• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Ole Hoffskov & Victor Risager

Australsk landstræner raser: Det slår folk ihjel

Foto: Getty Images

Australiens landstræner Graham Arnold er af den gamle skole, og han hader alt nymodens - ikke mindst de sociale medier.

Af Ole Hoffskov & Victor Risager

Tipsbladet i Qatar

Australiens landstræner Graham er en smilende mand, der joker sig igennem en stor del af de 15 minutter, Tipsbladet og en gruppe australske journalister taler med ham mandag morgen. Som da en australsk journalist spørger ham, hvordan han har det, og får svaret "jeg har det, som du ser ud".

Et enkelt emne får dog minen til at ændre sig til det mere alvorlige hos Australiens landstræner - sociale medier.

59-årige Graham Arnold HADER Facebook, Instagram, Twitter og alt det andet gøjl, og end ikke det fakum, at hans Socceroos-mandskab er blevet hyldet på sociale medier i hjemlandet efter 1-0-sejren over Tunesien betyder noget for ham.

- Spillerne kigger på det indtil klokken 4-5 om morgenen. De læser alle de gode kommentarer og nyder alt det der shite, siger Arnold.

Ordet shite, hvis danske oversættelse næppe er nødvendig at bringe, får Australiens pressemedarbejder til at bryde ind. Henvendt til de fremmødte journalister spørger hun, om det ikke er muligt at bruge ordet "garbage" (skrald, red.) i stedet for.

Men det kan hun glemme.

- Nej, jeg er ligeglad, fordi det gør noget ved spillerne og deres søvnmønster, hvis man er oppe til klokken fem om morgenen. Det er desuden også de samme folk på sociale medier, der dagen efter slagter dig, fastslår Graham Arnold.

Ikke overraskende er Australiens landstræner ikke selv på sociale medier.

- Det er noget, jeg ikke gør mig i. Jeg håber, at I snart tror på mig, når jeg siger, at jeg ikke læser noget. Jeg ved, hvilken effekt det kan have på mennesker. Det har en enorm indlydelse på kendisser og sportsstjerner. Det mentale er det vigtigste (i sport, red.), og hvis det gør noget ved din hjerne, er det ligemeget, hvor fit du er, hvor god du er, eller hvor god taktikken er. For du kan ikke bruge det, hvis du ikke er klar mentalt.

- Jeg er virkelig glad for, at jeg spillede i de dage, hvor der ikke var mobiltelefoner, og hvor der ikke var journalister, der gav karakterer. Det er lang tid siden, men det er en stor ting. Jeg tror, at spillerne i dag er mentalt stærke på grund af det, men i sidste ende hiver jeg også min kone og mine børn af sociale medier, fordi det kan slå ihjel.

"And can we now talk about football?", proklamerer Australiens landstræner så, inden han dog atter får et spørgsmål om sociale medier. Han erkender, at han har bemærket noget af den fejring, der var i gaderne i Australien efter landets VM-sejr over Tunesien i søndags.

- Jeg er blevet tilsendt videoer af jublen af nogle venner. At se folk juble steder, jeg ikke kender, og på pubs, jeg ikke har hørt om, og at folk går amok… Det er det, jeg er her for. At give folk et smil på læben, lyder det fra Arnold, der har været landstræner i fire år. 

På onsdag kan Graham Arnold atter sende de sociale medier i brand i Australien, hvis Socceroos ekspederer Danmark ud af VM.