• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Ole Hoffskov

Kvinder kan få piskeslag hvis de voldtages til VM

Foto: Getty Images

Hvis en kvinde bliver voldtaget i Qatar, er der næppe ret megen hjælp at hente. Det skal alle kvinder være bevidste om, før de eventuelt rejser til VM.

Af Ole Hoffskov

En voldtægt er i forvejen en kvindes værste mareridt - hvis voldtægten finder sted i Qatar, kan det ikke blive værre.

Det engelske medie The Athletic har været i kontakt med flere eksperter, der samstemmende fortæller, at kvinden meget vel kan risikere at blive den anklagede part i en voldtægtssag, selv om de naturligvis er ofrene.

Det er selvsagt meget vigtigt at notere sig for alle kvinder, der har en plan om at tage til Qatar, når VM begynder om under to måneder.

- Til store sportsbegivenheder stiger risikoen for seksulle forbrydelser betragteligt. I Qatar risikerer kvinder, som bliver udsat for et seksuelt overgreb, hvad end det bliver begået af deres forældre, en kollega, en ven eller en komplet fremmed, at blive anklaget for utroskab, fortæller Rothna Begum, der er kvinderettighedsforsker hos Human Right Watch, til The Athletic.

At det forholder sig sådan i Qatar betyder, at rigtig mange seksuelle overgreb ikke bliver anmeldt. Kvinderne ved godt, at de med al sandsynlighed alligevel har tabt på forhånd.

- Hvis personen, de anmelder, hævder, at der var tale om sex med samtykke, skal der ikke mere til for, at den forudrettede kvinde kan blive retsforfulgt for sex uden for ægteskab, fortæller Rothna Begum.

Og det er der ingen, der ønsker sig i Qatar.

En sådan forseelse kan blive straffet med alt fra fængsel til piskeslag. Utroskab er nemlig ulovligt i Qatar i henhold til den såkaldte "Zina-lov". Den typiske straf for sex uden for ægteskab er 100 piskeslag. 

The Athletic har været i kontakt med FIFA, der fastslår, at alle, som er i Qatar under VM, vil modtage den behandling, de har brug for, men forbundet svarer ikke konkret på, om det eksempelvis vil være muligt at tilgå nødprævention. Normalt er nødprævention ikke tilladt i Qatar.

I VM-værtslandet er der også strenge regler mod blandt andet indtag af alkohol, og de kilder, som The Athletic har talt med, beskriver det som usandsynligt, at disse love bliver lempet under VM.

Det er fuldstændig vanvittigt 
Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen har længe været én af de største kritikere af, at Qatar er blevet tildelt VM-værtskabet, og han fastslår, landets håndtering af sagesløse voldtægtsofre er med til klart og tydeligt at understrege råddenskaben. 

- Athletics historie er grum læsning og endnu et argument for, at man skal tænke sig grundigt om, før man rejser til VM i Qatar. Qatar er et land, hvor der gøres stor forskel på de mennesker, der befinder sig i landet, alt efter hvad deres nationalitet er, og i dette specifikke tilfælde efter deres køn.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at spørgsmålet om skyld, bevisbyrde og retsstilling i den grad vendes mod kvinder. Qatars lovgivning og håndhævelse af reglerne på området strider mod al lødig forskning og viden på området, der eksempelvis viser, at man ofte ikke gør den 'modstand' mod et overgreb, som Qatars love kræver for at frikende et kvindeligt offer.

- Det her er at forvandle ofre for grove overgreb til formodet skyldige, og ud over at det skaber usikkerhed for gæster til VM, er det et enormt problem for de mange kvindelige migrantarbejdere, der ude i virkelighedens verden allerede har en markant dårligere retsstilling end qatarske statsborgere.

- Det er en skidt sag for Qatar og FIFA, fordi det åbner yderligere en flanke, hvor omverdenen vil komme med berettiget kritik af VM-værterne og placeringen af VM i Qatar. Qatar er langt fra det eneste land i verden, der har en markant anderledes lovgivning om voldtægt og seksuelle overgreb, end vi har i Danmark og en størstedelen af de deltagende lande ved fodbold-VM, men det her er endnu et eksempel på, at et autoritært land som Qatar kommer i negativt fokus som VM-vært, når man har love og normer, der helt tydeligt bryder menneskerettighederne og normal lighed for loven, som vi kender det fra en demokratisk retsstat.

- For mig er det endnu et tungt argument i rækken for, at det VM aldrig burde have været givet til Qatar, og at det også siden tildelingen af værtskabet i 2010 havde været det rigtige at tage slutrunden fra Qatar, siger Troels Bager Thøgersen, der netop er hjemvendt fra en tur til VM-værtslandet. 

VM's åbningskamp spilles 20. november.