Ren luksus? Sådan gik det Superliga-topscorerne
Foto: Getty Images
Superliga

Ren luksus? Sådan gik det Superliga-topscorerne

Sådan gik det Superligaens topscorere, efter de havde scoret flest mål i den bedste danske række.

I de kommende uger finder FC Midtjyllands unge offensivspiller Gustav Isaksen ud af, om karrieren skal fortsætte i udlandet, eller om det bliver til mindst et halvt år mere i Superligaen.

Sammen med FC Nordsjællands Ernest Nuamah er Isaksen den hotte offensivspiller på Superligaens transfermarked lige nu, og den unge jyske spillers topscorertitel i 2022/23 kommer med garanti til at tælle til hans og FC Midtjyllands fordel, når det store skifte skal jagtes i de kommende fem uger.

I fredagens udgave af Tipsbladet har Tipsbladet set nærmere på, hvem der kan blive topscorer her i den nye sæson, naturligvis med det store forbehold, at spillere kan blive solgt og nye profiler købt ind til offensiven i hver af de 12 klubber.

Men vi har også set nærmere på, hvad der blev af topscorerne i de fem sæsoner før Isaksens topscorerpris i 2022/23, og i den periode tegner der sig et billede af en topscorer-titel, der ikke bare uden videre garanterer kæmpe succes og stor hæder i en større, udenlandsk klub.

Nicklas Helenius
Silkeborg IF i 2021/22
17 mål
Her er han nu: AaB i 1. Division

I bagklogskabens klare lys kan man få tanken, at et skifte til Brøndby IF i sommeren 2022 havde været bedre for Nicklas Helenius og såmænd også Silkeborg (der havde fået en langt større transfer), end skiftet tilbage til AaB i januar.
For Helenius fandt ikke for alvor fast grund under fødderne i kriseramte AaB, før klubben rykkede ud af Superligaen, og så havde det da været langt mere attraktivt at have den rolle, Ohi Omoijuanfo har nu i Brøndby.

Mikael Uhre
Brøndby IF i 2020/21
19 mål
Her er han nu: Philadelphia Union i MLS

Målene er ikke faldet lige så hyppigt i denne sæson som i 2022, men det er nu gået fint nok samlet set for Uhre med 20 MLS-scoringer på halvandet år og plads i startopstillingen det meste af tiden.
Uhre har en alder (28), hvor der nok er et par klubskifter til i karrieren, og det ville være noget kæmpechok, hvis han på et tidspunkt vender tilbage til Superligaen.
Indtil da handler dog om at få det maksimale ud af udlandsopholdet, der lige er blevet spicet grundigt op med Lionel Messis skifte til Inter Miami (Uhre og Philadelphia slog dem 4-1 i juni) og al den vilde hype, der følger med.

Ronnie Schwartz
SIF/FC Midtjylland i 2019/20
18 mål
Her er han nu: Klubløs

Ronnie Schwartz blev Superliga-topscorer kort før, han fyldte 31 år, så det er ikke så mystisk, at karrieren ikke siden har budt på et liv i sus og dus i Premier League.
Schwartz er lige nu klubløs efter at have spillet de seneste år i Charlton, Vendsyssel og Hobro, og det skal blive spændende at følge de kommende uger, om der er en sidste retur til Superligaen i angriberen, eller om der skal ske noget andet.

Robert Skov
FC København i 2018/19
29 mål
Her er han nu: Hoffenheim

Robert Skov har vekslet mellem at være wingback og kantspiller i Hoffenheim, og det står efterhånden klart, at 2018/19-sæsonen var lidt af en statistisk undtagelse for kantspilleren.
Skader og bøvl med at spille sig i startopstillingen har drillet Skov, siden han var fast mand det meste af den første sæson i Hoffenheim.
Skov har et år tilbage af kontrakten i Hoffenheim, så de næste uger kunne meget vel være afgørende: Får han en kontrakt og noget, der ligner en plads i startopstillingen, eller skal han videre?

Pål Kirkevold
Hobro i 2017/18
22 mål
Her er han nu: HamKam

Helbredet var ikke med Kirkevold efter topscorertitlen i 2018, en sæson hvor Kirkevold også fik debut på Norges A-landshold.
Attraktive transfers faldt til jorden, og nordmanden sled så meget med fysikken i årene efter, at der var tvivl om fodboldkarrieren.
Kontrakten i Hobro udløb i 2021, og Kirkevold har siden spillet i Norge for Stabæk og nu for danske Jacob Michelsen i HamKam, hvor Kirkevold spillede og scorede så sent som i søndags i en 3-2-sejr over netop Stabæk.