Video : Tipsbladet
La Liga

Barcas fiksfakserier: De prøver at redde stumperne

Lønnedgang til flere spillere, udlejninger samt salg af løntunge spillere er løsninger, som FC Barcelona er nødt til at tage i brug, vurderer sportsøkonomer.

FC Barcelona har iført sig så stram en økonomisk spændetrøje, at det kan gå ud over de sportslige resultater i årevis.

Det vurderer Jesper Jørgensen, sportsøkonom i Deloitte, og Kenneth Cortsen, sportsøkonom og ekspert i branding fra University College Nordjylland.

De ser en langvarig og vanskelig vej ud af problemerne for den kriseramte spanske fodboldklub, som onsdag spiller El Clasico mod Real Madrid i semifinalen i den spanske Super Cup.

En episode i denne uge viser, hvor presset Barcelona er i øjeblikket.

For at få nyindkøbet Ferrán Torres indlemmet i truppen og registreret hos det spanske fodboldforbund måtte Barcelona bede Samuel Umtiti om at gå ned i løn.

Det gjorde franskmanden mod samtidig at få forlænget sin kontrakt frem til 2026.

Derved kom Barcelona ned under klubbens samlede lønloft, som er sat til 98 millioner euro (729 millioner kroner) af La Liga.

- De laver de lovlige geværgreb, de kan, for at redde stumperne.

- Men de fiksfakserier indhenter dem før eller siden, hvis de ikke får styr på det basale. Det eneste, det gør, er, at det køber Barcelona lidt tid, siger Jesper Jørgensen.

Gerard Pique gik også ned i løn tidligere på sæsonen, så angriberen Memphis Depay kunne registreres.

Hovedårsagen til Barcelonas trængte økonomi og en gæld på over 11 milliarder kroner skyldes primært mange års dårlig ledelse og forkerte valg, mener Jesper Jørgensen.

Efter salget af Neymar i 2017 købte Barcelona flere løntunge spillere alt for dyrt. Den første var Ousmane Dembélé, og siden kom Philippe Coutinho og Antoine Griezmann.

- Flere af dem har ikke leveret varen, og det gør det bare endnu værre. Lige pludselig havde Barcelona et stort lønbjerg foran sig. Det er det, der stadig tynger dem.

- Oveni har man skiftet træner mange gange, og så har corona hamret det sidste søm i ligkisten med en periode uden tilskuere. Og nu er de røget ud af Champions League.

- De er afhængige af de indtægter på grund af det lønbudget, de har forpligtet sig til, og de har spændt deres økonomi til bristepunktet, siger Jesper Jørgensen.

Alligevel postulerer Barcelona-præsident Joan Laporta, at alt kan lade sig gøre og udelukker ikke et køb af stjerneangriberen Erling Haaland.

- Det virker urealistisk, at de kan hente en spiller som Haaland. For de kan snart ikke reducere deres lønbudget yderligere.

- Barcelona balancerer på en knivsæg i denne sæson og tæller kassen op hver morgen, siger Jesper Jørgensen.

Kenneth Cortsen er ikke overrasket over udmeldingen fra Laporta.

- Det handler om at give forhåbninger til interessenterne, hvad enten det er fans, sponsorer eller medier. Det er det, Laporta er sat i verden for. Store klubber lever af visioner.

- Barcelona har trods alt en stærk grundfortælling og et stærkt brand qua den historiske og kulturelle arv. Det skal de læne sig op ad. Det er også det, der kan få spillere som Umtiti til at gå ned i løn, påpeger Cortsen.

Han vurderer dog, at der går flere år, før Barcelona kan kæmpe med i den absolutte verdenstop.

- Det er et Barcelona-hold og et sportsprodukt, som lige nu er devalueret i forhold til det, vi har set for år tilbage. Det gør ondt på klubbens selvforståelse.

- Over tid har man oparbejdet en enorm gæld i klubben, og koblet med at corona lige pludselig skyllede ind over fodboldlandskabet, blev det en rigtig skidt kombination.

- Vi er ude at snakke en horisont på tre til fem år, før Barcelona kan komme tilbage ved fordums styrke, vurderer Cortsen.

Barcelonas kamp mod Real Madrid spilles onsdag klokken 20 i saudiarabiske Riyadh.

/ritzau/