Foto: Getty Images
VM

VM-ambassadør chokerer: Homoseksualitet er farligt

Mohamed Aboutrika er officiel ambassadør for VM i Qatar. Han mener, at homoseksualitet er en farlig ideologi, som man skal bekæmpe.

Homoseksualitet er ulovligt i Qatar og kan straffes med både bøde og fængsel. Så de seneste ti år har omverden spurgt, om homoseksuelle overhovedet er velkomne, når VM skal spilles i landet til næste år.

Det forsikrer Qatar, at de er. Det er dog ikke alle VM-slutrundens officielle ambassadører, der deler den opfattelse. Mohamed Aboutrika er en legendarisk spiller hjemme i Egypten og har de seneste to år været blandt VM-ambassadørerne, og siden 2014 har han været ekspertkommentator på Qatar-tv-kanalen beIN Sports.

I forbindelse med det arbejde kom han forleden med et udfald mod en kampagne i Premier League, som advokerer for LGBT-personers rettigheder.

- Dette fænomen er ikke kun mod islams natur, det er også mod menneskets natur. Allah siger i koranen, 'vi har æret Adams børn'. Så ved at udøve homoseksualitet ærer vi ikke mennesker, vi ydmyger dem. Folk skal være opmærksomme og forsigtige, for sport er i alle hjem i dag, siger Aboutrika blandt andet.

- Så faren, moren, broren, Mohammed og Dr. Tariq (de to sidste referer til to andre personer i studiet, red.), vi har alle en rolle at spille: Vi skal gå op mod fænomenet homoseksualitet. Fænomenet homoseksualitet er ikke foreneligt med islam, og det går imod almindelig sund fornuft.

- Vores religion, islam, og alle religioner kæmper mod og advarer mod det. Så det er vores rolle, og vi skal være opmærksomme.

I et klip, der cirkulerer på internettet, taler Mohamed Aboutrika i to minutter og 20 sekunder om homoseksualitet og "farerne" ved det. Han slutter af med at sige:

- Det er en farlig ideologi, og det er ved at blive ulækkert, og folk skammer sig ikke over det længere.

- De siger til os, at homoseksualitet er menneskerettigheder. Nej, det er ikke menneskerettigheder, det går tværtimod mod menneskeheden.

Moderselskabet bag tv-kanalen er beIN Media Group. Det er uklart, hvem der ejer mediekoncernen, men den menes at være ejet af et af Qatars investeringsselskaber, Qatar Sports Investments. I spidsen for både beIN og investeringsselskabet står PSG-præsident Nasser Al-Khelaifi. Han har i øvrigt i otte år været minister uden portefølje i Qatars regering.

Qatar har som nævnt flere gange forsikret, at homoseksuelle og kvinder får fri adgang til VM, senest i oktober.

Ved samme møde lovede VM-arrangøren dog også, at der ville være pressefrihed i Qatar før og under VM. Siden har organiseringskomitéen truet med at sagsøge et medie og anholdt to norske journalister.