Video : Tipsbladet
Superliga

Brøndby-boss taler ud: FCM, FCK og fremtiden

Brøndbys fodbolddirektør Carsten V. Jensen har ikke kun haft succes med at få sat flueben ved flere af programpunkterne fra tiltrædelsen i sommeren 2019. Han har også været med til at bygge et hold, der spiller en stor rolle i mesterskabskampen. Men hvad betyder mandagens nederlag til FC Midtjylland for topkampen, hvordan ser han på søndagens derby mod FCK, findes der en CV-effekt, hvordan har han det med, at der kun er ét af hans hidtidige Brøndby-indkøb, der har været en decideret succes, og hvad er Brøndbys næste skridt for at få lukket det økonomiske hul til FCM og FCK?

Selv om Brøndby tabte mandagens topkamp i Midtjylland og dermed røg ned fra førstepladsen i Mesterskabsspillet, er det ikke en trist Carsten V. Jensen, som Tipsbladet fanger i telefonen tirsdag formiddag. Tværtimod tog han flere positive ting med hjem fra stadion i Herning.

Hvordan var din fornemmelse under og efter kampen mod FC Midtjylland?

"Vi har gennem lang tid fået at vide, at vi overperformer, og at det ikke kan blive ved – brumbassen kan ikke flyve – men samtidig har vi også kunnet mærke, at der er begyndt at komme anerkendende kommentarer rundt omkring fra. Derfor kan der stadig godt være en eller anden form for usikkerhed på, hvor man præcis står, når man går ind i et slutspil. Kunne vi bringe de kvaliteter med os, som vi nu har vist gennem lang tid, og som i hvert fald har overbevist os selv om, at vi har noget substans?"

"Det kunne vi. I mine øjne var vi den dominerende part i en større del af kampen, og det overraskede mig positivt, at vi var i stand til at presse Midtjylland i den grad, som vi gjorde. At kunne mærke hvordan Midtjylland måske primært fra midten af kampen, da de har deres resultat, parerede mere end det Midtjylland, jeg kan huske fra tidligere, hvor de gik efter at dominere og være meget dynamiske og fysiske."

"Så alt i alt gav det mig en god følelse af, at vi havde masser af den substans og den kvalitet, som vi har haft med os gennem grundspillet. Den tog vi med os på den vel sværeste udebane i dansk fodbold, vi fik vist os godt frem, og vi kunne sagtens have fået et resultat med hjem."

Med to skud på overliggeren var det heller ikke langt fra, at kampen tippede?

"Nej, det er jo det. Lige i dag kigger vi på de kampe, vi har spillet mod Midtjylland i denne sæson, og det er jo alle tre kampe, som vi kan vinde, og som vi i hvert fald skulle have haft mere ud af. Havde vi nu bare delt pointene med en sejr til hver og en uafgjort, så havde vi jo ført stort foran Midtjylland lige nu."

"Så når vi måler os mod de bedste, og det synes jeg egentlig, at Midtjylland har været i de seneste par år i dansk fodbold, så kan vi godt være nogenlunde tilfredse med det, vi så i Midtjylland i går."

"Og at vi har kunnet gøre det tre gange fortæller også mig, at det er mere substans end indsatsen i den enkelte kamp, der gør det. Og det betyder igen en tro på fremtiden. Ikke bare den umiddelbare fremtid, men den tid, der kommer. At vi rent faktisk har udviklet en trup og en kvalitet i det, vi gør. Derfor kan vi tage en hel del mere med os fra Midtjylland end bare resultatet."

Når det nu har været så tæt på point til jer i de tre første kampe mod FCM, kunne man vel også tænke, at odds er med jer i den sidste kamp mod dem på hjemmebane i fjerdesidste spillerunde?

"Det ved man aldrig. Det er jo fodbold. Man kan kun bringe sig i en situation, hvor der er en god mulighed for, at man kan vinde kampen, og det har vi gjort i alle tre kampe, men desværre har de udsving, der er i fodbolden, ikke været med os der, og sådan er det. Det må vi konstatere, og så må vi jo gå efter det næste gang."

