Video : Tipsbladet
Superliga

Av, av, av: Luk øjnene Brøndby

Tallene fortæller tydeligt, at Nicolai Vallys er milevidt fra efterårets storspil.

Nicolai Vallys er en af Superligaens bedste fodboldspillere, men i øjeblikket lyser hans stjerne ikke særlig klart. 

Godt nok har han lagt op til fire mål i foråret, men endnu er han ikke kommet på måltavlen, og i de to seneste kampe mod henholdsvis FC København og Silkeborg har han været decideret usynlig. 

Det er alt for tidligt at male fanden på væggen, men i Brøndby er de bevidste om, at der er ekstra meget fokus på Vallys lige nu, og at han dermed ikke får lige så meget plads som tidligere. Det satte cheftræner Jesper Sørensen eksempelvis ord på efter pointdeleren mod Silkeborg.

Men et er, hvad øjet ser. Noget andet er, hvad tallene siger, og det er straks bekymrende læsning for Brøndby. For Nicolai Vallys er ikke i nærheden af at ramme samme høje niveau som i efteråret. Det viser tal fra Opta, som Tipsbladet har indsamlet. 

Tallene undtagen de fire øverste kolonner er per 90 minutter.

Som tabellen ovenover viser, så er Nicolai Vallys ikke i nærheden af at have ligeså mange skud i foråret, som han havde i efteråret. Derfor er hans expected goals per kamp også dalet fra 0,34 til 0,08. 

Særligt bekymrende er det, hvor lidt han er involveret i modstanderens felt. Her havde han i efteråret 4,8 boldberøringer per kamp, mens tallet er dalet til sølle 1,8. Det siger sig selv, at det er markant sværere at score, når man ikke befinder sig inde i feltet. Nedenstående billeder af Nicolai Vallys' boldberøringer viser også, at han generelt er involveret længere væk fra modstanderens mål.


Nicolai Vallys' boldberøringer i efterårets 17 kampe. 


Nicolai Vallys' boldberøringer i forårets syv første kampe. Bemærk hvor få gange han har rørt bolden i modstanderens felt.

Det er ellers ikke fordi, at Vallys ikke har bolden for sine fødder. Tværtimod. Han har faktisk flere boldberøringer per kamp i 2024, end han havde i efteråret, og hans afleveringssucces er også markant højere. Dette kan dog indikere, at han i større grad spiller sikkert længere væk fra modstanderens mål uden at være afgørende. 

Også Nicolai Vallys' expected assists er dalet fra 0,19 til 0,08 per kamp. Det kan hænge sammen med, at han i forårets syv første kampe også har taget et dyk i antallet af skabte chancer, som i efteråret var 1,4 per kamp til nu 0,9 per kamp. Alligevel står han noteret for fire oplæg allerede, men dette tal havde altså været noget lavere, hvis ikke hans medspillere var så skarpe i afslutningerne.

Er der så grund til bekymring? Tallene viser sort på hvidt, at Brøndby i øjeblikket ikke er i nærheden af at få det optimale ud af Nicolai Vallys. Det er naturligvis noget, som skal fikses hurtigst muligt, og det er de også fuldt ud bevidste om på Vestegnen. 

Omvendt er det værd at notere, at datagrundlaget er småt. Syv kampe er ikke meget, og med nogle pragtpræstationer kan Vallys hurtigt skyde sine tal i vejret igen. Faldet på mange nøgleområder er dog så stort, at der ikke bare er tale om en lille bagatel for guldbejlerne.

Nicolai Vallys blev udskiftet i det 91. minut, da Brøndby jagtede et sejrsmål i mandagens deler mod Silkeborg.