• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Vild liste: De største navne i Superliga-historien

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Få her et blik på hvilke store stjernenavne, som den danske Superliga gennem tiden har kunnet tiltrække

Af Troels Bager Thøgersen & Torsten Kjems

Superligaen er i de seneste uger blevet beriget med nogle gevaldigt store navne i form af Jack Wilshere til AGF og FC Midtjyllands to opsigtsvækkende profiler i Vagner Love og Max Meyer. 

Tipsbladet har med det udgangspunkt set nærmere på de største navne, som Superligaen i det hele taget har kunnet tiltrække gennem tiden. 

Og selv om bestemt ikke alle blev nogen succes i deres tid i den bedste danske række - så er det alligevel en vild liste af kæmpe store stjerner fra den internationale fodboldscene:

Se hele listen og vurderingen af hver enkelt spiller her:


Daniel Agger, Brøndby IF,
Midtstopper

I Superligaen fra 2014 til 2016

Alder ved ankomsten: 29

Klubber før Superligaen: Brøndby, Liverpool

Landskampe: 20 U-landskampe og 75 A-landskampe for Danmark

Så stor var karrieren før Superligaen: 5 bolde

Sådan gik det i Superligaen: 3 bolde

Agger er undtagelsen på vores liste, fordi han allerede havde spillet Superliga-fodbold i begyndelsen af karrieren. Vi har ham med, fordi han blev så stor og betydende en spiller i Liverpool.

Agger kom under ekstremt stor fanfare retur til Superligaen i 2014, og selvom kroppen var slidt i fodboldsammenhæng, var Agger stadig en meget stærk forsvarsspiller.

Brøndby opnåede ikke det helt store på banen i de år ud over at rykke væk fra flirten med bunden og tættere på topkampen, så vi kan ikke svinge os op på mere end en middelkarakter for effekten i handlen, selvom Agger isoleret set gjorde det fornuftigt.


Nicklas Bendtner, FC København, 
Angriber

I Superligaen i efteråret 2019

Alder ved ankomsten: 31

Klubber før Superligaen: Arsenal, Birmingham, Sunderland, Juventus, Wolfsburg, Nottingham Forest, Rosenborg

Landskampe: 24 U-landskampe og 81 A-landskampe for Danmark

Så stor var karrieren før Superligaen: 5 bolde

Sådan gik det i Superligaen: 1 bold

Forholdet til Rosenborg var gået i stykker, men det kom som noget af en bombe, at Ståle Solbakken og Nicklas Bendtner med kort aftræk før transferdeadline fandt sammen i FC København.

Spekulationerne om et samarbejde med FCK havde været talrige før Bendtners aftaler med Nottingham og Rosenborg, og på banen kastede det ikke det store af sig ud over et mål i en pokalkamp mod FC Nordsjælland og spredte minutter som indskifter. Aftalen var ikke noget, der kostede FC København et nævneværdigt beløb med tanke på klubbens store spillerbudget, men den manglende sportslige effekt gør altså bundkarakteren uundgåelig.


Rafael van der Vaart, FC Midtjylland,
Offensiv midtbanespiller

I Superligaen fra 2016 til 2018

Alder ved ankomsten: 33

Klubber før Superligaen: Ajax, Hamburger SV, Real Madrid, Tottenham, Betis

Landskampe:  25 U-landskampe og 109 A-landskampe for Holland

Så stor var karrieren før Superligaen: 6 bolde

Sådan gik det i Superligaen: 1 bold

Van der Vaart er en af de største spillere, der nogensinde er kommet til dansk fodbold, og ved ankomsten var forhåbningerne til midtbanespilleren ekstremt store, både på banen og som en nestor, der kunne lære fra sig i en klub med stort fokus på ungdomsarbejdet.

Men ingen af delene kom nogensinde til at fungere.

Hollænderen havde aldrig været hurtig, men havde ingen fart eller acceleration tilbage, da han kom til FC Midtjylland, og selvom teknikken og blikket for spillet tydeligvis stadig var på et meget højt niveau, passede han overhovedet ikke ind på det fysisk betonede FC Midtjylland-hold.

Samarbejdet endte surt og i et skifte videre til Esbjerg, hvor hollænderen sluttede karrieren som professionel, og den toårige kontrakt sidder med garanti i FC Midtjylland-ledelsen, der da heller ikke ville forpligte sig til mere end en halvsæson med Vágner Love og Max Meyer, hvilket også burde have været modellen med den dyre hollandske VM-finalist.


Eric Djemba-Djemba, OB,
Central midtbanespiller

I Superligaen fra 2008 til 2012

Alder ved ankomsten: 27

Klubber før Superligaen: Nantes, Manchester United, Aston Villa, Burnley, Qatar SC

Landskampe: 34 A-landskampe for Cameroun

Så stor var karrieren før Superligaen: 4 bolde

Sådan gik det i Superligaen: 5 bolde

Læg mærke til Djemba-Djembas alder ved ankomsten til Danmark.