"Og så vil jeg også sige, at hvis vi skal ende med det optimale resultat, når sæsonen er slut, så vil jeg da formode, at vi skal vinde den kamp på hjemmebane mod Midtjylland."


Carsten V. Jensen og FCM's sportschef, Svend Graversen.

Hvis I nu havde vundet i går, havde alle været oppe at køre over forspringet i toppen. Er det et lys i nederlaget, at I nu ligger i baghjul i stedet for at skulle køre den hjem fra spids, som man skulle i 17/18-sæsonen?

"Det ved jeg sgu ikke. Jeg håber ikke, at det har den store betydning. Der er et enormt fokus i gruppen her på at performe og så forberede den næste præstation, og jeg føler ikke, at vi behøver at ligge nummer to for at kunne spille godt."

Når man læser på de sociale medier, virker det heller ikke til, at der er så meget pres på jer fra tilhængerne? De virker tværtimod meget tålmodige.

"At Brøndby ikke har vundet ligaen i mange år har båret meget smerte med sig, og det har gjort loyaliteten fra tilhængerne endnu større. Det gør også, at man er mere balanceret i forhold til, hvordan det nu skal gå i år. Vores fans har været hårdt prøvet gennem mange år og har fået nogen slag over snuden, ikke mindst i 2018, så tilgangen er nok, at hvis det skulle komme dertil, hvor vi kan sætte en pokal i skabet, så er det selvfølgelig fantastisk, men de har den tålmodighed, der skal til og vil bakke holdet op uanset.

"Og noget af det, jeg føler i Brøndby, det er, at der sgu er mere opbakning end pres. Der er kæmpe opbakning til klubben og holdet, så jeg tror ikke, at spillerne kommer til at føle det som et pres på noget tidspunkt."

På søndag gælder det så FCK på hjemmebane. Det er jo en af dine gamle klubber, så er det stadig noget specielt for dig at have dem som modstander?

"Nej, egentlig ikke. De har skiftet på mange positioner, og jeg har selv dels været forbi Nordsjælland og er nu i Brøndby og har været det i et stykke tid, så der er løbet så meget vand i åen, og der har været så mange opgør siden dengang, så på den led er der slet ikke noget personligt i det. Men det er jo stadigvæk et derby."

"Så det er en stor kamp uanset hvad, og så er det mod et København, der har været såret, og som har investeret voldsomt i at komme tilbage på fode. Den måde, som FC København har gearet sig på, er vel nærmest ikke set før. Det ser ud som om, at det er all-in på at nå det, som klubben skal, og som den er bygget til, nemlig at spille europæisk. Samtidig er der vores opadgående kurve gennem en længere periode, og sammen med vores i øvrigt gode resultater mod FCK gør det jo bare, at der bliver bygget op til storkamp."

"Den her kamp har noget særligt over sig. Et såret København, der har investeret voldsomt i at finde fodfæste, og så et Brøndby på vej frem. Det i sig selv skal nok bære godt med brænde til bålet."

Som du siger, har FCK skiftet på mange poster, men der er vel stadig kendte ansigter for dig som William Kvist, Per Wind, Jesper Larsen, Mikael Antonsson – og "Zanka" blandt spillerne?

"Selvfølgelig er der folk, man har arbejdet sammen med, og som har haft en betydning i ens liv, men hvis man kigger på klubbens ledelse, på trænersiden, på de ledende poster, så er det jo en anden klub. Man må konstatere, at de er ved at redefinere sig selv, og så må man jo se, hvad der kommer ud af det."

Det er så kun den anden kamp, du har været involveret i mod FCK, uden at Ståle Solbakken har stået på sidelinjen. Hvor meget har du snakket med ham gennem det forløb, der har været i det seneste halve års tid?

"Jeg har jo sådan set haft jævnlig kontakt med Ståle, siden jeg forlod København [i april 2014 ]. Det er ikke fordi, vi mødes som venner, den relation har vi ikke, det er mere professionelt som gode kolleger. Så når der skal bruges lidt information den ene eller den anden vej, bruger vi hinanden, og det tænker jeg, at vi vil blive ved med."

