• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

Optakt: Irland - Danmark

Foto: Getty Images

Skæbnekamp. Det kan ikke siges på andre måder. Irland skal vinde over Danmark for at indløse billet til EM, mens Danmark kan nøjes med uafgjort. Alt er på spil i Dublin mandag aften.

Af Kenneth Jensen

Kampfakta:
Kampstart: Mandag klokken 20.45
Spillested: Aviva Stadium, Dublin i Irland
Dommer: Felix Brych, Tyskland
På TV: Kanal 5
Hashtag: #irldan #landsholdet #fordanmark

Holdnyt:
Irland:

De ved, hvad det er, der skal til, Irland. Vind eller forsvind.

Mick McCarthys tropper kommer til opgøret velvidende, at man kun kan bruge en sejr over Danmark. Og selv om holdet med sikkerhed ikke kommer blæsende ud, så ved irerne, at det er dem, der skal jagte.

Da Danmark og Irland mødtes for to år siden i en kamp om en VM-billet, kom Irland hurtigt foran på et mål af Shane Duffy, men da Danmark scorede til 1-1 og siden 1-2, havde Irland ikke meget at komme med. Danmark vandt 5-1 og bookede VM-billetten, og nu handler det for Irland om at undgå at vinke farvel til endnu en slutrunde.

Mick McCarthys tropper spillede torsdag mod New Zealand og vandt testkampen med 3-1, og dermed fik holdet tanket selvtillid før mødet med Danmark. Der var dog ikke mange af de spillere, der skal spille mod Danmark, der var i Irlands startopstilling.

Irland er svækket af, at anfører Seamus Coleman sidder ude af opgøret mod Danmark på grund af karantæne, mens flere spillere, der normalt er med, kun er på standby. Mick McCarthys trup er på 27 mand, men folk som Cyrus Christie, James McCarthy og Shane Long er ikke udtaget denne gang.

Danmark:
Det blev til den ventede sejr over Gibraltar og også scweizisk sejr over Georgien. Det betyder, at det danske hold skal til Dublin og hente mindst et pont for at sikre sig EM-billetten. En sejr vil betyde, at Danmark sikrer sig førstepladsen, hvilket kan få ganske vigtig betydning, når seedningen skal laves til EM-slutrunden. 

Men det vigtigste her og nu er, at Danmark ikke taber kampen og dermed sikrer sig deltagelse til sommerens EM-slutrunde, hvor to af gruppekampene vil blive afviklet i Parken. Et nederlag i Irland betyder, at Danmark skal håbe på, at Gibraltar tager point fra Schweiz, hvilket på ingen måde virker sandsynligt. 

Læs også:Cornelius fik Schönes træner fyret: Jeg sagde til dig, du skulle slappe af

Danmark kommer til opgøret uden karantæner i bogen, og dermed kan Åge Hareide stille i stærkeste opstilling. De spørgsmålstegn, nordmanden har, er i midterforsvaret, hvor hverken Simon Kjær eller Andreas Christensen har spillet meget på det seneste. Kjær har spillet af og til, mens "AC" ikke har spillet, fordi han har plejet en skade. Jens Stryger Larsen har også kun spillet lidt.

Det er meget muligt, at rutinen i form af Mathias "Zanka" Jørgensen kommer ind i det centrale forsvar - han er i kampform - mens man på midtbanen nok spiller med Thomas Delaney, der er røget på bænken i Dortmund.

Oppe foran bliver Andreas Cornelius valgt, og han skal slås med de store irere. Et af de danske spørgsmålstegn er på den centrale midtbane. Både Pierre Emile Højbjerg og Lasse Schöne har spillet i kæden med Eriksen og Delaney.

Skulle Danmark fejle i Irland, er Nations League i foråret Danmarks sidste mulighed for at komme med til EM i 2020.

Karantæne:
Irland: Seamus Coleman
Danmark: Ingen

Bud på startopstillinger:
Irland (4-5-1): Randolph - Doherty, Duffy, Egan, Stevens - McClean, Hendrick, Whelan, Browne, Brady - McGoldrick

Danmark (4-3-3): Schmeichel - Dalsgaard, Kjær, "Zanka", Stryger Larsen - Schöne, Eriksen, Delaney - Poulsen, Cornelius, Braithwaite

Profilen:
De skal vinde mod Danmark, men har ingen offensive profiler, så derfor kan det godt være defensiven, der ikke bare skal holde Danmark fra fadet, men også lave målene. Shane Duffy er uhyggelig i luftspillet. Danmark og Irland er mødtes fem gange siden 2017, og Irland har scoret to gange mod Danmark. Begge mål er sat ind af Shane Duffy.

Vidste du, at..:
Irland har 36 landsholdsmål i den 27-mands store trup, landstræner Mick McCarthy har udtaget. Til sammenligning har Christian Eriksen alene lavet 29 landskampsmål for Danmark, så det er ikke et irsk hold med mange offensive profiler.

Læs også:Tidligere Midtjylland-spiller kan være på vej hjem til Østrig

Dom:
Det tegner til at blive et målfattigt opgør, som det ofte er når, Irland og Danmark mødes. Denne gang skal Irland frem og score, mens Danmark kan stille sig tilbage og leve på omstillinger og lange bolde, hvis man ønsker det. Det gør man formentlig, og så bliver Irland altså tvunget til at kunne føre bolden frem og spille sig igennem det danske forsvar. 

Irlands bedste muligheder for at score kommer i dødboldssituationer, hvorfor Danmark virkelig skal passe på med at give unødige standardsituationer væk. Her har irerne store, stærke headere, og mod Danmark har man tidligere lavet sine mål på netop den måde.

Vi tvivler dog på, at Irland får scoret mod Danmark, og selv om Åge Hareides mandskab lever fint med uafgjort, kan det måske også ende med en sen scoring, så man også vinder puljen og dermed får bedre seedning i den forestående EM-gruppeinddeling.

1-0 til Danmark.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

Læs også:EM indbringer rekordbeløb: Så mange millioner er på spil for landsholdet

Læs også:Brøndby-angriber: Jeg er bedre tilpas, end jeg var i Italien

Læs også:Eriksen om bænkpladser i Tottenham: Jeg synes, jeg skal spille hver gang

---------------------------

Se SønderjyskE - AaB og Brøndby IF - AC Horsens på Dplay med specialtilbud til Tipsbladets læsere. SE MERE HER.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Brøndby IF - AC Horsens

Efter sejre i de første to runder i Superligaen venter nu en helt anden type modstander for Brøndby IF - kan klubben gøre det til alle gode gange tre?

Optakt: AGF - OB

Der venter et traditionsrigt opgør søndag eftermiddag. Kan OB gøre op med sin dårlige AGF-statistik?

Optakt: FC Midtjylland - Randers FC

Midt mellem de to Champions League-playoffkampe skal FC Midtjylland passe sine pligter i Superligaen. Lørdag venter Randers, der har fået en god sæsonstart.