27 år er intet sammenlignet med de andre navne i denne gennemgang af stjernenavne, og hvor mange af de andre for længst var brændt ud, spillede midtbanespilleren fra Cameroun på flere måder sit bedste fodbold overhovedet i Superligaen.

Spilforståelsen, fysikken og teknikken gjorde hurtigt Djemba-Djemba til det hit, han overhovedet ikke havde været i Manchester United og England, hvor han mere eller mindre retfærdigt blev symbol på nogle svage Manchester United-sæsoner efter Champions League-finalerne i 1999 og 2001.

Midtbanespilleren var længe langt over Superliga-niveau og havde nær trukket sit hold til et DM-guld, før niveauet faldt i slutningen af tiden i Danmark.

Midtbanespilleren burde nok have været solgt i 2010 – i stedet slukkedes karrieren i et langt efterår i Israel, Serbien, Skotland, Indien, Indonesien og til sidst langt nede i rækkerne i fransk fodbold.


Olof Mellberg, FC København,
Midtstopper

I Superligaen fra 2013 til 2014

Alder ved ankomsten: 35

Klubber før Superligaen: Degerfors, AIK, Racing Santander, Aston Villa, Juventus, Olympiakos, Villarreal

Landskampe: 27 U-landskampe og 117 A-landskampe for Sverige

Så stor var karrieren før Superligaen: 5 bolde

Sådan gik det i Superligaen: 3 bolde

FC København var den sidste sang i Olof Mellbergs karriere, der i øvrigt havde varet lidt længere, hvis det stod til svenskeren. Og sikke en karriere, det var – Mellbergs betydning i Santander, Aston Villa og i Juventus i en svær periode for superklubben står nok ikke lige så klart her til lands som i Sverige.

Stopperen spillede i FC København i en svær periode, hvor Ariel Jacobs blev fyret en måneds tid efter Mellbergs skifte, og hvor truppen ikke var lige så stærk, som den havde været få år tidligere eller er i dag.

Han gjorde det fornuftigt i FCK uden at blive en kæmpe profil, og stoppede så karrieren sommeren efter. Mellberg har siden været cheftræner for Brommapojkarna, Fremad Amager og Helsingborg.


Khalid Boulahrouz,
Brøndby IF,
Midtstopper

I Superligaen fra 2013 til 2014

Alder ved ankomsten: 31

Klubber før Superligaen: Waalwijk, Hamburger SV, Chelsea, Sevilla, Stuttgart, Sporting

Landskampe: 5 U-landskampe og 35 A-landskampe for Holland

Så stor var karrieren før Superligaen: 4 bolde

Sådan gik det i Superligaen: 3 bolde

Det var noget af en overraskelse, at Brøndby hentede den hollandske midtstopper umiddelbart efter, at man nær var rykket ned i 1. division.

Khalid Boulahrouz rykkede til Superligaen af familiære årsager for at spille fodbold i nærheden af familien i Hamborg, og han gjorde et solidt indtryk for Brøndby, før man tog afsked med hollænderen og i stedet hentede Daniel Agger i Liverpool.


Brian Laudrup,
FC København
Kantspiller/forward

I Superligaen fra 1998 til 1999

Alder ved ankomsten: 29

Klubber før Superligaen: Brøndby IF, Bayer Uerdingen, Bayern München, Fiorentina, AC Milan, Rangers FC, Chelsea

Landskampe: 33 U-landskampe og 82 A-landskampe for Danmark

Så stor var karrieren før Superligaen: 6 bolde

Sådan gik det i Superligaen: 2 bolde

Brian Laudrup var ikke i Superligaen i ret lang tid, men det var noget af et navn, Flemming Østergaard og den daværende ledelse fik overtalt til at tage hjem til Danmark.

Laudrup var en topspiller i Europa og havde stadig et højt niveau, men samarbejdet med FC København og returen til Danmark kom aldrig til at fungere.

Laudrup scorede i to 2-2-kampe mod Silkeborg på vejen mod en skuffende syvendeplads, og han blev efter eget ønske solgt til Ajax i sommeren 1999 efter et halvt års tid i hovedstaden.


Roy Carroll, OB,
Målmand

I Superligaen fra 2009 til 2011

Alder ved ankomsten: 31

Klubber før Superligaen: Hull, Wigan, Manchester United, West Ham, Rangers, Derby

Landskampe: 11 U-landskampe og 45 A-landskampe for Nordirland

Så stor var karrieren før Superligaen: 4 bolde

Sådan gik det i Superligaen: 4 bolde

Ligesom Eric Djemba-Djemba havde Roy Carroll en masse fodbold tilbage i sig, da han kom til OB og Superligaen.

Carroll overtog jobbet i OB efter fyringen af Arek Onyszko, og han stod så godt, at han i de sidste dage i 2009 vandt Tipsbladets traditionsrige målmandskåring Det Gyldne Bur foran Stephan Andersen og Lasse Heinze.

2010 blev en noget mere ustabil affære for nordireren, især efter sommerferien hvor OB og Carroll efter uenigheder ophævede kontrakten på transferdeadlinedag i januar 2011.

