Video : Tipsbladet
Superliga

Planen: Sådan får FCK fingre i Daramy

ANALYSE: Det er oplagt, at FC København til den rette pris gerne vil have Mohamed Daramy i den kommende sæson. Men vejen dertil er lang og snørklet.

Man behøver ikke været noget geni for at se, at FC København gerne vil beholde Mohamed Daramy.

Sent i eftermiddag til badedyrs-, guldfejrings- og farvel-til-Zeca-kampen har Mohamed Daramy formelt også sidste optræden for FC København.

Men hvor FCK officielt siger farvel til den græsk-portugisiske anfører samt Marko Stamenic (fri transfer til Røde Stjerne Beograd) og den svenske målmand Kalle Johnsson, er der ingen afsked planlagt med 'Mo' Daramy.

Sportsdirektør Peter Christiansen har ved flere lejligheder sagt tydeligt, at man gerne vil beholde kantspilleren, der kom på en delt fjerdeplads i Tipsbladets kåring af Forårets Profil 2023.

Men at få Daramy fri af Ajax er straks en meget sværere operation, der meget vel kan teste smertegrænsen hos alle involverede parter.

Vi har talt med adskillige parter i fodboldmiljøet og opstiller her en plan og en liste med kriterier, der skal gå i opfyldelse, for at Mohamed Daramy også i 2023/24 spiller for FC København.

Ajax' position
Hvis Mohamed Daramy skal købes – eller igen lejes – fri af Ajax, skal hollænderne selvfølgelig være med på den.

- Det er en mulighed, at Sven Mislintat vil noget nyt, og det kan også betyde noget, at en ny træner er på vej. Heitinga, sportschefen og Edwin van der Sar er væk, så jeg tror godt, at de kan finde på at give Mohamed Daramy en ny chance.

Sådan siger TV2's fodboldekspert og Hollands-kender Mads Junker blandt andet om Daramys position i et interview, vi bringer senere i dag, og Junker kommer her ind på nogle af de helt centrale faktorer i spillet om Daramys position i Ajax.

Det gik bestemt ikke godt for Mohamed Daramy i den første sæson i Ajax.

Men med en ny sportsdirektør i tyske Sven Mislintat, der er i fuld gang med at hyre 'sin egen' cheftræner, kan det bestemt ikke udelukkes, at danskeren får en relativt stor ny chance i Amsterdam, og at Ajax dermed slet ikke vil af med ham, med mindre nogen kommer med 75-100 millioner kroner.

En aftale om en videresalgsklausul vil dog potentielt kunne gøre situationen mere spiselig for Ajax. 

Mohamed Daramy har scoret otte mål i 27 Superliga-kampe i denne sæson (Foto: Lars Rønbøg/Getty Images).

Regnestykket
Hvis Ajax og Sven Mislintat derimod er villig til at lade Daramy gå, er ligningen på papiret lettere for FC København at løse i år, end den var for et år siden.

Og nu bliver det regnskabsteknisk, men bær over med os.

Hvis vi siger, at Mohamed Daramy kostede Ajax de 12 millioner euro, 90 millioner kroner, der var meldingen i sommeren 2021, skal den transfer afskrives i Ajax' regnskab i løbet af Daramys kontraktperiode på fem år.

Det vil sige at Ajax lige nu har afskrevet 18+18 millioner kroner på Mohamed Daramy, som dermed er bogført til 54 millioner kroner i Ajax' budget forud for sæsonen 2023/24.

Det hele kommer an på, hvordan Ajax' ny ledelse anskuer situationen.

Hvis man er villig til at afhænde Mohamed Daramy som en spiller, man ikke tror på på Ajax' førstehold, og som i øvrigt var et køb udført af mænd, der i dag er væk fra klubben, er det slet ikke så umuligt endda, at Ajax vil lade Daramy gå for 35-45 millioner kroner, så man kun skal tage et tab her i den kommende sæson på 10-20 millioner kroner på grund af de to første års afskrivninger.

Teknisk? Ja, men det er også sådan noget, der kan gøre en handel mulig at forsvare for Sven Mislintat over for bestyrelsen.

Og Ajax har trods alt større punkter på dagsordenen denne sommer, som at vende tilbage til førstepladsen af rækken i den kommende sæson efter en ekstremt skuffende tredjeplads, at samle en stærk trup til det formål og at finansiere det hele ved for eksempel at sælge Mohammed Kudus for mange gange det beløb, 250-300 millioner kroner, som vi her taler om som tabte i en Daramy-transfer.

FC Københavns vilje
Vil FC København det her?

Ja, selvfølgelig vil FCK det, men jo ikke for enhver pris.

