• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Oliver Okstrøm

Træner-ekspert: Ingen plan B på Superliga-holdene

Foto: Getty Images

Selvom der er givet lov til flere udskiftninger, så bruges de næsten aldrig til at ændre på taktikken.

Af Oliver Okstrøm

I sidste sæsons Superligaen blev reglen om fem udskiftningerne videreført, men hvad blev de udskiftningerne så brugt til? Benyttede trænerne muligheden for at skifte over til en plan B, når nu muligheden for at gøre det var meget nemmere nu?

Svaret er nej, hvis man spørger observatørerne fra Superligaen, som står bag den netop udgivede performance-rapport fra Superligaen om den seneste sæson. Her kigger blandt andet den tidligere AGF- og AaB-cheftræner Peter Rudbæk på, hvordan den taktiske fleksibilitet har været.

Her står det klart for ham, at trænerne ikke går efter at lave mindre revolutioner undervejs i kampene. Rudbæk peger i den forbindelse på, at holdene har en klar plan A, mens plan B ikke bliver set ret tit.

Og selv når der kommer tre udskiftninger efter en time, og man skulle tro, at nu sker der noget, så er det kun på det individuelle plan, forklares det.

- Og hvis man skal være lidt polemisk der kan man sige, om man kan have et håb om, at dem man har sat på bænken, kan gå ind og ændre tingene, når der er tale om én til én-udskiftninger. Selve spillet, bliver der måske ikke ændret så meget i, siger han og fortsætter.

- Når først man er startet er det også meget tit der, man slutter. Det kan jo være godt nok, specielt hvis man har de bedste spillere, men ellers plejer man jo at sige, at taktik kan være de svages våben, Men jeg synes ikke, det bruges åbenlyst meget, lyder det fra Rudbæk, som tidligere har været trænerudviklingschef i DBU.

Det sker dog alligevel, at det sker melder Lars Knudsen, som senest har været U19-landstræner og nu er på vej til et job i staben omkring det amerikanske landshold. Han kan godt se dele ved FCM's taktik - men at de trods ændringer i opstilling ikke ændrer stil.

- Det eneste hold jeg så, hvor man kan tale om, at der var forsøg på taktisk fleksibilitet, var FC Midtjylland, som har nogle rotationer i deres hold, men som alligevel spiller på en måde som gør, at jeg ikke kan få øje på, at de får speciel fordel af at gøre det. De tager nogle gange deres wingbacks ind i halvrum, når de bygger op, men så vælger de alligevel at spille den første bold fra deres bagkæde og ned over modstandernes bagkæde, forklarer Knudsen

I rapporten er der også tal på sæsonens største chancer samt mindst sandsynlige mål. Læs mere om det her.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Sommerpause i Superligaen: Sådan gør din klub

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.