Er der så dig, der er kontaktpersonen i Brøndby, hvis han som norsk landstræner for eksempel skal høre nærmere om Sigurd Rosted?

"Jeg tror godt, at han kunne finde på at ringe til mig om slige ting, men rent administrativt går den kontakt til vores team-manager. Ståle fortæller jo bare, hvem han udtager, men jeg kunne godt forestille mig, at hvis han var i færd med at udtage spillere herfra, at han så gav et kald, men det gjorde han altså ikke her for nylig."

Før kampen i Midtjylland sagde du til Ekstra Bladet, at du ikke umiddelbart troede, at FCK kunne hente jer, men nu er de kun syv point efter?

"Ja, og det kan være fire på søndag, men hvis man kigger historisk på slutspillet, er det ikke alverden, der normalt bliver flyttet rent pointmæssigt. I sidste sæson lavede FCM 1,7 point per kamp, mens Nordsjælland lavede 0,6 som yderpolerne, men vi lavede 1,4 og FCK lavede 1,2, så teoretisk set er det jo småting, der bliver flyttet af point, og der er kun ni kampe tilbage, og vi har overstået den værste udebane."

"Så kan man løbe ind i, at de får alle marginaler med sig, og vi ikke gør, og så kan det selvfølgelig godt ende med, at de går forbi. Jeg har også sagt, at vi kan blive alt fra ét til fire, men det er meget vanskeligt på 10 kampe at hente 10 point. Det er det."

"Jeg vil holde fast på vores tilgang til det her, og det er, at man jo ikke vinder noget ved at vinde grundspillet. Vi har stadig alt at vinde, og vi skal spille efter at opnå det bedst mulige, og det skal vi i den enkelte kamp. Men hvor det i grundspillet gik ud på at komme blandt de seks første, så går det nu ud på at blive mester, og så længe den mulighed ligger foran os, så skal vi gå efter den. Det ville da være mærkeligt andet."

Siden du forlod FCK, har du haft dem som modstander 21 gange – hvordan tror du, at det er gået i de kampe?

"Jeg tror, at vi har vundet flest gange."

Det er faktisk rigtigt. Er det CV-effekten?

"Nej, det er det nok ikke [griner]. Det er nok fordi, jeg har været heldig at arbejde med dygtige trænere, dygtige folk i staben og dygtige spillere. Og så er det i øvrigt to hold, der på hver sin måde har det godt med at spille mod FCK."

"Nordsjælland har altid følt sig i en god position, når de skulle ud at spille mod FC Københavns zonespil. Det har altid været svært for København at dæmme op for. Og i Brøndby er der jo rivaliseringen, så uanset hvor man ligger i ligaen, er det et derby, og der vil kampene blive vundet med små marginaler. Oftest er det jo også kampe med stor fysik og højt tempo, og det er ting, der passer godt til Brøndby."

"Så det kan være noget af forklaringen, og så er der også lidt udsving og tilfældigheder."

I fire af de seneste fem kampe mellem Brøndby og FCK, er det først blevet afgjort til allersidst. Bliver søndagens kamp sådan en omgang igen, hvor det kan stå og falde med en VAR til sidst, som det gjorde i den seneste kamp i Brøndby med straffesparket til Maxsø og et par FCK-scoringer, der længe blev studeret?

"Det er der vel en god chance eller risiko for, alt efter hvordan man ser på det. Der bliver givet alt i de kampe, og så nærmer vi os jo også en sæsonslutning. Det vil gøre det ekstra vanskeligt for København, hvis de taber, mens vi måske bedst kan leve med en uafgjort.


"CV" og Andreas Maxsø.

Du har snart været to år i Brøndby. Hvis du tager en tur op i helikopteren og kigger ned på det, der er blevet bygget op i den periode, hvad tænker du så?

"I sommeren 2019 sagde vi, at vi ville gerne have et Brøndby, der havde en stærkere lokal, dansk og skandinavisk identitet, vi ville gerne have et yngre hold, som I højere grad er tilpasset efterspørgslen på transfermarkedet, vi ville ikke afgive noget rent sportsligt og resultatmæssigt, og så ville vi arbejde på, at Brøndby skulle komme nærmere økonomisk balance."

