Video : Tipsbladet
Superliga

SL-teenager rygtes til storhold: Hør hemmeligheden

Han er 19 år og sættes i forbindelse med flere topklubber. Tipsbladet har talt med en af Superligaens mest lovende teenagere om gennembruddet i den første sæson som voksen fodboldspiller.

IKAST (Tipsbladet): FC Midtjyllands assistenttræner Rodrigo Prieto smiler bredt og ryster på hovedet.

- Det er fint, siger han højt gennem lokalet til 19-årige Franculino.

Den unge forward skulle lige tjekke, om der var lidt sproglig hjælp at hente hos Thomas Thomasbergs assistenttræner og specialtræner, men det går nu fint uden på en skønsom blanding af portugisisk, spansk og engelsk.

Franculino er et venligt og roligt gemyt, men på banen har fra starten markeret sig i FC Midtjylland.

- Han var så god i de første træningspas, husker målmand Jonas Lössl.

Da Franculino kom lige efter sin 19 års fødselsdag sidste sommer, var FC Midtjyllands ledelse og trænere lidt i tvivl om, hvad teenageren kunne være med til, for han kom fra U/19-holdet i Benfica og havde aldrig spillet seniorfodbold før med alt, der følger med i form af 10-15 år ældre, granvoksne forsvarsspillere.

Men trænere og holdkammerater lagde nærmest fra første dag mærke til, hvordan Franculino uden at skele til modspillerne gik til opgaven uden frygt og havde en evne til at skrabe bolden med sig, hvilken først irriterede, forundrede og siden fascinerede forsvarsspillerne til træning.

- Jeg begyndte som kantspiller, og det er også derfra, jeg har det med at drible og sætte folk af. Men jeg er også rigtig glad for at score mål, så på et tidspunkt kom jeg ind i midten som angriber, siger Franculino til Tipsbladet.

Får undervisning
Forwarden flyttede som stor dreng fra Guinea-Bissau i Vestafrika til Portugals hovedstad Lissabon, hvor han boede hos sin onkel og kom til at spille for Benfica.

FC Midtjyllands vicesportschef Ove Pedersen spottede Franculino på ungdomsholdet i Benfica, hvor man som Portugals største og stærkeste klub ikke ligefrem er vant til, at andre klubber går på rov, slet ikke relativt ukendte klubber som FC Midtjylland, hvilket FCM må siges at have været i Portugal indtil forrige års samarbejde og sidste års investering i Mafra i næstbedste række.

Planen var fra start, at forwarden skulle være i FC Midtjylland i hvert fald et halvt år og vænne sig til nye rammer, og ikke udlejes til Mafra, som man ellers kunne tro var den oplagte model.

Men at Franculino nærmest fra de første uger var klar til førsteholdet i FCM var en overraskelse, ligesom et efterår med 12 mål i alt var.

- Det er på grund af den hjælp, jeg får her. Jeg har gode holdkammerater, der hjælper mig med at tilpasse mig. Træneren [Thomas Thomasberg] og Rodrigo [Prieto, assistenttræneren] hjælper mig meget. Med deres hjælp har jeg hurtigt fået mod på at spille og troen på, at jeg kan, siger Franculino.

- Og så hjælper det med de brasilianske spillere. Jeg har talt meget dem, og de har hjulpet mig med at finde mig til rette. Men det er også vigtigt, at jeg får talt med de andre og øvet mit engelske. Og det gør jeg. Jeg har engelsk to gange om ugen. Jeg er blevet lidt bedre, og det kommer lidt efter lidt. Jeg er begyndt at synes godt om undervisningen, jeg vil meget gerne lære, siger Franculino.

Vil i CL med FCM
Foråret har ikke været lige så smertefrit, i overført betydning såvel som konkret, for Franculino, men nu har han de to seneste runder været tilbage i startopstillingen og kunne meget vel få en rolle igen i søndagens vigtige topkamp mod FC København.

- Jeg fik en skade lige omkring de afrikanske mesterskaber, hvor jeg var med mit landshold, Guinea-Bissau, i Elfenbenskysten. Jeg er helt klar igen og har været det længe, men da jeg først kom tilbage fra skaden, var jeg så træt. Det var virkelig hårdt og svært. Jeg mangler lige det allersidste, og det skal nok komme, siger Franculino.

- For mig handler det om at vinde i de sidste otte kampe. At vinde det mesterskab er en drøm for mig. Det betyder noget, at vi ikke er afhængig af andre længere. Vi skal selv vinde kampene, så tager vi også mesterskabet, siger Franculino.

I vinter var der i FC Midtjyllands sportslige ledelse en vis spænding omkring Franculino og interessen for ham på transfermarkedet.

Der kom ingen bud, og man skal nok se fodboldverdenen gennem meget sort/røde-briller for at se, at forwarden skulle være klar til de store klubber, han blev sat i forbindelse med.

I foråret er hypen dalet på grund af skaden, selv om Arsenal dukkede op på rygteplan, uden der var mere i det, end at Franculino bongede ud for sine scoringer men givetvis også de mange succesrige dueller, driblinger, afslutninger og gode positioner i feltet, som storklubber i Europa helt automatisk trawler gennem løbende.

Potentialet, mere end de faktiske præstationer i Superligaen, er nok det, der på kort og mellemlang sigt kunne få Franculino eller den jævnaldrende holdkammerat fra Chile Darío Osorio solgt.

Selv går Franculino op i at præstere i Superligaen, begyndende med søndagens afgørende kamp mod FC København, mens drømmene på længere sigt går mod Champions League, og måske en dag klubber tættere på favoritklubben FC Barcelona i international status.

- For mig handler den kamp mod FC København om det samme, som det gør for klubben. Jeg vil vinde. Det er det vigtigste, at holdet klarer så godt. Og selvfølgelig vil jeg da gerne score. Det vil jeg hver eneste kamp, siger Franculino.

- Vi vil virkelig gerne i Champions League. Det er en stor målsætning. Hvis gud vil, kommer jeg også til at spille i den turnering. Vi får se, vi arbejder virkelig hårdt for det, siger Franculino.

Både FC Midtjylland og FC København bruger unge spillere relativt flittigt i denne sæson med Victor Bak, Franculino, Darío Osorio og Valdemar Byskov fra årgang 2003 og 2004 i truppen hos FCM, mens FCK har Roony Bardghji, William Clem, Orri Oskarsson, Højlund-tvillingerne, Elias Jelert og Theo Sander i årgangene 2003 til 2006.