Carroll fik styr på karrieren og privatlivet igen og nåede at spillede yderligere ni sæsoner, herunder en tur i Champions League-gruppespillet med Olympiakos og europæiske kampe med Linfield hjemme i Nordirland.


Johan Djourou, FC Nordsjælland,
Midtstopper

I Superligaen fra 2020 til 2021

Alder ved ankomsten: 33

Klubber før Superligaen:  Arsenal, Birmingham, Hannover, Hamburger SV, Antalyaspor, SPAL, Sion, Xamax Neuchatel

Landskampe: 27 U-landskampe og 76 A-landskampe for Schweiz

Så stor var karrieren før Superligaen: 4 bolde

Sådan gik det i Superligaen: 2 bolde

Det var noget af et brud med ungdomskursen i FC Nordsjælland, da man hentede Johan Djourou som erfaren støttespilleren i 2020. Ingen havde forestillet sig, at han skulle spille et halvt årti til, men det blev på grund af skader ikke til ret mange kampe i Danmark for den tidligere Arsenal- og HSV-spiller, der vel havde størst succes for Schweiz' habile landshold.

Djourou stoppede karrieren sidste sommer.


Vágner Love, FC Midtjylland,
Angriber

Skiftede til Superligaen i januar 2022

Alder ved ankomsten: 37

Klubber før Superligaen: Palmeiras, CSKA Moskva, Flamengo, Shandong Luneng, Corinthians, AS Monaco, Alanyaspor, Besiktas, Kairat

Landskampe: 6 U-landskampe og 20 A-landskampe for Brasilien

Så stor var karrieren før Superligaen: 5 bolde

Sådan gik det i Superligaen: UB

Vágner Silva de Souza fra Rio De Janeiro, bedre kendt som Vágner Love, var en stor profil for CSKA Moskva fra 2004 til 2009 og var i sine unge dage også reserveangriber på Brasiliens A-landshold bag topnavne som Ronaldo, Adriano og Robinho.

Forwarden har scoret regelmæssigt gennem sin efterhånden meget lange karriere, senest for topklubben Kairat i Kasakhstan, som måske ikke lyder af ret meget, men som trods alt spillede Conference League-gruppespil i efteråret mod Basel, FK Qarabag og Omonia Nikosia.

Det begyndte, tilsyneladende, som en joke fra FC Midtjyllands midtbanespiller Evander, der lige efter nytår lagde en video op med en hyggekamp hjemme fra Brasilien med blandt andre Vágner Love, som Evander har kendt siden de tidlige barndomsår, da faren Evandro har været forwardens agent gennem hele karrieren.

Men der var altså så meget hold i historien, at FC Midtjylland små tre uger senere skrev kontrakt med forwarden for resten af sæsonen, og Vágner Love fik en halv time mod AaB efter at have siddet på bænken i sidste uge mod PAOK i Conference League-knockoutkampen i Herning.


Max Meyer, FC Midtjylland
Offensiv midtbanespiller

Skiftede til Superligaen i januar 2022

Alder ved ankomsten: 26

Klubber før Superligaen:  Schalke 04, Crystal Palace, FC Köln, Fenerbahce

Landskampe: 52 U-landskampe og 4 A-landskampe for Tyskland

Så stor var karrieren før Superligaen: 4 bolde

Sådan gik det i Superligaen: UB

Ud over Wilshere og Van der Vaart er Meyer måske den spiller på listen, der som helt ung var de største forventninger til.

Alle de store klubber i Europa blev sat i forbindelse med Meyer, da han slog igennem i Schalke 04 som teenager, og det var en overraskelse – og skuffelse – da han i 2018 endte i Crystal Palace i den tunge halvdel af Premier League.

Karrieren væk fra Schalke er overhovedet ikke forløbet, som Meyer eller omverdenen havde forventet, men som 26-årig kan man stadig tillade sig at tro, at der er flere gode sæsoner i den tyske midtbanespiller.

Hvor og hvornår han finder sin plads i FC Midtjylland er dog uvist – en halv time mod PAOK og AaB viser, at kampformen ikke er helt skidt.


Jack Wilshere, AGF,

Central midtbanespiller
Skiftede til Superligaen i februar 2022

Alder ved ankomsten: 30

Klubber før Superligaen: Arsenal, Bolton, Bournemouth, West Ham

Landskampe: 19 U-landskampe og 34 A-landskampe for England

Så stor var karrieren før Superligaen: 5 bolde

Sådan gik det i Superligaen: UB
Selvom Wilshere ikke har spillet en professionel fodboldkamp i ni måneder, har hans skifte til AGF givet genlyd i Danmark og England i de seneste dage, og meldingerne fra Arsenal, hvor han trænede med, og fra AGF er, at den 30-årige midtbanespiller er klar til at spille i Superligaen nu.

Om det bliver en succes eller ej er umuligt at forudsige nu, men opsigtsvækkende, det er samarbejdet i den grad.