Solbakken: FCM-guld er mere irriterende end AaB-guld
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Superliga

Solbakken: FCM-guld er mere irriterende end AaB-guld

Ståle Solbakken mener, at FC Københavns sæson har været godkendt, men det kan han ikke bruge til noget, når det alligevel næppe ender med et mesterskab.

Publiceret første gang på tipsbladet.dk 11. maj 2015

Uanset hvordan man vender og drejer det, ser det unægtelig ud til, at FC Midtjylland bliver dansk mester. Dermed må FC København for anden sæson i træk se sig slået i kampen om det danske mesterskab. 
 
Også sidste sæson gik FC København glip af titlen, da AaB blev dansk mester, men denne gang gør det mere ondt på FCK-manager Ståle Solbakken. 
 
Det fortæller han i et interview med tipsbladet.dk.
 
- Det er mere irriterende, at FC Midtjylland vinder nu, end at AaB vandt sidste år. Vi deler mere tankegang med AaB både på og uden for banen. I måden at spille fodbold på har vi flere ligheder med AaB på mange områder, og vi er måske også mere ens i måden at gøre tingene på uden for banen. Men når det er sagt, har jeg ingen problemer med at anerkende FC Midtjyllands præstation. Den kommer ikke kun af gode investeringer. Den kommer også af at have haft den samme filosofi, spillertrup, trænere og ledere i en lang periode. Det må vi bare anerkende, siger Ståle Solbakken til tipsbladet.dk.
 
- Den kontinuitet begynder vi at bygge op nu, og den er vi et år inde i nu. Men det skal ikke være en undskyldning for, at vi ikke vinder mesterskabet. De har taget 2,4 point i snit, hvilket der vel kun er to FCK-hold i historien, der har gjort bedre, tilføjer han.  
 
FCK vil forsvare andenpladsen
Selvom guldet stort set er væk med seks Superliga-kampe tilbage af sæsonen samt udsigten til en pokalfinale, er der stadig noget at spille for, mener Ståle Solbakken. 
 
- Vi skal forsvare andenpladsen, for det kan hurtigt blive et tema. Vi er i en situation, hvor vi spiller rigtig mange kampe med en rigtig smal trup. Det gælder om at tage så mange point som muligt og spille pokalfinalen. De her seks kampe er også en god anledning for holdet til at bevise, at vi kan håndtere mange kampe med en smal trup. Det er en chance for nogle af spillerne til at vise, at de er tæt på holdet og gode nok til holdet næste år, siger han. 
 
Kigger Ståle Solbakken tilbage på sæsonen, der snart er forbi, ser han både positive og negative oplevelser i alle tre tuneringer, FC København har været med i. 
 
- Man kan dele det op i to dele. I Europa kvalificerede vi os efter to fantastiske kampe mod Dnipro, så blev vi kørt ud af brættet mod Leverkusen. Det var starten på en skidt periode, hvor vi tabte tre-fire kampe i Superligaen. Af de ti europæiske kampe, vi spillede, havde vi fem rigtig gode, men der var også fem rigtig dårlige. Enten har vi været gode eller også har vi ikke været det. Vi har ikke været stabile. 
 
- Det har været delt i to, men vi kvalificerede os til Europa ved at slå en rigtig svær modstander og havde nogle gode udekampe mod Club Brugge og Torino. Vi havde nogle kampe, der var langt under niveau, men vi har fået noget værdifuld erfaring til nogle unge spillere. I de gode kampe, viste de hvad de kunne på deres højeste niveau, men de viste også, at hvis vi ikke spiller op til vort bedste, får vi tæsk, fortæller Ståle Solbakken om det europæiske togt, der endte med en tredjeplads i Europa League-gruppespillet. 
 
På den hjemlige scene er facit endnu ikke klart. 
 
- Vi er i pokalfinalen, og i ligaen har vi næsten to point i snit. Vi har rettet op på den dårlige start, vi havde, da vi lå sidst efter syv runder. Vi har været jævnt stabile siden da, og mod de øvrige danske hold har vi kun tabt to ud af de seneste tyve kampe. Stabiliteten er fin, men det er nemt at se, hvad vi mangler på holdet. Vi mangler en målscorer, og vi mangler lidt X-faktor i form af folk, der kan lave det uventede, siger FCK-manageren, der uundgåeligt kommer ind på de skader, der også er en stor del af fortællingen om FC Københavns sæson.  
 
- Kadrii blev tidligt skadet, og Nicolai var også ude i store dele af efteråret. Rurik Gislason var også ude i en lang periode. Vi har givet mange unge spillere rigtig meget spilletid i denne sæson, og derfor er det irriterende, at Danny og Youssuf nu bliver skadet, mens de er på deres bedste. Vi får dem tilbage næste år, men både Danny og Cornelius får et afbræk på seks måneder. FC Midtjylland er langt foran, og vi må bare sige, at det er rigtig godt gået. De har et pointsnit på 2,4 point per kamp, så selvom vi havde haft en bedre sæsonstart, ville vi stadig have haft svært ved at være helt fremme, fordi de har haft en unaturlig god sæson, mener Ståle Solbakken. 
 
KB's veteraner skal også vinde guld
Isoleret set er han egentlig tilfreds med FC Københavns sæson, men alligevel er han det ikke, når nu det bliver en sæson uden et mesterskab. 
 
- Jeg synes, at sæsonen har været godkendt, men man kan altid fortælle, hvad vi har været gode til, og hvad vi har opnået. FC København er vandt til at vinde, og selvom alle spillere brækker benet, og vi er nødt til at spille med KB's veteranhold, skal vi vinde mesterskabet. Det kan vi ikke løbe fra. I det lys må vi altid se sæsonen, siger Solbakken. 
 
Apropros veteranhold mener Solbakken ikke, at FC København har manglet rutinerede kræfter på det hold, der ellers er det yngste i 20 år i klubben.  
 
- I ligaen har vi ikke kunne bruge det som en undskyldning, men i Europa har vi manglet det. Vi har spillet med mange unge spillere på samme tid i Europa, og det har vi fået nogle tæsk på, siger han. 
 
Snart kan nordmanden lægge denne sæson i skuffen, men lige om hjørnet venter nye strabadser i 2015/16-sæsonen. Han har allerede fortalt om transferplanerne for det kommende sommervindue, men der er flere ting at tage stilling til. For eksempel har FC København både Mikael Antonsson og Mathias Zanka Jørgensen i karantæne til de første europæiske kvalifikationskampe i sommeren, hvor de mange skadede spillere næppe er klar. 
 
- Vi har skader, vi har en tidlig Europa Cup-start, vi har to karantæner, og det betyder, at vi bliver kastet på dybt vand fra begyndelsen af næste sæson, siger han. 
 
FC København møder mandag aften FC Vestsjælland i Superligaen. Torsdag er samme hold modstanderen i pokalfinalen.
 
NB: Dette var tredje del af tipsbladet.dk's interview med Ståle Solbakken. Interviewet er lavet torsdag den 7. maj – altså inden weekendens kampe i Superligaen.