Video : Tipsbladet
Superliga

Nedtur i Superliga-klub: Jeg er usikker på dem

Krisen kradser i Superligaen, og tiden er moden til at overveje 4-4-2-formationen, lyder det fra Tipsbladets kommentator Stig Tøfting.

Hestene fra Randers FC er galt afmarcheret i øjeblikket.

Kronjyderne, der har været i top seks tre sæsoner i træk, har fået en skrækkelig sæsonstart, og søndag kollapsede det fuldstændig, da FC Nordsjælland klædte Rasmus Bertelsen tropper af til skindet og vandt 5-0.

Dermed står Randers FC tilbage uden en eneste sejr i de første fem kampe, og tager man sidste sæson med i ligningen, er det ti kampe med nul sejre. Det er uholdbart, og kronjyderne skal se at få stoppet blødningen i en fart, fastslår Tipsbladets kommentator Stig Tøfting, der ikke er helt overrasket over udviklingen i Randers. 

- Jeg har hele tiden sagt, at Randers FC er et hold, jeg er usikker på i denne sæson, siger han.

- Randers har de seneste sæsoner været kendetegnet ved en god målmand, to gode midtstoppere, en stærk central midtbane, offensive backs og altid to angribere i feltet. Derudover var de altid svære at slå under Thomasberg, og når de tabte, var det ofte kun med et enkelt mål. Det fundament virker rystet i øjeblikket

Manden med det overordnede ansvar er naturligvis cheftræner Rasmus Bertelsen. 

- Rasmus Bertelsen er en træner, der kender klubben rigtig godt, og jeg vil ikke sige, at han er en dårlig træner, men det er bare ikke altid sådan, at det fungerer optimalt, når man forfremmer en assistenttræner. Men som jeg altid siger, så bærer spillerne også et kæmpe ansvar. Det er dem, der skal præstere på banen, og i øjeblikket oplever jeg, at flere af de rutinerede spillere ikke leverer.

- Et eksempel er det forsvarsspil, Björn Kopplin diskede op med ved Jeppe Tverskovs mål i går. Det er alt, alt for sløset. Han skal jo være i stand til at cleare bolden langt bedre, fastslår "Tøffe".

Man kan naturligvis ikke komme uden om, at det har været et voldsomt handicap for Randers at miste Lasse Berg Johnsen, som var én af Superligaens bedste midtbanespillere. Kronjyderne landede i sidste uge en afløser i form af svenske John Björkengren, der debuterede søndag mod FC Nordsjælland - og lavede selvmål. 

- Det er fint nok, at Randers nu kan sige, de har hentet en afløser for Lasse Berg Johnsen, men det skal jo også være en spiller med kvalitet. Det er naturligvis for tidligt at vurdere, men lykken er ikke gjort, bare fordi Randers kan sige, at de nu har en afløser på plads.

- Hvis nu Messi stopper med at spille, og man sender Stig Tøfting til Miami, har de også hentet en afløser på papiret, men det nytter ikke noget. Det handler om kvaliteten på afløseren.

Ny formation på vej?
Randers FC har været et 4-4-2-mandskab i efterhånden en del sæsoner, og det har overordnet set være en succesopskrift, men måske er tiden inde til at revurdere formationen, mener Stig Tøfting.

- Man bør overveje at prøve noget andet - i hvert fald i en periode. I min verden kunne Randers sagtens gå over til at spille med tre midtstoppere, hvis klubben er enig i, at det er der, problemerne er størst i øjeblikket. Man så Brøndby gøre noget lignende i sidste sæson, og det havde god effekt på resultaterne på den korte bane. 

Har du flere gode råd til Randers FC?

- Lad være med at ryste på hånden. Randers FC skal tro på, at det, de gør på træningsbanen, bærer frugt. Det er jo én af fodboldens største floskler, at man træner godt. Det hører vi hele tiden - også fra kriseramte klubber. Men det er bare det, man er nødt til at fokusere på og acceptere, at det går op og ned i fodbold, lyder det fra Stig Tøfting.

Rundens top:
Uden en skadet Marcus Ingvartsen og få dage efter en hård udekamp i Rumænien går FC Nordsjælland på banen og banker Randers FC med 5-0 på udebane. Dermed har FCN fire sejre i fire kampe og en målscore på 15-3. Fremragende af Johannes Hoff Thorup og Co. i Farum! 

Rundens flop:
Rundens flop vil jeg i denne uge omdøbe til "rundens klap der gik ned". Det er helt håbløst, at Kolbeinn Finnsson får sit andet gule kort for at sparke bolden væk i en helt ufarlig situation efter 49 minutter. Islændingen solgte sine holdkammerater fuldstændig, og så tabte Lyngby 0-3 i Brøndby. Jeg håber, Finnsson diskede op med en undskyldning i omklædningsrummet efter kampen.