Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Wow: Nathan Trott giver hele Superligaen baghjul

Nathan Trott har nogle helt vilde statistikker blandt Superligaens målmænd, mens Kamil Grabara er placeret i den knap så sjove ende.

Efterårssæonen i Superligaen er forbi, og hvilken mere belejlig andledning er der til at kigge nærmere på målmændene i Danmarks bedste fodboldrække.

Det har Tipsbladet valgt at gøre gennem tal og statistikker leveret fra SpilXperten. 20 keepere har noteret sig for Superliga-minutter i løbet af efteråret, men fire af de 20 keepere udgår af sammenligningerne, da de har spillet under fem kampe.

Her er tale om Theo Sander fra FC København, der har spillet én kamp, det samme har Andreas Gülstorff i FCN og Kasper Kiilerich i Viborg FF. Carljohan Eriksson har optrådt to gange for FC Nordsjælland.

Og hvad springer så i øjnene, når man kigger på Superliga-målmændenes tal fra efteråret? Det gør Nathan Trott fra Vejle Boldklub. Han er helt suverænt den målmand, som redder flest afslutninger, som underliggende parametre fortæller, skulle have været scoringer.

Vejle Boldklub har lukket 21 mål ind, mens de ifølge expected goals burde have lukket 31,5 mål ind. Det betyder altså, at Nathan Trott har forhindret 10,5 scoringer, hvilket distancerer alle andre Superliga-målmænd med længder.

Filip Djukic med sine 3,6 prevented goals er den næste på listen, mens Patrick Pentz ligger på 3,1 på en fjerdeplads. I den anden ende af skalaen skal OB's Martin Hansen lukke øjnene.

-5,9 prevented goals noterer han sig for, hvilket vil sige, at han lukker tæt på seks mål ind, som han ifølge expected goals imod ikke burde. Reservemålmændene Thomas Mikkelsen og Martin Fraisl er de næste i den knap så sjove ende af listen, og herefter følger Kamil Grabara.

FCK-keeperen har en prevented goals på 0,8, hvilket giver ham en 12. plads ud af de 16 målmænd. Han har også en af ligaens dårligere redningsprocenter på 61,1. Martin Hansen på 58,5, Jonas Lössl på 59,5 og Mads Kikkenborg på 60,9 er placeret lavere end Kamil Grabara.

Redningsprocenter giver dog ikke altid et retvisende billede. Statistikken tager nemlig ikke højde for, om skuddene er forkølede afslutninger fra distancen eller chancer tæt under mål, som burde have givet scoringer.