• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Ole Hoffskov & Victor Risager

DBU-formand tordner i Qatar: Jeg er decideret vred

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Efter flere måneders radiotavshed besvarede DBU-formand Jesper Møller onsdag spørgsmål fra den samlede presse i Qatar. Her løftede han blandt andet sløret for, at DBU ikke kommer til at støtte, at Gianni Infantino opnår genvalg som FIFA-præsident.

Af Ole Hoffskov & Victor Risager

Tipsbladet i Qatar

Hulubulu, Jesper, hvor er du henne?

DBU-formand Jesper Møller har i flere måneder været i flyverskjul, selv om der ellers har været nok at tale om, men onsdag eftermiddag troppede nordjyden op foran den danske presse i Qatar for at besvare nogle af de mange spørgsmål, der har rumsteret så længe.

Om DBU's kovending i forhold til OneLove-armbindet, om VM i Qatar, og Gianni Infantinos vrøvle-tale kort inden slutrunden og det forestående genvalg, schweiz-italieneren står til at få som FIFA-præsident.

Først kom DBU's direktør Jakob Jensen med en redegørelse over de seneste par døgn, hvor han blandt andet løftede sløret for de sanktioner, Danmark og øvrige nationer blev truet med, hvis de bærer et OneLove-anfører under VM. FIFA gjorde det klart, at anførerne "som minimum" risikerer et gult kort, hvad der i øvrigt er hjemmel til i lovbøgerne.

DBU oplevede desuden en kæmpe kovending fra FIFA, der først havde givet grønt lys til at bære armbindet.

- Tingene er eskaleret. Især i forhold til kampen i går, har vi holdningen, at vi skal beskytte vores spillere. Situationen nu er ganske enkelt ekstraordinær. Jeg har aldrig oplevet lignende. Jeg er ikke bare skuffet, jeg er vred. Jeg har været med siden 1998. Det er fuldstændig uacceptabelt, hvad vi oplever, siger Jesper Møller og fortsætter:

- En ting er, hvad vi skal opleve på diverse møder og pressemøder. Racisme og hykleri. Men at bringe vores spillere i sådan en situation, kort før en åbningskamp, det er helt uacceptabelt og dybt kritisabelt. Det bliver vi nødt til at forholde os til.

- Vi er nødt til at reagere sammen på det. Vi er alle forundrede og uenige i, at vi ikke kan få lov til at bære anførerbindet. I UEFA-regi og i Nations League har der ingen problemer været. Helt frem til for et par dage siden har vi fået en klar indikation om, at det her er ok. Derfor oplever vi det som kritisabelt, overraskende og uacceptabelt.

Jesper Møller fastslår, DBU ikke ønsker at støtte Gianni Infantinos genvalg som FIFA-præsident.

- Vi har en politisk situation i FIFA, hvor der er præsidentvalg næste kongres. Der 211 lande i FIFA, og jeg forstår, at den nuværende præsident har støtte fra 207 lande. Danmark er ikke et af de 207 lande. Det kommer vi ikke til at blive. Danmark kommer ikke til at støtte den nuværende præsident.

Er beslutningen om ikke at støtte Infantino blevet truffet den seneste uge?

- Det er ikke en beslutning, der er blevet truffet nu. Det har vi været afklarede med længe. 

Allan Hansen (DBU's forhenværende formand, red.) har tidligere foreslået, at UEFA skal forlade FIFA. Er det en god idé?

- Ja, jeg har tænkt på, om det er en god idé. Hvis nogle i Europa skal meldes ud, er det 55 lande. Jeg er ret sikker på, at der vil komme udfordringer, hvis Danmark alene melder sig ud. Lad os se, om vi kan få den politiske dialog tilbage.

Hvor langt kan Infantino presse jer?

- Vi har en diskussion nu, hvor vi skal afvente de syv landes snak. Vi må anerkende, at 207 lande rent faktisk støtter den siddende FIFA-præsident. Det er en del af snakkene i FIFA.

Hvad siger du til kritikken om, at du har gemt dig?

- Den køber jeg simpelthen ikke. Hvilken formand har stået mere til rådighed siden 2015? Jeg accepterer ikke det synspunkt! Jeg har stået til rådighed i forbindelse med DBU's repræsentantsskabsmøde, i Folketinget. Amnestys årsmøde, Play the Game og så videre. Og vi havde planlagt en stor konference. Så den køber jeg simpelthen ikke. Jeg synes, I skal researche noget bedre på de ting, I siger og skriver.

Vil I arbejde aktivt på at finde en modkandidat til Infantino?

- Fristen for at opstille en kandidat er udløbet. Så det kan ikke lade sig gøre. Vi har diskuteret siutationen, men når 207 ud af 211 støtter ham, er det svært at finde nogle, der vil stille op. 

DBU's fodbolddirektør Peter Møller fastslog desuden på pressemødet, at der ikke kommer tiltag fra landsholdet ala regnbuefarver aller andet under VM. Han beskriver, de metoder, FIFA har brugt for at bremse OneLove-anførerbindet, for "bøllemetoder".