bange for at stå frem, fordi de frygter for konsekvenserne. De har altid øje for den næste kontraktforlængelse og måske det næste klubskifte, og vil det måske skade dem, hvis det kom frem, at de har et spilleproblem? Det tror jeg er en meget naturlig tankegang. 

Spillerforeningen vurderer som nævnt, at 1/3 af alle professionelle fodboldspillere i Danmark har problemer med spil. Umiddelbart lyder det som et voldsomt tal, men i Henrik Brandts ører lyder det helt rigtigt.

- Det skal nok passe. Det vil ikke komme bag på mig. De her elitesportsudøvere er under et maksimalt pres til dagligt, og de bevæger sig i en verden fuld af adrenalin, så spillet er ofte en måde for dem at koble af og samtidig bevare spændingen. Ofte har fodboldspillere mange penge, og de har tilmed masser af fritid mellem træningerne, og så er det, at kedsomheden bliver slået ihjel af spil. Desuden har de jo også et stort kendskab til det, de spiller på, fordi de til dagligt bevæger sig i den verden, fortæller han.

Center for Ludomani inddeler spilleglade danskere i tre kategorier - ludomaner, problemspillere og risikospillere. De to sidstnævnte består af personer, som stadig kan styre spillet, men som er i overhængende fare for at udvikle ludomani.

Henrik Brandt vurderer, at en stor del af den tredjedel, Spillerforeningen henviser til, hører til blandt problem- og risikospillere.

- Jeg håber da ikke, at 1/3 er ludomaner. Men de befinder sig i gruppen for risiko- og problemspillere med fare for at blive ludomaner, så de er på en farlig vej, hvor de helst skal stoppes, siger Henrik Brandt og henviser til Spillerforeningens formand, Mads Øland, der har fortalt, at cirka 30 professionelle fodboldspillere i Danmark er ludomaner. 

En del af ansvaret ligger hos klubberne, der er nødt til at have et fokus på et stort problem i dansk fodbold.

- Jeg håber og tror da på, at det fokus, der er kommet efter Patricks historie er kommet frem, også vil forplante sig i en række tiltag hos klubberne. Det er jo også for deres eget bedste. Patrick Da Silva sagde i indslaget, at 80 procent af hans liv kredsede om spil, og det er et meget realistisk tal. Hos mange er det nok også endnu højere, og det betyder jo, at klubberne ikke får nær så dygtig en fodboldspiller, hvis han bruger det meste af sin tid og energi på at tænke på spil, siger Henrik Brandt.

En dugfrisk undersøgelse foretaget af SFI viser, at 125.000 danskere har problemer med spil - heraf er 10.000 ludomaner.