• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

Overblik: Sådan ser slutspillet i Superligaen ud

Dansk fodbolds bedste række er gået i gang, og vi ser her nærmere på, hvordan det måske lidt indviklede slutspil i Superligaen ser ud.

Af Kenneth Jensen

Opdateret 26. juli 2019

Bolden ruller igen i dansk fodbolds bedste række, hvor FC København forsøger at forsvare sit dansk mesterskab, mens mange hold må ryste en smule i bukserne, fordi der er tre hold, der rykker ud af Superligaen.

Vi gennemgår her de forskellige facetter af Superligaen - hvordan det hænger sammen, og hvordan slutspillet vil se ud.

Grundspillet:

1. FC København: 6 point
2. FC Midtjylland: 6 point
3. Brøndby IF: 4 point
4. SønderjyskE: 4 point
5. OB: 3 point
6. FC Nordsjælland: 3 point
----------------------
7. AC Horsens: 3 point
8. Lyngby BK: 3 point
9. Hobro IK: 2 point
10. Randers FC 1 point
11. AGF: 1 point
12. Esbjerg fB: 1 point
13. AaB: 1 point
14. Silkeborg IF 0 point

I Grundspillet spiller holdene alle mod alle - hjemme og ude. Det giver 26 runder alt i alt, inden slutspillet en gang i foråret indledes. Top seks efter de 26 runder går videre til Mesterskabsspillet, mens bund otte går til Gruppespillet, hvor man primært spiller om at undgå at rykke ud af Superligaen.

Mesterskabsspillet:

1. FC København: 6 point
2. FC MIdtjylland: 6 point
3. Brøndby IF: 4 point
4. SønderjyskE: 4 point
5. OB: 3 point
6. FC Nordsjælland: 3 point

I mesterskabsspillet spilles der igen alle mod alle - hjemme og ude. Det vil sige, at det ender på 10 runder, og dermed ender hvert mandskab på 36 kampe i sæsonen. Man har sine point med over fra Grundspillet. Nummer et bliver dansk mester, nummer to vinder sølvmedaljer, mens der er bronze til nummer tre. Nummer et går i Champions League-kvalifikationen, mens to ender i Europa League-kvalifikationen.

Nummer tre kommer i Europa League-kvalifikationen, hvis Sydbank Pokalen vindes af et hold i top tre - vindes det derimod af et hold uden for top tre, skal nummer tre fra Mesterskabsspillet møde nummer syv fra Gruppespillet i en enkelt playoffkamp om en plads i Europa. Hvis pokalen vindes af et hold i top tre, er det Mesterskabsspillets nummer fire, der spiller playoff-kamp om en plads i Europa. Mere om det i afsnittet Europa Playoff længere nede. 

Gruppespillet:

I Gruppespillet - der indeholder to puljer af fire hold - er puljerne ikke længere fordelt på forhånd. Nummer 11 og 14 fra Grundspillet placeres i pulje 1, mens nummer 12 og 13 placeres i pulje 2.

Derefter vælger de sidste hold fra Grundspillet, hvilken pulje de ønsker at deltage i. Grundspillets nummer syv vælger først, derefter vælger nummer otte, efterfulgt af nummer ni, mens nummer 10 får den sidste, ledige plads. For eksemplets skyld placerer vi nummer syv og ni i pulje 1, nummer otte og 10 i pulje 2.

Det giver følgende, hvis vi bruger den nuværende tabel i Superligaen som eksempel:

Pulje 1
1. AC Horsens: 3 point
2. Hobro IK: 2 point
-----------------------------------
3. AGF: 1 point
-----------------------------------
4. Silkeborg IF: 0 point

Pulje 2:
1. Lyngby BK: 3 point
2. Randers FC: 1 point
-----------------------------------
3. Esbjerg fB: 1 point
-----------------------------------
4. AaB: 1 point

I Gruppespillet i denne sæson er det lidt anderledes, end det hidtil har været. Der spilles stadig alle mod alle - hjemme og ude i de to puljer. Det vil sige seks runder alt i alt. Når de seks runder er spillet, går top to i hver pulje videre til Europa Playoff, hvor nummer et fra pulje 1 møder to fra pulje 2 og omvendt. Det vil i alt med Grundspillet give 32 kampe. Man har i øvrigt sine point med over fra Grundspillet.

De to hold, der ender sidst i hvert af de to puljespil, rykker direkte ud af Superligaen, fordi ligaen næste år går fra 14 til 12 hold. Deres sæson ender efter 32 kampe med en nedrykning. 

3F Superliga Playoff:

De to hold, der ender som nummer tre i de to puljer i Gruppespillet, mødes over to kampe om at undgå at rykke ud af Superligaen. Med tre nedrykkere er det blevet en barsk omgang, og dermed skal de to hold over to drabelige opgør for at undgå at rykke ud. Et hold rykker ud og er færdig for sæsonen, det andet hold redder sig og slutter sæsonen som nummer 11 i Superligaen efter 34 kampe.

Europa Playoff:

I første del af Europa Playoff handler det om at finde ud af, hvilket hold der skal ende som nummer syv og dermed have muligheden for at møde nummer tre eller fire fra Mesterskabsspillet om en plads i næste sæsons Europa League-kvalifikation.

Hvis vi bruger den aktuelle stilling som eksempel, vil det altså give opgør mellem AC Horsens og Randers FC, samt opgør mellem Lyngby BK og Hobro IK. Der spilles hjemme og ude, og det hold, der vandt puljen, slutter på hjemmebane mod den anden puljes nummer to.

Når to hold er blevet elimineret, slutter de respektive mandskabers sæson med i alt 34 spillede kampe. Klubberne ender sæsonen som nummer ni og 10 i Superligaen. Det hold, der har fået flest point i sæsonen bliver nummer ni - det har betydning for blandt andet tv-pengene.

Dermed er der to hold tilbage, der igen spiller hjeme og ude om retten til at møde nummer tre eller fire fra Mesterskabsspillet. Det hold, der havde flest point efter Gruppespillet, har hjemmekamp i det sidste opgør. den samlede vinder går altså videre i systemet og ender som nummer syv i Superligaen, mens taberen slutter sæsonen som nummer otte.

Hvis Sydbank Pokalen vindes af et hold i top tre, er det Mesterskabsspillets nummer fire, der møder nummer syv om en billet til Europa. Vindes pokalen af et hold uden for top tre, er det Mesterskabsspillets nummer tre, der møder nummer syv om en plads i Europa næste sæson.

Holdet fra Mesterskabsspillets har hjemmebane i den ene kamp, der afgør, hvem der skal i Europa.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: AaB - Esbjerg fB

To målfattige mandskaber mødes i Aalborg søndag eftermiddag, så det ligner alt andet end en målfest. Men alligevel kan det godt blive en intens og spændende match.