• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Ole Hoffskov

- Danmark bør trække sig fra VM i 2034 omgående!

Foto: Getty Images

Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen ryster opgivende på hovedet over, at Saudi-Arabien bliver VM-værter i 2034. Han mener, at Danmark omgående bør melde ud, at man ikke har tænkt sig at deltage i slutrunden.

Af Ole Hoffskov

Saudi-Arabien er endnu ikke officielt blevet udråbt som VM-værter i 2034 - men det bliver de.

Tirsdag morgen er det kommet frem, at Australien har trukket sig fra kapløbet, og dermed er Saudi-Arabien de eneste, der har budt ind på slutrunden. Deadline for at fremsende et VM-bud er i dag, og med Australien ude af billedet er der ikke andre i spil end Saudi-Arabien, der dermed tildeles slutrunden om 11 år.

En ny triumf for den stenrige oliestat, men et nederlag for de fleste andre, lyder det fra Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen, der håber på den ultimative reaktion fra DBU i kølvandet på tirsdagens nyhed.

- Det går imod alt, DBU har sagt om, hvordan fodbold bør udvikle sig, at Saudi-Arabien får VM. Efter min mening skulle man fra dansk side allerede sige nu, at det VM deltager man ikke i, punktum. Man skal lære af fadæsen Qatar og droppe alt, der hedder kritisk dialog, man kommer bare til at legitimisere den her skandaløse beslutning, siger Troels Bager Thøgersen.

Han mener, at der er tale om en falliterklæring af rang at tildele endnu et VM til en diktaturstat, men processen kunne næsten kun ende med det facit. 

- Det er en skandale af rang, at FIFA, de øvrige fodboldforbund og Saudi-Arabien på den her måde bare sætter alle principper om åbenhed og ordentlige processer over styr. FIFA har selv indført, at alle VM-værtskaber skal stemmes om på kongressen med samtlige 211 medlemslande i verden. Man har indført krav om, at værterne skal leve op til nogle standarder for menneskerettigheder, og det hele var på papiret indført for, at man skulle undgå korruptionsskandalerne fra dengang, Rusland og Qatar fik VM i 2018 og 2022.

- Nu har de kastet alle de fine principper og undskyldninger på lossepladsen og har foræret VM til Saudi-Arabien, fordi diktaturet har lovet så mange milliarder i udviklingsaftaler og præmiepenge til alt og alle.

- Det er totalt til grin: Saudi-Arabien har endda lavet en samarbejdsaftale med Stillehavets fodboldforbund om at udveksle erfaringer og lade hold deltage i hinandens turneringer i strandfodbold og indendørs fodbold, alt sammen som den tyndeste undskyldning for at overføre et stort millionbeløb til Stillehavets miniputstater, siger Troels Bager Thøgersen.

Tipsbladets chefredaktør fastslår, at FIFA's moralske kompas - eller mangel på samme - atter udstilles med udnævnelsen af Saudi-Arabien som VM-værter.

- Der er egentlig bare sket det, at al korruptionen i forbindelse med VM i Rusland og Qatar er blevet gjort lovlig. Der er ikke brug for konvolutter med nye dollarsedler eller hemmelige bankkonti i skattely, hvor man får en stor, fed overførsel med bestikkelse.

- Fodboldverdenen med FIFA i spidsen har gjort korruptionen lovlig ved at kalde det hele samarbejdsaftaler, og ved at Saudi-Arabien kaster om sig med penge, så de får selv Qatar til at ligne fattige studerende på jagt efter pantflasker sidst på måneden, siger Troels Bager Thøgersen.

Mange får selvsagt flashbacks til VM-slutrunden i Qatar, og det giver da også god mening ifølge Troels Bager Thøgersen, der dog ikke tøver med at udnævne den største slyngelstat af de to.

- Saudi-Arabien er værre end Qatar, fordi man har noget nær verdensrekord i at bruge dødsstraffen, krænker menneskerettighederne langt oftere og endnu mere brutalt end Qatar, fører hemmelige krige i andre lande, der koster tusinder af civile livet, og er ved at skabe et klamt overvågningssamfund, hvor man sørger for, at ingen tør være uenige med regimet, siger Troels Bager Thøgersen.

VM i Saudi-Arabien i 2034 bliver efter alt at dømme ligesom i Qatar en slutrunde, der afvikles om vinteren.