• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Oliver Okstrøm

Vejles kinesiske ejer ville tjene millioner på dobbeltspil

Vejles kinesiske ejer ville tjene millioner på dobbeltspil
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Dokumenter fra Football Leaks afslører nu, at Vejles Lucas Chang har haft en plan om at udnytte klubben til egen vinding.

Af Oliver Okstrøm

Den omfattende artikelserie under navnet Football Leaks, som Politiken er en del af rammer nu også dansk fodbold. Det drejer sig om Vejle Boldklub, hvor deres hovedaktionær Andrew Zolotko og hans kinesiske partner, agenten Lucas Chang, er i centrum.

Chang og Zolotko besøgte Manchester City kort efter deres overtagelse af den danske traditionsklub i 2016, og herefter blev der sendt e-mails fra den store Premier League-klub til Chang. Her blev der åbnet op for, at planen gik ud på, at Chang skulle sørge for at bruge Vejle til at handle kinesiske spillere.

Der blev eksempelvis foreslået, at Manchester City skulle købe den kinesiske spiller Hu Ruibao fra Guangzhou Evergrande, hvorefter han skulle sendes på en lejeaftale til Vejle. Det skulle få spillerens værdi til at stige, og City kunne derefter sælge ham tilbage til kinesisk fodbold med en fortjeneste.

Chang skulle her have 250.000 pund, som svarer til 2,1 millioner kroner som følge af hans rolle som agent.

Som følge af dette har Politiken sendt 30 spørgsmål afsted til Vejle. De er ikke blevet besvaret, og i stedet har Vejles administrerende direktør Henrik Tønder sendt en meddelelse.

- Klubben har som et led i sin almindelige drift benyttet Andrew Zolotkos og bestyrelsesmedlem Lucas Changs store netværk i udlandet til at rekruttere udenlandske spillere, lyder svaret fra Vejle-direktøren.

Afsløringen viser desuden, at Zolotko og Chang har lavet et hav af spillerhandler i Vejle. På to et halvt år har man hentet 58 spillere fra 29 lande, hvoraf en stor del af dem kun har spillet få eller slet ingen kampe, inden de er blevet sendt videre til andre klubber.