"Det var det, vi satte op, og nu kan vi så konstatere, at vi har fået et yngre hold, der rent faktisk er attraktivt på transfermarkedet, at vi i høj grad er lokalt forankret med egenudviklede spillere og med stor udvikling i det danske og skandinaviske kontingent af spillere, og at vi resultatmæssigt har forbedret os dels på banen men også økonomisk. Men vi er selvfølgelig ikke i mål, og det kan også være svært at måle, når man kommer ind i opløbet på en sæson, hvor der kommer en transferperiode efterfølgende, der bliver påvirket af, hvordan sæsonen slutter. Og så kan der jo eventuelt også komme noget europæisk fodbold."

"Derfor kan det lige nu være svært at sætte bundlinje på, men alt andet lige dags dato så har vi i hvert fald bragt tingene i den retning, som vi blev enige om at gøre for et par år siden."

Er du overrasket over, at det er gået så godt?

"Jaaa, det kan man vel egentlig godt tillade sig at sige. Det er gået lidt hurtigere, end man egentlig kunne forvente, for man kunne jo godt have forestillet sig et negativt udsving sportsligt og resultatmæssigt og så videre. Omvendt ser man bare ofte, at når de her tiltag bliver gjort, så opstår der samtidig nogle synergier, som måske er endnu vigtigere, end det her med at have profilerede og etablerede spillere."

"Der er noget synergi og dynamik i, at man bringer en mere sammenhængende gruppe sammen og har en stor gruppe af egenudviklede spillere, der har en kæmpe loyalitet til klubben og kender tingene indefra. Der er en fællesskabsfølelse og en dynamik i gruppen nu, som er uovertruffen, og det kan nogle gange være vigtigere, end det man kan købe for penge på den anden side af hækken, som vi jo ikke har brugt så meget tid på. De dynamikker findes heldigvis stadig i spillet, omend man som oftest tilsidesætter det, hvis man har midler nok."

"Så på den ene side er jeg egentlig ikke overrasket og så alligevel til dels over tempoet. Hvem skulle dengang kunne sige, at vi lige nu skulle ligge til at være med til at kæmpe om et mesterskab? Det havde vi med 100 procents sikkerhed solgt den for i 2019, men samtidig er der jo ikke noget, der er gjort færdigt nu her, eller som bliver gjort færdig, for det fortsætter jo. Retningen og måden at gøre tingene på fortsætter jo, uanset om vi bliver etter, toer eller treer. Men placeringen betyder noget for i hvor høj grad, vi kan investere i fremtiden. Hvor meget kan vi trykke på speederen?"

Din gamle kollega i Parken Sport & Entertainment Dan Hammer snakker jo ellers altid om, at 70 procent af det sportslige resultat over tid kommer fra den økonomiske formåen?

"Det er faktisk mig, der har fortalt ham det, for det er noget, der kommer ud fra en videnskabelig undersøgelse af engelsk fodbold gennem de sidste 100 år, som jeg læste om i sin tid. Hvordan man relativt kan forudsige sin placering, og der kan 70 til 80 procent forklares med økonomien. Men igen, det er en gennemsnitsbetragtning. Man kan jo også vinde 10 kampe i træk i et slutspil."

Men når vi nu i Tipsbladet har opgjort FCK til at have et sportsligt budget på 165 millioner og FCM til 120, hvordan skal I så med et budget på 65 millioner kroner få lukket det hul mere permanent end i en enkelt sæson?

"Det er lige præcis det, der bliver opgaven herfra. Nu har vi bragt os selv i en position, hvor vi tilsyneladende kan spille med helt fremme, vi har et attraktivt hold, og så kommer det her tidspunkt, hvor der kommer en kapitalisering, enten i form af noget spillersalg eller i noget europæisk fodbold. Jeg siger ikke, at det bliver nu, men hvis vi fortsætter med den samme tilgang, så vil der alt andet lige på et eller tidspunkt falde en transfer eller to eller tre af sig i en vis størrelse, der vil komme et gruppespil eller et eller andet, og det er jo det, der skal til, for at vi kan tage det afsæt at lave et lille skifte i forhold til, hvor tungt vi kan investere i fremtiden."