Ved at købe Daramy fri til et beløb, der minder om det, vi her skitserer, skal man også sluge Daramys løn, der skal ligge i et leje omkring to millioner euro om året, cirka 15 millioner kroner.

Det kan man jo godt allerede, som vi ser i tilfældet Andreas Cornelius, som faktisk kom hjem til FCK til priser, der minder meget om dem, vi her skitserer.

Og finansielt og strategisk giver det langt mere mening at betale de penge for 21-årige Daramy, end det gjorde med 29-årige Andreas Cornelius, der selv i den bedste verden uden skader overhovedet ikke har en flig af Daramys salgspotentiale.

FC København har en god vej frem i Champions League-kvalifikationen som seedet hele vejen, så økonomisk ligger man rimelig lunt med gode muligheder for et gruppespil i CL eller Europa League, og dermed råd til Daramy på de ovennævnte betingelser.

Men selvom man i teorien godt kunne gå højere, og det jo faktisk ligger i kortene, at man vil gøre det for ekstremt attraktive, helt unge udenlandske talenter, der så skal sælges til udlandet efter et par år for både 200 og 250 millioner kroner, er det jo ikke risikofrit.

I Daramy ved man, hvad man får, men man låser sig også i et par år, hvis der går en endnu mere spændende og yngre spiller rundt derude, FCK endnu hellere vil have.

Andre udenlandske klubber
Simpelt, ja, men det skal også med.

Hvis andre klubber i Europa vil betale mere for Daramy, end FC København kan og vil, lægger det jo sandsynligvis en handel ned.

Det vil passe både Ajax og måske også Daramy bedre at indgå en handel til anden side, hvis den mulighed er mere økonomisk attraktiv, og i forhold til karrieren kan det være bedre for Daramy at blive ude og lade lejemålet til FCK være et one-off under særlige omstændigheder.

Det kan være svært at tage hjem og dermed risikere at få et prædikat om, at man har det svært uden for trygge rammer og hjemlandet, uanset om det passer med virkeligheden eller ej.

Om de bejlere så er der, det er usikkert med tanker på en i perioder rigtig god men trods alt også ujævn sæson for Daramy i FC København, hvor et par skader og en opstart efter et trist år i Amsterdam spiste en del tid.

Daramy spillede 12 ligakampe for Ajax i 2021/22-sæsonen, herunder nul fra start (Foto: Getty Images).

Vil Mohamed Daramy?
Ja, det kan jo være det helt store spørgsmål her.

Han får en fornem løn i Amsterdam, og når tingene kører, har han evnerne til at være med et sted som Ajax.

Man kan næsten ikke fortænke Mohamed Daramy og hans bagland, hvis de synes, han bør spille i en større liga end Superligaen fra sommer af, uanset om det så er Æresdivisionen eller et andet sted i Europa.

Der skal et samarbejde til, hvor både Daramy og FC København arbejder benhårdt på, at man igen tager afsked om et par somre med et stort skifte ud i Europa og efter storspil for FCK, hvor Daramy har spillet på et stabilt, højt niveau uden udfald.

Ekstra faktorer
En håndfuld andre faktorer kan også blive afgørende.

Tid
Hvis Ajax er klar til at opgive Mohamed Daramy, og Daramy og FCK er indstillet på at fortsætte sammen, kunne det jo godt ske relativt hurtigt.

Det vil være i alle parters interesse, så man i hovedstaden kunne stå skarpest muligt med Daramy i topform i Champions League-kvalifikationen, mens Ajax får et punkt mindre på to-do-listen og lidt mere vished om finanserne i næste sæson.

Det virker mere sandsynligt, at det bliver et sent skifte igen, hvis det skal være til FC København, fordi Ajax først skal have afklaring om truppen, og Mohamed Daramy og hans bagland også skal have syn for, hvordan markedet ser ud.

En sæsonstart i Ajax
Brænder Mohamed Daramy træningsbanen og kampene af i juli, kan det også tippe vægtskålen.

Det ville være mærkeligt og uprofessionelt ikke at give alt i en opstart, og det kan også ende med at påvirke en ny Ajax-træner og ny Ajax-ledelses syn på den danske kantspiller.

Men luppen vil være på Daramy fra en skeptisk omverden i Holland, der husker Daramy som et decideret flop i 2021/22, så der vil ikke være plads til mange fejl.

Ajax' transfers
Hvor hurtigt falder Ajax' store salg og store indkøb på plads?

En afklaring af Mohamed Daramy vil ikke være topprioritet i Amsterdam i de kommende uger med de andre store handler, der skal fikses.