• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Mikkel Fuhr Nielsen

Nyt tiltag er et opråb: Får ikke konsekvenser i DK

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Flere klubber og spillere har en tætpakket kalender, hvor der er kampe hver tredje dag. Et nyt tiltag forsøger ifølge Divisionsforeningens formand, Claus Thomsen, at belyse problematikken fremadrettet.

Af Mikkel Fuhr Nielsen

Nations League, forslag om VM hvert andet år og flere internationale turneringer presser en i forvejen tætpakket kampkalender.

Det gælder selvfølgelig de klubber og spillere, som er med på landsholdet og deltager i flere forskellige klubturneringer. Ifølge undersøgelser lavet af Fifpro kan kampe med mindre end fem dages mellemrum påvirke spillernes helbred.

Derfor har Fifpro, spillernes internationale fagforening, og World Leagues Forum, sammenslutningen af professionelle fodboldlligaer, indgået en aftale mandag i Geneve. 

Aftalen skal i alt sin enkelthed beskytte basale principper i forholdet mellem spiller og klub - herunder at fokusere på hyppigheden af kampe.

World Leagues Forum repræsenterer også den danske Superliga, men Divisionsforeningens formand, Claus Thomsen, mener ikke, at tiltaget får direkte konsekvenser i Danmark.

- Den her aftale har ikke direkte konsekvenser i en dansk sammenhæng. Så mange kampe har vi ikke på grund af, at vi ikke har to pokalturneringer, og vi har også en lang vinterpause. Lige nu er vores kampantal ikke der, siger han til Tipsbladet.

- Vi interesserer os jo rigtig meget for spillerne og spillernes helbred, fordi det er et vigtigt aktiv for klubberne. Som den danske kampkalender er lige nu, så tror jeg, at det er indenfor rækkevidde, at spille de kampe som skal spilles. Vi har ikke to pokalturneringer, og det handler også om, at man justerer sine trupper i forhold til de kampe man skal spille.

Formanden peger dog på, at der istedet er tale om et fremadrettet opråb, hvor man vil have større fokus på at begrænse nye initiativer, som kan presse kampkalendrene yderligere.

- I min verden er det her en manifestation af, at man bliver nødt til at tage det her alvorligt, siger Claus Thomsen, hvorefter han uddyber.

- Det udtrykker, at der er en alliance mellem arbejdsgiver og Fifpro om at give spillerne nogle ordentlige vilkår. Det er et komplekst felt, hvor det kun er et fåtal, som spiller alle de her mange kampe, hvor nogle hensyn skal balanceres. Men i udgangspunktet er det rigtig fornuftigt, og det handler om, at man skal lade være med at opfinde alle mulige nye turneringer.

Claus Thomsen peger også på, at det hos klubberne handler om trupsammensætning og størrelse på trupperne, fordi hvis man eksempelvis lukkede en af to pokalturneringer i England, så ville det gå ud over indtægterne hos mange af landets mindre klubber.