• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn & Kenneth Jensen

Tv-millioner skal uddeles: Brøndby kan få penge til en ny Rodolph Austin

Foto: Jan Christensen/Getty Images

For Brøndby IF, FC Midtjylland og FC Nordsjælland er der godt tre millioner kroner på spil i denne weekend, hvilket svarer til en løntung spillers årsløn. Første udbetaling af tv-pengene falder nemlig efter runde 13.

Af Anders Dehn & Kenneth Jensen

Var det noget med en ekstra Kian Hansen til FC Midtjylland? Eller måske en spiller i Rodolph Austin-klassen til Brøndby IF?

Efter den forestående Superliga-runde skal første omgang af tv-pengene udbetales, og der er stor forskel på, hvad de enkelte klubber kan se frem til. For de tre tophold, FC Nordsjælland, FC Midtjylland og Brøndby IF, er forskellen eksempelvis lige omkring tre millioner kroner, hvilket ifølge Ekstra Bladets opgørelse over Superliga-lønninger i foråret svarer til en årsløn til spillere som Hansen, Austin og Benjamin Verbic.

En del af tv-pengene uddeles efter holdenes placering i ligaen, og der er 2,8 millioner kroners forskel på at blive nummer tre (3,1 mio. kr.) og nummer ét (5,9). Derudover giver en sejr 1750.000 kroner i tv-penge, så hvis Brøndby vinder over FC Helsingør søndag og samtidig overhaler FC Nordsjælland og FC Midtjylland, giver det 2.975.000 kroner mere i kassen end et nederlag og en tredjeplads ville gøre.

Uanset hvordan det går i weekenden, ender Brøndby dog foran det budgetterede, og det glæder sportsdirektør Troels Bech, der dog er varsom med at lægge for meget i det.

- Vi har budgetteret med en femteplads, så det er en chance for at komme foran budgettet. Hvor der er andre poster i vores budget, som er et mere langt og sejt træk, er det her meget synligt, fordi det bliver afgjort i den her weekend. Det er lidt et popbudget, siger han til tipsbladet.dk.

- En afledt effekt af en førsteplads er også den øgede opmærksomhed fra tilskuere og partnere, som i sidste ende er mere værd for os. Så det spiller også ind i hele det forløb.

Længere nede i tabellen bliver forskellen på placeringerne mindre, men det er da langt fra ligegyldigt, hvordan holdene klarer sig i den kommende runde. For OB er forskellen eksempelvis 1,68 millioner og for FC København 1,5. Det kan man få en halv årsløn til Nicolai Boilesen for.

FCK er den store taber
Én ting er, hvor stor forskel weekendens resultat kan gøre, noget andet er den totale forskel mellem top og bund i tv-penge-tabellen. Ifølge Tipsbladet.dk's udregning er der 8,5 millioner kroners afstand mellem den aktuelle tv-penge-topscorer, FC Nordsjælland, og bundskraberen Randers FC. Fra 11 millioner til 2,5 millioner.

Eftersom placeringen i Superligaen tæller for 30 procent af tv-pengene, ligner tv-penge-tabellen pointtabellen ganske meget. Tv-pengene tager dog også højde for den såkaldte markedspulje, hvor klubberne tildeles penge alt efter, hvor højt tv-kanalerne har prioriteret deres kampe i løbet af sæsonen.

Er man førstevalg, giver det eksempelvis 375.000 pr. kamp, mens sjettevalgskampen giver 45.000 hver runde. 

En af de helt store tabere denne gang er FC København, der fik 13,7 millioner ved første udbetaling efter 13 runde for et år siden, men kun står til at få omkring syv millioner denne gang, ifølge tipsbladet.dk's udregning.

(Værd at bemærke er dog, at det er cirkatal, og der kan være forhold, der gør, at det reelle tal er et andet - læs nærmere længere nede i artiklen. Sikkert er det dog, at FCK på grund af sin aktuelle sjetteplads står til at miste fire millioner i placeringspenge, ligesom bonusserne for at vinde kampe selvsagt også er mindre, eftersom holdet har vundet færre kampe end samme tid sidste år.)

Før runde 13 ser tipsbladet.dk's udregning af tv-pengene således ud:

Sådan gjorde vi:
Vi har taget udgangspunkt i tv-aftalen, som uddeles tre gange om året: efter runde 13, efter runde 26 og efter sæsonen. Der er i alt 275 millioner til deling, hvilket vil sige lige under 92 millioner pr. gang.

Solidaritetspuljen: 30 procent af det samlede beløb. 2,1 millioner til hver klub.

Placeringspuljen: 30 procent af det samlede beløb. Fordeles efter klubbernes placering i Superliga-tabellen. 

Markedspuljen: 24 procent af det samlede beløb. Første- og andetvalg på tv får 325.000, tredje- og fjerdevalg får 90.000, femte- og sjettevalg får 45.000, og syvendevalg får ingenting.

Kamppuljen: 16 procent af det samlede beløb. En sejr giver 175.000, uafgjort giver 65.000, og et nederlag giver ingenting.

Placeringspuljen og kamppuljen kan udregnes direkte fra tabellen og holdenes resultater. Markedspuljen er mere kompliceret. Vi har taget udgangspunkt i fordelingen her og regnet på, hvor mange penge de enkelte kampvalg har givet for den enkelte klub.

Der kan dog være usikkerheder. Eksempelvis er flere FCK-kampe blevet flyttet som følge af europæiske opgør, så de kan have fået penge for at være andetvalg, men i spilleplanen spillet som sjettevalg.

Læs mere om fordelingen af tv-pengene her.

---------------------------

Se SønderjyskE - AaB og Brøndby IF - AC Horsens på Dplay med specialtilbud til Tipsbladets læsere. SE MERE HER.

Superliga

Optakt: AGF - OB

Der venter et traditionsrigt opgør søndag eftermiddag. Kan OB gøre op med sin dårlige AGF-statistik?

Optakt: SønderjyskE - AaB

Det blev til et exit torsdag i Europa, så nu skifter fokus permanent til Superligaen for det danske mandskab Sønderjy...

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Brøndby IF - AC Horsens

Efter sejre i de første to runder i Superligaen venter nu en helt anden type modstander for Brøndby IF - kan klubben gøre det til alle gode gange tre?

Optakt: AGF - OB

Der venter et traditionsrigt opgør søndag eftermiddag. Kan OB gøre op med sin dårlige AGF-statistik?

Optakt: FC Midtjylland - Randers FC

Midt mellem de to Champions League-playoffkampe skal FC Midtjylland passe sine pligter i Superligaen. Lørdag venter Randers, der har fået en god sæsonstart.