Foto: Getty Images
VM

Eksperter kritiserer Schmeichel: Han sælger sin sjæl til russisk propaganda

Både professor og seniorforsker langer ud efter Peter Schmeichel, der optræder i det statskontrollerede russiske medie RT. Den tidligere målmand er blevet en del af Vladimir Putins propaganda-apparat, siger de.

Det ene øjeblik står Peter Schmeichel på et snedækket stadion 400 kilometer øst for Moskva. Det næste øjeblik viser han rundt på en bilfabrik. Og senere viser han rundt på et kunstmuseum.

Den tidligere topmålmand kommer vidt omkring i det første afsnit af "The Peter Schmeichel Show" på den russiske tv-kanal RT (tidligere Russia Today). Han er blevet hyret til at vise rundt i de russiske værtsbyer for sommerens VM, og afsnit ét så onsdag dagens lys.

Men det, der kan ligne et uskyldigt værtskab på en programserie, er mere end som så, mener to eksperter. For RT er som statskontrolleret medie et våben i "informationskrigen" mod "hele den vestlige verden", som RT's chefredaktør sagde i 2012.

Schmeichels tilstedeværelse er med til at legitimere RT og i forlængelse deraf Vladimir Putin, siger Hans Bonde, der er professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

- Russia Today er et propagandamedie og en forlænget arm for Putin og den russiske statsmagt. Det er genialt af RT, at de vælger en af historiens bedste målmænd og får ham til at tale rigtig pænt om Rusland. Men det er selvfølgelig fuldstændig instrueret. Han sælger sin krop og sjæl til russisk propaganda, siger Bonde til TV2.

Nogenlunde samme kritik retter Flemming Splidsboel, der er seniorforsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Det er problematisk, fordi det er RT. Peter Schmeichel bliver en lille brik i en del af det statskontrollerede mediekonglomerat, der har en central rolle i den måde, hvorpå Rusland forsøger at påvirke de politiske præferencer i verden, siger han til DR.

- På sin egen lille facon er han med til at legitimere RT ved at give den et velkendt ansigt udadtil. Men RT er med i en langt større konflikt, som Vesten ifølge Rusland har iværksat, og tv-stationen ser sig selv som et redskab i den storpolitiske konflikt, der handler om meget andet end fodbold.

Peter Schmeichel er ikke den eneste kendte person, der optræder for RT. Til sommer skal Manchester Uniteds manager, José Mourinho, være ekspert på kanalens VM-dækning, mens tidligere topspillere som Carlos Valderrama og Stan Collymore også er på RT's lønningsliste.

Mads Frederiksen, der er manager for Schmeichel, siger ifølge DR, at den tidligere målmand ingen kommentarer har.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.