• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Transfers: Det bliver deres sværeste år nogensinde

Foto: Getty Images

De sidste transfervinduer er nu enten lukket eller ved at gøre det. Tipsbladet ser på de opdaterede spillerbudgetter i Superligaen i 2022/23, her med fokus på Viborg FF, der igen skal snyde alle budgetter og odds, nu uden Jesper Fredberg.

Af Troels Bager Thøgersen

Hvad bruger Superliga-klubberne på spillere?

Vi har været gennem de 12 klubbers lønninger og transfers for at se, hvad det koster at sende hvert Superliga-hold på banen.

Her ser vi nærmere på Viborg FF, der på snart sagt alle målbare parametre har overpræsteret vildt de seneste år og nu igen i 2023 skal gøre det på transfermarkedet, selvom forretningen er i markant vækst.

Viborg FF
Spillerbudget foråret 2023 (opdateret):
23 millioner kroner

Tipsbladets bud på spillerbudget i efteråret 2022: 21 millioner kroner

Trend: Viborg skruer op for forbruget for at blive en fast Superliga-klub i hård konkurrence med klubber i andre jævnbyrdige provinsbyer.

Sportsdirektør: Mads Agesen (tidligere scout i Randers), direktør Morten Jensen spiller også en hovedrolle

Forbrug på ungdomsarbejdet: På et begrænset budget klarer Viborg sig godt i talentarbejdet, der ikke vækker megen opsigt uden for lokalområdet, men som faktisk har været stabilt og solidt i adskillige år. Hvis VFF har svært ved at følge med de voksne Superliga-holds budgetter, kan man da slet ikke på ungdomsniveau, men også her barsler den ambitiøse klub og deres stadig relativt nye ejere med spændende planer.

Hvor er de på vej hen:
Budgetterne vil uden diskussion stige.

Viborg har planer for stadion, et træningsanlæg og for at vokse sig til en så stor klub, at man er en seriøst, fast aktør lige omkring Top 6 i Superligaen. Det er ambitiøst, og det kommer til at kræve markant større budgetter.

Forventet budget i næste sæson: 25 millioner kroner

Viborg skruer stille og roligt op, selvom der nok kan ryge en ekstra spiller i kurven, hvis man kommer i Europa og igen kommer godt fra land i 2023/24-sæsonen.

Januar-handlerne, hvor man ligesom naboen i FC Midtjylland før dem slog til på brasilianske spillere, viser den øgede styrke og viljen til at bruge penge, når det giver mening.

Analyse

Det er svært at være pessimistisk i Viborg FF, der her og nu skal holde drømmen i live og presse citronen så meget som overhovedet muligt, nu hvor man går ind i medaljeslutspil på tredjepladsen.

Der er ingen grund til at holde igen her og nu – en så god position kan man som Superligaens finansielt 10. største klub bare ikke forvente at være i ret ofte.

Til sommer kommer første store eksamen for ledelsen uden Jesper Fredberg, der nu er chefkok (eller rettere sportsdirektør) i kæmpeklubben Anderlecht.

Mads Agesen har sammen med direktør Morten Jensen et støtteapparat at læne sig op ad, men det ændrer ikke på, at man fortsat skal overpræstere og sammenlignet med denne sæson nok skal konkurrere med Vejle Boldklub, der ikke er VFF finansielt underlegen, ligesom Lyngby er.

Det tegner – ligesom i 2022 – til at blive det sværeste og mest udfordrende år i nyere tid i Viborg, men trods opgavens størrelse er der ikke grund til decideret at frygte noget, for klubben er tydeligvis mere end Jesper Fredbergs dygtige og heldige hånd på transfermarkedet i de seneste år.