Video : Tipsbladet
Superliga

Superliga-chef afviser kritik af upopulær model

FC Midtjyllands direktør Claus Steinlein afviser, at man omgår transferregler i samarbejdet med portugisiske CD Mafra. Samarbejdet bliver en stor gevinst for begge parter, mener FCM-bossen.

I Danmark har FC Midtjylland været under lup i forbindelse med multiklub-modeller i flere omgange.

Tilbage i 2014 blev FC Midtjylland opkøbt af Brentfords nu tidligere ejer Matthew Benham, og forventningen var, at FCM nu skulle udvikle spillere til Brentford.

Men ud over Frank Onyeka i 2021 (solgt for cirka 70 millioner kroner og dermed en markedspris) kom det danske islæt i Brentford til at bestå af en lang række trænere med Thomas Frank i spidsen, et væld af danske spillere, herunder en række landsholdsspillere, og ledere som Rasmus Ankersen. En rugekasse, det blev FCM aldrig.

Det har FC Midtjylland til gengæld erfaringer med andetsteds.

Det vakte betydelig vrede i især 1. Division men også blandt FC Midtjyllands konkurrenter i Superligaen, da man i begyndelsen af 2018 indgik en samarbejdsaftale med FC Fredericia.

Tipsbladet har analyseret FC Midtjyllands og Fredericias handler siden dengang og sporet 19 handler, altovervejende udlejninger, hvor spillere kom fra FCM-regi til Fredericia.
FC Midtjylland har gennem årene også haft fornuftig succes med at leje spillere ud, ikke mindst til AC Horsens (15 handler siden Benhams opkøb i 2014) og handler med norske FK Jerv (6 handler).

Men trafikken af spillere blegner sammenlignet med det samarbejde, FC Midtjylland har med Mafra.

Siden sommeren 2022 har FC Midtjylland kanaliseret spillere fra førsteholdet og U/19-holdet i Ikast til Mafra. 17 klubskifter med FC Midtjylland-involvering har Tipsbladet talt i Mafra siden sommeren for et år siden.

Det gav vild jackpot på transfermarkedet allerede i januar, hvor den tidligere U/19-spiller i FC Midtjylland, ivorianeren Ousmane Diomande, blev hevet tilbage fra lejemålet i Mafra og solgt fra FC Midtjylland for et kongebeløb til Portugals tredjestørste klub, Sporting Clube i Lissabon.

Her i sommer såvel som i sidste sæson har FC Midtjylland, og Mafra, overholdt reglerne for lejeaftaler, der begrænser antallet af sådanne transfers mellem to klubber til tre aftaler per sæson.

Men FC Midtjylland har også sendt syv yderligere spillere til Mafra på aftaler, der på papiret er permanente.

Hjælper både Mafra og FCM
Det ligner en omgåelse af FIFA's regler for lejeaftaler og ånden bag dem, især når man hører, at FC Midtjylland gerne vil hente de bedste tilbage til Danmark, hvis de bliver gode nok med spilletiden i Mafra.

Men sådan ser FC Midtjyllands direktør Claus Steinlein det ikke, da han efter præsentationen af Anders Holch Povlsen som ny FCM-ejer tirsdag eftermiddag taler med den skrevne presse på FC Midtjyllands nye træningsanlæg i Ikast.

”Nogle gang forstår jeg ikke, at man ikke analyserer tingene lidt mere,” siger Claus Steinlein på spørgsmålet om, hvorvidt FCM omgår reglerne for lejeaftaler med købet af Mafra og de mange aftaler om transfers til den lille, portugisiske klub.

”Vi skal kigge på, hvordan vi investerer på akademiet. Hvordan kan vi sikre os, at vi tjener penge? Ousmane Diomande er et tydeligt eksempel på, at det var en god idé at leje ham ud. Jeg tror, at vi tjente 12,5 millioner euro,” siger Claus Steinlein.

”Vi skal have spillerne derned for at udvikle sig, inden de kan sælges videre, men det kan også være, at vi skal købe en enkelt eller to hjem. Det håber jeg da, siger Claus Steinlein.

Ledt siden Ankersen var i klubben
At FC Midtjylland kunne få en ekstra samarbejdsklub er ikke nogen ny tanke.

For år tilbage kunne Tipsbladet fortælle, at midtjyderne og deres ejer Matthew Benham havde haft kig på den norske topklub Stabæk, og tanken om en samarbejdsklub at placere spillere i, meget gerne på et højere niveau end den danske 1. Division, har levet i FC Midtjylland i mange år, hvor man helt tilbage til 00'erne har ønsket sig at få lov til at spille med et reservehold i 1. Division.

”Vi havde gået og ledt efter en ekstra klub, dengang Rasmus [Ankersen] var direktør i klubben, som vi skulle udvikle os sammen med. Det ville Rasmus og Benham gerne have. Vi havde snuset til det, og til hvad der ville passe med vores kontakter i Brasilien og vores danske talenter, og hvilken række der kunne passe til os. Og så var det portugisiske marked oplagt. Vi så på priser på klubber i forskellige ligaer, og nogle var vurderet højt og var sindssygt dyre. Der syntes vi, at niveauet på løn og omkostninger var billige set i forhold til den kvalitet, vi fik. Derfor blev det Mafra,” siger Claus Steinlein, der ligesom med FC Midtjyllands samarbejde med Brentford ikke ser nogen mulighed for, at købet af den mindre klub Mafra giver problemer for den portugisiske klub.

”Da Benham kom ind hos, skabte det mere ro omkring ejerskabet. Men altså, Benham, som kommer fra gambling-verdenen og er englænder...det kan jo være, at han i dag ikke havde fået lov til at købe os. Og det havde været en katastrofe for FC Midtjylland og for dansk fodbold, fordi vi har hentet mange europæiske point siden da. Og givet folk en masse oplevelser.”

”Så jeg synes, man skal have respekt for grundene til, at vi har gjort det. Vi har gjort det for at gøre både os og Mafra meget bedre,” siger Claus Steinlein.

Er du træt af de regler, der lægger begrænsninger på lejeaftalerne. Synes I, det er uretfærdigt?
”Nej, overhovedet ikke. De skal gøre, hvad de gør for at beskytte international fodbold, og der sidder heldigvis nogle, der kigger på reglerne.”

”Jeg ved godt, at I vil have det til at se ud som om, at vi omgår reglerne, men vi har lært sindssygt meget af at have en søsterklub [Brentford], og vi har lært meget af at diskutere og udvikle sammen. Det er mere det, som vi kigger på, og her har vi fundet en klub, som vi kan udvikle os sammen med, siger Claus Steinlein.

Ud over FC Midtjylland deltager Brøndby IF med deres ejeres mange forbindelser til klubber i Europa og Nordamerika samt FC Nordsjælland med deres forbindelser til Right To Dreams akademier i Vestafrika samt det kommende MLS-hold i San Diego i versioner af klubsamarbejder.

En del af Viborgs bagland har også forbindelse til den engelske ligaklub Notts County, hvilket dog ikke indbefatter transfers men vidensdeling.