Video : Tipsbladet
Superliga

Stolt Filip Djukic: Det er mega specielt for mig

Hvidovre-profilen Filip Djukic står ved en skillevej, da kontrakten med hjerteklubben udløber efter denne sæson. Interessen er stor, men det er ikke nemt for ham at sige farvel til venner og gode kollegaer i Hvidovre. Tipsbladet har talt med Superliga-målmanden om fremtiden, forholdet til Peter Lassen og evnen til at rejse sig, når man er blevet dømt ude.

24-årige Filip Djukic står på toppen af sin karriere efter et år i Hvidovre IF, hvor han i hvert fald ikke er årsagen til, at klubben rykker ud af Superligaen.

Selvom målene imod har været mange, så har det tidligere FC København-talent vist sig rigtig flot frem med flere straffesparksredninger og næstflest redninger af alle Superligaens målmænd.

Den slags bliver bemærket rundt omkring i Superliga-landskabet, og derfor står Filip Djukic lige nu et rigtig godt sted med en udgående kontrakt i Hvidovre IF.

- Jeg står i en situation, hvor jeg er på fri transfer og har muligheder for at spille på det højeste niveau i dansk fodbold. Jeg mærker, at der er stor og meget konkret interesse flere steder fra. Sådan ligger landet lige nu. Jeg skal spille den sidste kamp og mærke efter, hvad der er det rigtige. Jeg synes, det er sindssygt svært at tage en beslutning efter fem år det samme sted.

Der ligger allerede et kontrakttilbud fra Hvidovre IF, mens han også har muligheder andre steder. En endelig beslutning venter Filip Djukic dog med at tage.

- Inden Superligaen startede, havde jeg ikke regnet med, at så mange klubber ville komme med henvendelser. Jeg har tidligere tænkt over det med interessen, når man gør det godt på Superliga-niveau, for det har jeg ikke spillet på før. Jeg tror, det er meget naturligt, når man har præsteret, at der kommer noget interesse. Det er dejligt at mærke og en god bekræftelse og et skulderklap. Det er svært at svare på spørgsmålet, fordi man ved aldrig, hvad der sker i fodbolden.

Foto: Alamy

Hvis Filip Djukic vælger at takke ja til et tilbud udefra, vil det betyde farvel til en rigtig nær ven og god kollega i Hvidovres sportschef, Peter Lassen.

- Vi har et tæt forhold, og det har mange andre også med ham. Men Lassen er den person, som han er, og han er tæt på spillerne. Han har selvfølgelig haft en speciel betydning, og jeg ved, at han ønsker mig det bedste, selvom han helst ser mig i Hvidovre. Han er meget mere end bare en fodboldperson, for også på det personlige plan betyder han noget. Jeg vil altid have stor respekt for den relation, jeg har med ham. 

Hvem af dig og Lassen kommer til at savne hinanden mest, hvis du siger farvel til sommer?

- Hahaha, jeg håber da, at det er et gensidigt savn, for Lassen har haft stor betydning for mig. Han har været sportschef i alle de år, jeg har været her. Det gør det heller ikke nemt, men det er fodbold, og sådan er det. Jeg tror ikke, det er normalt, at man knytter så tæt et bånd til sportschefer og trænere, siger Filip Djukic, der også var ansat som Peter Lassens højre hånd i løbet af sin tid i Hvidovre.

- Jeg havde lige to-tre måneder engang, da økonomien var en helt anden end i dag. Jeg fungerede lidt som hans assistent, hvor jeg skulle booke en masse møder ind for ham med blandt andet sponsorer.

Filip Djukic har et meget specielt bånd til klubbens sportschef Peter Lassen. Foto: Alamy

Et forbillede
Filip Djukic har foruden en kort afstikker til Fremad Amager spillet i Hvidovre IF siden 2018. Forinden var han en del af akademiet i FC København, men her blev han vejet og fundet for let - særligt på grund af hans højde.

Filip Djukic med de montenegrinske rødder måler lidt over 180 centimeter, men de mange slag i hovedet på grund af højden, har han i stedet vendt til noget positivt.

- Jeg synes, det har været en lidt ærgerlig snak, når jeg er blevet klandret for noget, som jeg ikke har kunnet gøre så meget ved. De ting jeg kan gøre noget ved, har jeg arbejdet rigtig meget på. For eksempel har jeg arbejdet rigtig meget med min springstyrke og prøvet at være en leder, der hvor jeg er.

- I Brøndby har de en målmand, der har samme højde som mig. Jeg ved ikke, om der overhovedet var en centimeter til forskel, da vi stod ved siden af hinanden i spillertunnelen, og han har også vist, hvordan det er at være en moderne målmand uden at være den højeste. Man kan dominere på andre måder og andre facetter i spillet, så jeg har brugt det som motivation og benzin til at give den ekstra gas.

- Jeg ved godt, at jeg skal være meget bedre end en målmand, der er højere end mig, før der bliver kigget min vej. Det har altid været mit lod, og det vil jeg altid bruge som motivation. Jeg synes, det er lidt tyndt at sige, hvis jeg misser en høj bold, jamen så er det på grund af min højde. Hvis en målmand på 190 misser den, så er det bare en fejl.

Længe før gennembruddet i Hvidovre IF spillede Filip Djukic på akademiet i FC København, hvor hans højde var en hæmsko. Foto: Alamy

Filip Djukic har modbevist sine kritikere og skeptikere og er nu et forbillede for dem, der går med den samme målmandsdrøm, som han selv gjorde for ti år siden.

- Jeg har okay tit fået beskeder i løbet af sæsonen fra unge målmand, der ikke er de højeste. Jeg synes, det er mega fedt og uden at overdrive, er det mega specielt for mig. Jeg bruger tid på at svare dem alle sammen. Jeg har selv stået der og prøvet at skrive til andre målmænd, der ikke var de højeste. Jeg har også kigget og studeret andre målmænd, der ikke var høje og set, hvor dygtige de kunne blive, siger Filip Djukic, der nævner Mads Hermansen, Patrick Pentz og Yann Sommer som andre eksempler på målmænd, der har fået succes uden at være de højeste.

- Det er dejligt og fedt at kunne være et forbillede. Jeg håber, at alle dem, der har skrevet til mig, får mega meget succes og bliver ved med at tro på det. Fordi du får rigtig mange kolde spande med vand i hovedet, og der er det vigtigt at have en stærk psyke.

Filip Djukic har en enkelt Superliga-kamp tilbage i Hvidovre, før den står på sommerferie. Her skal der træffes et vigtigt karrierevalg, mens Hvidovre skal gøre sig klar til en sæson i NordicBet Ligaen.