Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Om 24 måneder har FCK smadret Cornelius-rekorden

SPILLERBUDGETTER: FC København sender det dyreste hold nogensinde i aktion i Superligaen, og meget tyder på, at københavnerne skruer yderligere op i de næste par år.

Hvad har FC København til spillerkøb og lønninger i den nye sæson?

Som noget tidligere på sommeren ser vi her nærmere på budgetterne i de 12 klubber i den nye Superliga-sæson, efter transfervinduet er lukket.

På toppen af det finansielle hierarki finder vi selvsagt FC København, der aldrig har været større målt på forbruget på lønninger og transfers.

FC København
Anslået spillerbudget i 2023/24: 220
Transfervinduet sommeren 2023
Køb: 59,5
Salg: 94
Dyreste nye spiller: Elias Achouri, der ligesom cheftræneren Jacob Neestrup er hentet i Viborg FF.
Seneste årsregnskab
Personaleudgifter: 309,1
Afskrivninger transfers: 104,9
Årsresultat: 167,8

Alle tal er angivet i millioner kroner.

Her er de om et år
Nok med et budget på 250 millioner kroner, hvis det kan gøre det. Finder de den rigtige spiller i kategorien 18 til 21 år, er der ingen grund til, FCK ikke skulle pulverisere klubbens egen transferrekord.

Analyse
Aldrig har en Superliga-klub tilnærmelsesvist fået vurderet spillerbudgettet til 220 millioner kroner, som vi gør her, og så er det nok endda en underdrivelse.

For vi har kompenseret for de kæmpestore bonusser, FC København skal betale egne folk for at komme i Champions Leagues gruppespil, og selv med det in mente har vi måske endda været lige lovlig fedtede i vurderingen af FCK.

For det er en mastodont, Peter Christiansen har skabt som sportsdirektør det seneste 2½ år, med tårnhøje udgifter til transfers og personaleudgifter. Det kræver store spillersalg og hjælpes så selvfølgelig meget på vej af to Champions League-gruppespil i træk, hvor præmiepengene alene dækker spillerbudgettet.

Spørgsmålet er, om ikke FC København snart smadrer den transferrekord, man selv satte sidste sommer med købet af Andreas Cornelius for 45 millioner kroner i Trabzonspor.

Københavnerne vil gerne møve sig ind på markedet for salg på 200-300 millioner kroner, klubber som Club Brugge, PSV, Ajax og diverse franske subtop-klubber befinder sig på.
Det kræver ultra-attraktive unge spillere, og finder 'PC' og FC Københavns sportslige afdeling den rette unge mand, nok gerne på den offensive del af banen, er der ingen grund til, at man ikke svinger sig op på en transfer på 60, 80 ja endda 100 millioner kroner, hvis man ellers føler sig stensikker på potentialet.

Ser man mere overordnet på FC Københavns strategiske position, ligger københavnerne lunt til danske mesterskaber og til at komme i det ny Champions League-ligaspil, der indføres næste år, med 20-30 procent flere præmiepenge.

Selv om de ikke taler højt om det i Parken, er det også denne kæmpe krukke med guld (400+ millioner kroner i indtægter, hvis vi indregner billetsalg, sponsorater og andet), man har rakt ud efter på transfermarkedet de seneste par år.

De andre Superliga-klubber skal være vakse ved havelågen, hvis ikke de skal risikere tilstande a la ligaer som Østrig, Kroatien og Bulgarien, hvor Red Bull Salzburg, Dinamo Zagreb og Ludogorets har taget patent på mesterskaberne og de europæiske gruppespil.