Video : Tipsbladet
Superliga

Nye stadionkrav til Superligaen: 6000 pladser er nok

Fremover kan Superliga-klubber nøjes med 6000 tilskuerpladser på deres stadioner mod i dag 10.000. Dog skal stadionerne være lukkede og overdækkede hele vejen rundt.

I sidste uge kunne tipsbladet.dk fortælle, at Superligaen pønsede på nye krav til stadionerne. Det skulle gøre op med det forkætrede krav om 10.000 tilskuerpladser, heraf 3000 siddepladser, som især oprykkere har haft svært ved at imødekomme.

Nu er forslaget så blevet vedtaget, så Superliga-klubber fremover kan nøjes med 6000 pladser på deres hjemmebaner, hvoraf 4000 skal være siddepladser. Samtidig skal stadionerne været lukkede, altså have fire sammenhængende tribuner med overdækning på alle fire.

Det "gamle" krav kommer dog til at bestå, og klubberne bestemmer selv, om de lever op til det ene eller det andet krav. Som noget nyt kan oprykkere fremover ikke få dispensation fra et leve op til ét af de to krav, hvor de i dag kan få dispensation i et år.

- Med ændringen giver vi klubberne og andre involverede i stadionbyggerier eller stadionudvidelser mulighed for selv at vurdere, hvilket af de to stadionkrav der passer bedst til deres lokalområde – uden at gå på kompromis med kvaliteten. Med de nye krav er vi med til at løfte kvaliteten af fan og fodboldoplevelsen, siger direktør for Divisionsforeningen, Claus Thomsen, i en pressemeddelelse.

Kravene gælder for sæsonen 2019/20, og indtil videre er det kun de overordnede krav, der er fastlagt. De specifikke detaljer skal aftales på et senere tidspunkt.

Reglen om 10.000 tilskuerpladser har i årevis været genstand for kritik fra både Superliga-klubber og de kommuner, der som regel ender med at finansiere byggerierne. Divisionsforeningen har dog indtil for nylig blankt afvist at ændre på kravene.

I sidste uge spurgte tipsbladet.dk direktør Claus Thomsen, hvorfor hans organisation var begyndt at bløde op på det punkt.

- Jeg synes ikke, man kan se det som en opblødning af kravene, men en udvikling af kravene. Hvis det her bliver vedtaget, går man fra en model med ét kapacitetskrav for alle til en model, der er mere fleksibel. Det er ikke at sænke kravet, men man anviser en anden måde at opfylde det på, sagde han.

At gå fra 10.000 til 6000 er vel at sænke kravet?

- Det kommer an på, hvad man kigger på, når man ser kravet. Hvis man kigger på anlægsinvesteringen, er det ikke sikkert, det er billigere at have lukkede tribuner hele vejen rundt end et stadion med 10.000, lød det fra Claus Thomsen.

- Det, vi skal se på, er, om man kan udvikle kravet, så noget af kapaciteten kan afløses af kvalitet.