"Men vi har ikke planer om, at vi skal til at konkurrere med København eller Midtjylland om at hente dyre spillere på transfers. Det er ikke noget, der ligger foran os. Vi vil fortsat forsøge at arbejde i den retning, som vi har sat. Men det er det økonomiske frirum, der skal til, før vi kan begynde at investere tungere i fremtiden, og det kan være i faciliteter, i akademiet og selvfølgelig også i spillerkontrakter, måske også ved at holde på spillerne lidt længere, hvad ved jeg. Det er sådan set det næste skridt."

"Vi har en forretning, som vi tager højde for skal i balance rent økonomisk, og det er den ikke kommet endnu. I det øjeblik den er det, og der er midler at investere ind i klubben, så kan vi forhåbentlig tage nye skridt. Og ja, det vil selvfølgelig være et mål for os, at vi kan øge investeringerne i lønkroner og afskrivninger og så videre, qua det du spørger til, men ikke nødvendigvis dermed sagt, at vi vil til at hente tunge etablerede navne til. Det ligger ikke lige for, at vi kommer til at ændre det."

"Det er jo ikke bare et enkelt år, at man skal have råd til at gøre det, det er typisk tre-fire år frem i tiden, at man skriver en spillerkontrakt, så der er et lille stykke vej endnu, hvis man kan sammenligne os med Midtjylland og FC København.


Carsten V. Jensen og Brøndby-ejer Jan Bech Andersen.

I den kommende sæson kan de danske klubber kvalificere sig til den nye Conference League, hvor man regner med en indtægt på 20-30 millioner kroner fra et gruppespil. Det vil vel være meget godt for jeres projekt, også som lavt seedet i Europa, for det svarer jo til en god transfer?

"Lad mig først sige, at man godt kan sætte spørgsmålstegn ved, om det større fodboldpolitiske spil med blandt andet Conference League er godt for dansk fodbold. Bliver det vanskeligere for danske klubber at komme i Europa og Champions League? Ja, det gør det vel. Der er en indtjeningsratio fra Conference League til Europa League på én til tre, så i den sammenhæng er det ikke større midler, og det økonomiske i at komme i et europæisk gruppespil er jo en del af det interessante ved at kvalificere sig."

"Men nu er det etableret, så hvis vi ikke lykkes med det ene eller det andet, så er Conference League selvfølgelig også interessant, også fordi det vil give os en god øvelse i at spille europæiske kampe."

Er der noget nyt om de fire spillere, der står med kontraktudløb til sommer? I har meldt ud, at I gerne vil forlænge med Anthony Jung, men hvad er status på Marvin Schwäbe, Hjörtur Hermannsson og Lasse Vigen?

"Der er faktisk ikke noget nyt. Vi er jo der, hvor vi går ind i en afgørende fase af turneringen, og der kommer det her ikke til at fylde ret meget, muligvis i mine overvejelser bag skrivebordet, men ikke i mediebilledet. Der vil vi ikke have travlt med at kommentere på det hver anden uge. Det vil ikke være et fokusområde."

"Vi er nået frem til, at der nu er kort tid tilbage af kontrakterne, og spillerne kan jo sådan set gøre deres overvejelser, og det samme kan vi, og det kan vi gøre til det sidste, men i sidste ende ligger det så i spillernes hænder. Men der er ikke noget nyt at sige, og der er ikke afgørelser i hverken den ene eller den anden retning."

Hvordan har fodbolddirektøren det i Brøndby så, når Jesper Lindstrøm tryller ved U/21 EM? Bliver han så dobbelt glad?

"Selvfølgelig. Når vi nu skal aflevere spillere til landsholdet, så synes jeg, det er vigtigt, at de bruger tiden til noget fornuftigt og gerne inde på banen, så det er supergodt. Han viser sig godt frem, og det gør han både på klubholdet og også internationalt, så det er rigtig fint."

