• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Troels Bager Thøgersen

Politianmeldt og i store smerter: Vi er slaver

Foto: Getty Images

Migrantarbejdere arbejder fortsat under dybt kritisable forhold i Qatar, selvom landets styre har indført ny lovgivning og lovet forbedringer. Tipsbladet har mødt flere af arbejderne i Qatar.

Af Troels Bager Thøgersen

Tipsbladet i Doha

Om ni dage begynder VM-slutrunden i Qatar med åbningskampen mellem VM-værterne og Ecuador, mens Danmark er i aktion to døgn senere mod Tunesien.

Der har i årevis været et knivskarpt fokus på dårlig behandling og krænkelse af de over to millioner migrantarbejdere, der arbejder i Qatar, og som ikke mindst har gjort landets infrastruktur klar til VM 2022.

Qatars styre har lovet forbedringer og indført ny lovgivning, der skal sikre migrantarbejderne bedre forhold, men uafhængige organisationer og eksperter har i lang tid advaret om, at de nye regler stort set ikke kommer et stort flertal af arbejderne til gavn.

Og på et besøg i Qatar mødte Tipsbladet adskillige arbejdere, der kunne fortælle om en lang række tilfælde af dårlig behandling og deciderede brud på lovgivningen.

I Tipsbladets fredagsudgave fortæller arbejderen John om, hvordan han fra første dag efter ankomsten i Qatar er blevet snydt og arbejder under farlige forhold, der er hamrende ulovlige i Danmark og også er det i Qatar, efter landet for et par år siden indførte ny lovgivning, der forbyder det såkaldte Kalafa-system, der i det store hele giver arbejdere i Qatar mulighed for at holde udenlandske arbejdere som slaver.

John blev snydt af det agentfirma, der rekrutterede ham i hans hjemland, og som han og familien betalte et stort beløb, satte ham til at arbejde på en byggeplads i stedet for det rengøringsjob, han var stillet i udsigt, og siden har John slidt og slæbt under farlige forhold og udsat for en behandling af arbejdsgiveren, der bryder nærmest alle love og regler.

- De kalder mig 'Agger' derhjemme, siger John, der er stor fodboldfan og holder med Liverpool.

- Men jeg er jo ikke bygget til at arbejde på en byggeplads. De sætter mig til at slæbe 50 kilos cementsække op på fjerde etage, nogle gange skal vi bære elementer op, der er endnu tungere. Vi har arbejdet midt på dagen om sommeren i over 50 graders varme. Alt det her er ulovligt, og firmaet ved det udmærket. Men de er ligeglade, siger John til Tipsbladet.

- Jeg har brækket hånden, jeg har smerter i benene, jeg har voldsomme hovedpiner, jeg har smerter i ryggen og i min rygsøjle. Lige nu har jeg voldsomt ondt i mellemgulvet og har været tvunget til at holde pause fra arbejdet, men selv her efter et år i Qatar har jeg endnu ikke fået mit sundhedskort, selvom det også er noget, jeg har krav på fra min arbejdsgiver ifølge loven. De siger, at jeg bare skal tage på hospitalet, men derhenne vil de hverken behandle eller tilse mig eller mine kolleger, siger John.

- Det her er moderne slaveri, vi bliver behandlet som slaver, og vi bebrejder arbejdsgiverne og retssystemet for det. Vi har lidt så meget, siger John, der også efterlyser, at FIFA og VM-værterne Qatar indfører den kompensationsordning til migrantarbejdere, en række menneskeretsorganisationer og fodboldforbund har efterlyst i de seneste måneder.

John har gentagne gange klaget til myndighederne over den dårlige behandling og de lovbrud, han er udsat for, og i sidste uge meddelte hans arbejdsgiver, at han og flere af kollegerne er blevet politianmeldt, hvilket John tolker som et forsøg på at true ham og kollegerne til at trække klagerne over arbejdsgiveren tilbage.

Du kan læse hele beretningen og eksperters vurdering af forholdene for migrantarbejdere lige nu i Qatar i Tipsbladets fredagsudgave.

John er ikke arbejderens rigtige navn. Vi har anonymiseret ham og hvor han stammer fra af hensyn til hans og andres sikkerhed og situation i Qatar.