• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Victor Risager & Oliver Okstrøm

Sviatchenko om FCM-succes: Et af de bedste hold, jeg har spillet på

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Det nuværende FC Midtjylland-mandskab er et af de bedste hold, Erik Sviatchenko har spillet for, og han krediterer blandt andet midtbaneduoen.

Af Victor Risager & Oliver Okstrøm

FC Midtjylland kan onsdag skrive klubhistorie, når de møder Slavia Prag i kvalifikationen til Champions League. Med en sejr vil midtjyderne nemlig være klar til deres første tur i Champions Leagues gruppespil.

Anfører Erik Sviatchenko har tidligere været med, når FC Midtjylland er røget ud af kvalifikationen til de europæiske turneringer, men det nuværende hold er allerede sikre på en plads i Europa Leagues gruppespil, hvis de misser pladsen i Champions Leagues.

Det er også et af de bedste hold, Sviatchenko har spillet på.

- Det er et af de bedste hold, jeg har spillet på - også i Midtjyllands tid, synes jeg. Fornemmelsen for hinanden er god, og folk er motiverede og sultne. Samtidig med at der er noget rutine, er der også noget kådhed og ungdommelighed, og det er en god blanding, fortæller Sviatchenko på tirsdagens pressemøde. 

Blandingen af erfaring og ungdommelighed kommer især til udtryk i midtjydernes midterakse. Jesper Hansen, Alexander Scholz og Sviatchenko udgør en erfaren defensiv, mens Frank Onyeka, 22 år, og Jens-Lys Cajuste, 21 år, patruljerer midtbanen.

- Vi har Jesper, Alexander og mig, som er rutinerede, og så har vi de andre, som har fået lov til at spille rigtig mange minutter omkring os. Vi bliver bedre, og de bliver bedre, og den sammensmeltning har fungeret og vi har fundet hinanden hurtigt. Der er måske også mere dynamik, end der har været før, og det gavner også os bagi, at vi har Jens-Lys Cajuste og Frank Onyeka som er så dynamiske, så de virkelig kan komme rundt på banen, siger kaptajnen.

Med mere end 200 kampe for Ulvene siden debuten i 2009 er Sviatchenko også den i truppen, der har spillet flest kampe for klubben, mens han også var med, da klubben vandt sit første, andet og tredje mesterskab. Og onsdag kan han altså igen skrive historie med midtjyderne.

Fra tætteste hold har han altså oplevet FC Midtjyllands imponerende udvikling, men hvad er det, midtjyderne har gjort rigtigt?

- Vi kan snakke en halv time om det, men kort sagt er det kontinuitet. I den her kontinuitet har der også været et generationsskifte, hvor ret mange spillere blev skiftet ud, men meget af det har også noget at gøre med den her gode kultur, vi har bygget op. Folk køber virkelig ind på, hvad Midtjylland er, siger Erik Sviatchenko og tilføjer:

- Først og fremmest er det hårdt arbejde, og det gør alle, og når man har det fundament, bliver det bare nemmere at spille god fodbold og vinde kampe. Og det er det vi er gode til: at vinde kampe. Vindermentaliteten er det næste, man kan pointere. Vi er virkelig dygtige og gode til at gribe fat, når vi skal, og det er kommet over tid, ligesom erfaringen. De unge spillere lærer det her hurtige, fordi de også får muligheden, og så står man pludselig som et ret godt sammentømret hold.

Søvn bliver ikke et problem
I onsdagens kamp skal FC Midtjylland bruge en sejr for at sikre sig en plads i Champions Leagues gruppespil, og der er ingen tvivl, om at det er en af de vigtigste kampe i klubbens historie. 

På sin hjemmeside skriver midtjyderne også, at "den vigtigste kamp i historien venter". 

Selvom der altså er ekstremt meget på spil, bliver det dog ikke et problem at sove aftenen før braget. 

- Det kan man godt, siger Erik Sviatchenko og tilføjer, at de har været gode til at håndtere nerverne hidtil:

- Jeg tror, at vi er selvfølgelig er meget forskellige i forhold til, hvordan vi forbereder os, og hvordan vi agerer, når vi står derinde på banen, men nervøsiteten er meget naturlig, og den skal man ikke være bange for. Det ville være underligt, hvis man var helt kynisk og ikke kunne mærke, at det kildede nede i maven, fordi det kommer det til, når vi står inde på banen i morgen. Men den har vi jo været gode til at parkere og har egentlig bare villet spille fodbold.

- Det er også det, vi har gjort i de foregående kampe i kvalifikationen, for der har nervøsiteten ikke været en faktor. Jeg tror mere, at vi skal se det som værende en gigantisk mulighed for os alle sammen og noget, som vi bare ser frem til. 

FC Midtjylland og Slavia Prag mødes onsdag klokken 21.00 på MCH Arena.