Sådan et par assists mod Rusland er jo ren værditilvækst?

"Ja ja, nu nøjes jeg i første omgang med at glæde mig over at se ham spille på et andet godt hold og være en vigtig spiller der. Det er ligesom det første, og så på et eller andet tidspunkt kan det da være, at det mønter sig ud i et eller andet, hvem ved? Der er flere scenarier i spil. Det kunne jo ske, at vi bestemte os for, fordi vi skulle ud at spille noget europæisk, at vi holdt sammen på gruppen og udviklede yderligere værdi den vej igennem."

"På den måde er de næste ni kampe i Superligaen med til at afgøre, hvordan vi griber en ny sæson an."

Du har haft stor succes som fodbolddirektør i Brøndby med alle de flueben, du har kunnet sætte ved tankerne fra sommeren 2019, men hvis jeg nu skulle finde et hår i suppen, så ville jeg pege på, at dine indkøb ikke har haft så stor succes. Har det været svært at købe ind? Der er kun ét decideret hit i Andreas Maxsø, men ellers har spillere som Sigurd Rosted, Johan Larsson, Samuel Mraz, Rezan Corlu, Michael Lumb, Andrija Pavlovic og Blas Riveros haft svært ved at sætte deres præg på holdet, omend Riveros så godt ud, inden han blev skadet. Hvad tænker du selv om den indkøbsliste?

"Ikke så meget. Jeg synes ikke, det er svært. Det, der ligger i, at midlerne ikke er til rådighed, gør jo, at vi skal forsøge at agere smart i et marked, hvor det kan være nok så svært at få value for money . Hvis du dividerer den samlede investering i de spillere, du nævner der, ud på hver enkelt, så er det jo til at overskue."

"Så jeg er faktisk ok tilfreds. Der kan kun være 11 på banen, og når vi samtidig har som strategisk grundlag, at vi skal udvikle egne spillere, så er jeg da glad for, at nogle af vores egne spillere har kunnet holde nogen af dem, du nævner, uden for startopstillingen."

"Spillerne er købt ind for at styrke konkurrencen og for at sætte et niveau, og det har de gjort. Jeg glæder mig da til, at Blas kommer tilbage, for han nåede jo på sin meget korte tid på banen at få vist et niveau, som kan hjælpe os. Og så ved jeg, at en spiller som Pavlovic er en superdygtig spiller. Han har bare haft et uheldigt forløb skadesmæssigt, men han viste med sit indhop mod Midtjylland, hvad han står for. Corlu har også haft et lidt uheldigt forløb sådan helt overordnet set. Og Rosted har jo taget sine minutter i en forsvarskæde med hård kamp om spilletiden.

"Overordnet set handler det om at have alternativer og konkurrence i truppen, og hvem der så bliver valgt til at spille, det sørger træneren for. Og så skal resultaterne i sidste ende vise, hvor godt vi er skruet sammen som trup."

Og så har I allerede Christian Cappis klar til midtbanen på en fordelagtig transfer fra Hobro efter denne sæson?

"Ja, og Oskar Fallenius er allerede begyndt at tage spilminutter, fordi der er tillid til ham, så den samlede investering i den gruppe af spillere har bragt masser af kvalitet og konkurrence ind i Brøndby."

Gør det også, at I har bredden til at holde fast i toppen?

"Det skal du egentlig spørge træneren om, men jeg føler jo hele tiden, at der er muligheder for at ændre på tingene og sætte spillere på banen, som kan give os noget, uanset hvem der starter ude. Ja, jeg synes rent faktisk, at vi har en bred og veltrænet trup, som kan gå ind i de sidste ni kampe med oprejst pande."

Hvor ligger I så henne efter den sidste kamp mod FC Nordsjælland den 24. maj klokken lidt i syv om aftenen?

"Vil du virkelig have, at jeg skal svare på det...? Top tre må blive svaret. Blandt de tre bedste, det er vores erklærede målsætning – men forhåbentlig bedre end det."

Fotos: Getty Images