• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Tipsbladet.dk

Skæve VM-facts: Du tror, det er løgn

Skæve VM-facts: Du tror, det er løgn
Socrates 1982. Foto: Polfoto

1.500 liter rødvin til spillerne, en målmand med solstik, støjende frøer og pinlige dommerfejl. Bliv klogere på VM-historien med et smil på læben.

Af Tipsbladet.dk

Bogen uNYTTIG VIDEN2 er på gaden med hele 1374 skøre, fascinerende og overraskende facts. Denne gang har forfatterne Michael Ebert og Tim Klotzek plukket endnu flere fodboldfacts ud til samlingen. 

Tipsbladet.dk bringer her et uddrag af nogle de skæve facts fra VM-historien:

- Verdens længste rejse til et fodbold-VM havde Rumænien i 1930. Holdet stod på toget i Bukarest og ankom to uger senere til Uruguays hovedstad Montevideo.

- Til det første VM i 1930 var der ingen kvalifikation. Man kunne deltage, blot man kunne still hold og havde råd til transporten til Uruguay. Da pengene var små og rejsen lang, deltog følgende hold fra Europa: Jugoslavien, Frankrig, Belgien og Rumænien.

- Det længste navn, der nogensinde har spillet en VM-slutrunde er Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira (VM 1982 for Brasilien). For nemhedens skyld blev han blot kaldt for Sócrates.


- Colombias landsholdsmålmand René Higuita kunne ikke deltage ved VM 1994, fordi han sad i fængsel i en sag, der omhandlede en kidnapning.

- I VM-kvartfinalen mellem England og Argentina blev argentineren Antonio Rattin udvist. Da han nægtede at forlade banen, blev han efter syv minutter slæbt ud af politiet, mens tilskuerne blandt andet kastede chokoladebarer efter ham, som han samlede op og spiste.

- I historiens første VM-finale i 1930 mellem Argentina og Uruguay blev der spillet med to forskellige bolde, da holdene ikke kunne enes om én bold. Der blev derfor spillet en halvleg med hver bold.

- Da det franske landshold var bange for ikke at få ordentlig vin i England, tog de selv 1.500 liter rødvin med til VM-slutrunden i 1966. Frankrig røg dog ud i indledende runde.

- Tilskuerrekorden ved fodbold-VM sattes i 1950 ved finalen i Rio mellem Brasilien og Uruguay - 174.000 personer var til stede på Maracana.

- Ved VM i 1950 afstod Indien fra at deltage i VM-slutrunde, da FIFA ikke tillod, at man spillede barfodet, Indien har ikke siden kvalificeret sig til en VM-slutrunde.


- Da nordkoreanske fans ikke måtte rejse ud selv, gav det nordkoreanske fodboldforbund 1000 fodboldbilletter til Kina ved VM 2010 i Sydafrika, således at kineserne kunne rejse afsted og støtte Nordkorea.

- Efter at have tabt 4-0 til Frankrig ved VM i 2006 klagede det ukrainske landshold over, at nederlaget skyldtes manglende nattesøvn, fordi støjende frøer udenfor hotellet havde holdt dem vågne om natten med deres højlydte kvækken.

- Den mest målrige VM-kamp var Østrigs 7-5-sejr over Schweiz ved VM 1954. Det var så varmt, at Østrigs målmand fik solstik.

- I en VM-kamp mellem Ungarn og Argentina i 1982 gav Ungarn ved en fejl både bolden op i 1. og 2. halvleg.

- Den første fodboldkamp, der nogensinde blev vist live i Nordkorea var Nordkorea mod Portugal (VM Sydafrika, 2010). Ved stillingen 4-0 til Portugal tav kommentatoren i en halv time. Korea tabte 7-0, og efter kampen sagde han: "Portugal vandt og har nu fire point."
Derefter blev der vist billeder af Den Store Leder, Kim Jong-un.

Foto: Polfoto
- Ved VM-finalen i 2010 var det første gang, at hverken Brasilien, Argentina, Italien eller Tyskland deltog i finalen. Spanien vandt 1-0 over Holland. 

- Bortset fra VM i 1930 og 1950 har der altid været mindst et europæisk hold i VM-finalen. 

- Gule og røde kort blev først indført ved VM 1970 - indtil da var udvisninger blevet kommunikeret mundtligt.

- I 1970 var også det første VM, hvor det var tilladt at skifte spillere ud. 

- Da England var gået i straffesparkskonkurrence mod Argentina ved VM i 1998 steg antallet af hospitalsindlæggelser grundet hjerteproblemer med 25 % i England. 

Foto: Polfoto
- På Øen Elba er en gade opkaldt efter den legendariske blæksprutte Paul, der ved VM 2010 kunne "forudsige" flere af kampene. Gaden hedder Via Polpo Paul. 

- Ikke alle var dog lige begejstrede for blæksprutten - Irans tidligere præsident Mahmoud Ahmadinejad, beskyldte bløddyret for at promovere "vestlig propaganda og overtro."

- Eduard Streltsow, nok et af de største russiske fodboldtalenter, røg fem år i arbejdslejr inden VM i 1958: Han havde sagt nej til at gifte sig med datteren af et medlem af Politibureauet.

- Holland har den negative rekord at have deltaget i en VM-finale tre gange med tre nederlag til følge.

- I VM-kampen mellem Frankrig og Kuwait i 1982 scorede Frankrig et mål, og Kuwaits præsident stormede rasende ind på banen sammen med en af sine koner. Den russiske dommer, som ellers havde dømt mål, annullerede scoringen. Frankrig vandt dog alligevel 4-1.

- VM i 1962 i Chile var nok en af de mest brutale slutrunder. Efter otte gruppespilskampe var 30 spillere blevet skadet.

- Tyskland har vundet de fire straffesparkskonkurrencer, de har deltaget i ved VM.


- Josip Simunic fra Kroatien modtog tre gule kort ved VM i 2006 i kampen mod Australien - først ved det tredje gule kort blev han udvist af den lettere distræte dommer Graham Poll.

- Efter at Østrig i en VM-kamp i 1978 havde slået Vesttyskland 3-2, offentliggjorde en tysk avis den østrigske målscorer Ernst Krankls telefonnummer. Hans telefon kimede derefter uafbrudt, Krankl modtog desuden mordtrusler.

- Det brasilianske landshold fik en særlig præmie efter de havde vundet VM 1970 i Mexico: De blev fritaget for at betale skat resten af livet. 

- Ved VM i 2010 havde den nordkoreanske landstræner angivet en angribers navn som reservemålmand for at kunne tage flere angribere med til slutrunden. FIFA afviste dog med den begrundelse, at man kun må bruge spilleren på den plads, som han er nomineret til at spille.

- Siden VM i 1994 er scoringsgennemsnittet løbende faldet frem til VM 2010 - fra 2,71 mål pr. kamp (VM i 1994) til 2,27 i 2010. Efter gruppespillet i Brasilien 2014 ligger målsnittet på 2,83 pr. kamp, hvilket er ny rekord.

uNYTTIG VIDEN2 er udgivet af arlings.com og kan købes for 159,- kroner.