Foto: Getty Images
VM

Australsk realitystjerne: Dårligste VM-hold ever

Hos australske fans er troen på succes mod Danmark stor, selvom det er "det værste australske hold" nogensinde.

Tipsbladet i Qatar.

Der er ikke mange ting, der kan forene folk, som fodbold kan. Bare spørg George og Andrew.

Hjemme i Australien er George Mladenov en reality-tv-stjerne, der sluttede som nummer to i serien "Survivor", et program i stil med Robinson Ekspedition, mens Andrew er en ganske ukendt studerende.

Før VM gik i gang var de også helt og aldeles fremmede for hinanden. Men i Qatar er de løbet ind i hinanden og er blevet følgesvende under slutrunden, hvor duoen følger det australske landshold, Socceroos, igennem gruppespillet og i en eventuelt ottendedelsfinale.

Derfor skal de naturligvis også forbi Al Janoub Stadium onsdag aften, når Australien spiller en skæbnekamp mod Danmark.

- Jeg synes, Danmark er et virkelig godt hold helt generelt og uden de helt store stjerner, foruden Christian Eriksen selvfølgelig. De har gjort det godt de seneste. Men hvis de skal knække et australsk hold, som ved, at de bare skal bruge uafgjort for at kvalificere sig… Det tror jeg ikke, at Danmark kan, siger George.

- Jeg er også fuld af beundring for Simon Kjær, der virker som en rigtig god leder, tilføjer Andrew.

Ordene er ikke lige så pæne, når det kommer til at vurdere talentmassen hos Socceroos, der for sjette gang er med til VM. Tværtimod.

- På papiret er det her nok det værste australske landshold, vi har haft, ever, lyder den hårde dom fra George, der dog tilføjer:

- Men vi kommer med den gamle australske mentalitet, som vores fodboldhold har mistet over de seneste 20 år. Vi er ikke Holland eller Barcelona, vi kan ikke spille som dem. Men jeg tror, at vi kan overraske. Australien spiller ikke godt mod defensive hold, men jeg tror ikke, at Danmark vil spille defensivt mod os, og så kan vi ramme dem på kontra.

To spillere kan dog få julelyset frem i øjnene på de australske fans, navnligt en FC København-spiller.

- Maty Ryan er en verdensklassekeeper. Han er nok vores bedste spiller på papiret, siger George.

- Vi er også virkelig spændt på 18-årige Garang Kuol, som lige er skiftet til Newcastle i Premier League og har en lys fremtid. Hvis han kommer på banen i de sidste 30 minutter, kan han virkelig ændre en kamp, tilføjer Andrew.

Kæmpe legende i unåde
Når man snakker med fans i ørkenstaten, falder snakken ofte hurtigt på andet end det sportslige, heriblandt Qatars mildest talt tvivlsomme forhold med menneskerettigheder, forbuddet mod at drikke øl ved stadions og selve logistikken ved at holde VM i et så lille land.

Hvad angår det sidstnævnte, har det været en blandet oplevelse for George og Andrew.

- Det har været nemt at komme rundt. Den offentlige transport er rigtig god, og byen er rigtig smuk. Men indlogeringen har været latterlig, fordi det er huse midt ude i ingenting, og det var svært at finde noget, siger Andrew.

- Men VM skulle heller aldrig have været her. Vi ved alle, hvorfor det er her. Det er, fordi de købte det og købte FIFA og købte alle fodboldbosserne. But here we are, tilføjer George.

Hvorfor er du så taget herned?

- Fordi Australien kvalificerede sig til VM, og jeg er stor fodboldfan, så jeg tænkte, at jeg ville komme med et åbent sind i håb om, at det ville være en god oplevelse.

Det er imidlertid ikke alle australiere, der har et kritisk syn på den omstridte VM-vært.

Australsk fodbolds velsagtens største legende Tim Cahill har nemlig en ledende rolle på Aspire-akademiet, som er en stor del af Qatars fodboldsatsning. Og den nu 42-årige stjerne har desuden lutter ros til overs for værtsnationen.

- Jeg ser todelt på Tim Cahill. Han er en legende i australsk fodbold, for ikke at tale om australsk sport, og nu efter hans karrierestop tjener han en ordentlig bunke penge fra Qatars regering, siger George med en grimmasse, der mere end indikerer, at han ikke er helt fan af Cahills nuværende gesjæft.

Australien og Danmark mødes onsdag klokken 16.00 dansk tid. Spiller Australien sig videre, vil det være blot anden gang i deres historie, at man går videre fra et VM-gruppespil.