• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov

Russer-løsning tæt på: Både pinligt og respektløst

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Tipsbladets chefredaktør kalder FIFA's ageren - eller mangel på samme - i forbindelse med de udenlandske spillere i Rusland for både pinlig og respektløs.

Af Ole Hoffskov

Det er endnu ikke blevet meldt officielt ud, men det forlyder, at FIFA endelig er nået frem til, hvad der skal ske med de udenlandske spillere i Rusland - heriblandt Anders Dreyer og Oliver Abildgaard, der begge er på kontrakt i Rubin Kazan.

Ifølge Magnus Erlingmark fra svenske Spillerforeningen bliver løsningen med al sandsynlighed, at udlændinge i russisk fodbold i den kommende sæson kan skrive under med en ny klub frem til sommeren 2023. De vil ikke kunne ophæve deres kontrakter i Rusland.

Dermed forlænges det princip, der har været gældende de seneste par måneder, og som blandt andet fik Anders Dreyer til FC Midtjylland i foråret.

FIFA har endnu ikke selv bekræftet historien, men det ser altså ud til, at det er i den retning, pilen peger, og det er på høje tid, at forbundet er nået frem til en løsning.

Sådan lyder det fra Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen.

- Det er pinligt og respektløst, at det har taget FIFA så længe. Hvad er det, man har ventet på? Bedring i Ruslands krig i Ukraine? At der på papiret kom en våbenhvile, så FIFA slap for overhovedet at tage en beslutning og dermed gøre vennerne i Rusland sure? Det er pinligt, er det, siger Troels Bager Thøgersen og fortsætter:

- Det er simpelthen for ringe, at man først ser ud til at nå en løsning små tre uger før, at spillerne skulle have meldt tilbage til tjeneste i deres russiske klubber. Det har stillet spillerne og potentielle nye klubber uden for Rusland dårligere, at det har taget så længe – man er hamrende naiv, hvis man tror, at klubberne først begynder at forhandle transfers og lave aftaler her midt i juni,

Tipsbladets chefredaktør har det meget blandet med den løsning, FIFA ser ud til at være nået frem til. 

- Den løsning, den svenske spillerforening har hørt om, virker til at være et kompromis efter lange forhandlinger. Spillere og ligaer har efterlyst hurtig afklaring, og at spillerne i russiske klubber skulle fritstilles 100 procent fra deres aftaler. Som jeg hører det, har der været modstand blandt nogle af Europas store klubber, blandt andet efter russisk lobbyarbejde gennem de russiske topklubber, mod at sætte spillerne fri af deres kontrakter, fordi man er bange for konsekvenserne for transfermarkedet, som mange klubbers økonomi er afhængig af,

- Jeg mener, forlængelsen af 'leje-pakken' med et år frem til sommeren 2023 er det absolut mindste, man kunne acceptere blandt spillerne og de mange, der mener, at spillerne skulle have lov til egenhændigt at ophæve deres kontrakter. Det er langt fra optimalt, for det udskyder jo bare pinen og stiller de her spillere dårligere end andre.

- Men det er selvfølgelig langt bedre, end at de russiske klubber kan holde på spillere mod deres vilje, og at udenlandske spillere som Dreyer og Abildgaard dermed var nødt til at blive i deres klubber og gå og lade som om, intet er hændt, hvilket er den eneste politisk acceptable kurs fra Kreml og Vladimir Putin for alle, der befinder sig i russisk fodbold, siger han.

Troels Bager Thøgersen er sikker på, at Anders Dreyer, Oliver Abildgaard og alle andre udenlandske spillere i Rusland nu får travlt med at komme væk.

- Hvis den regel bliver indført, er det eneste, der giver mening for Anders Dreyer, Oliver Abildgaard og deres udenlandske kolleger i russisk fodbold, at søge væk og finde en klub uden for Rusland det næste års tid. Ja, gerne på permanent basis, hvis det er muligt.

- Man kan ikke spille videre i Rusland og undgå at blive del af Kremls og Putins politiske brug af sport og fodbold, og så er det da farligt at arbejde og leve i et land, hvor retsstaten er sat ud af kraft, og man potentielt kan ryge i fængsel i årevis for at kritisere styret og staten. Så Dreyer og ikke mindst Abildgaard skal ud, og det skal de her i sommertransfervinduet, uanset hvad, lyder det fra Tipsbladets chefredaktør.

Både Anders Dreyer og Oliver Abildgaard har stadig lang tid tilbage af deres kontrakter med Rubin Kazan, der rykkede ned i den forgangne sæson. 

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.