Generelle

”Jeg vil stadig helst være træner”

Tommy Møller Nielsen ser både gode og dårlige sider af sit job som fodbolddirektør i israelske Maccabi Nethanya, hvor han dagligt arbejder sammen med den tyske legende Lothar Matthäus.

For fem måneder siden sad Tommy Møller Nielsen i Kerteminde uden job men med udsigt til løn i endnu et år fra Viborg FF, der fyrede ham fra assistenttrænerjobbet sammen med træner Anders Linderoth i november 2007.

Ambitionen pegede i retning af et nyt trænerjob, gerne i udlandet. Siden fyringen i Viborg havde der været enkelte henvendelser fra både Norge og Ungarn uden, at der kom mere ud af det.

”Jeg havde egentlig ikke så mange tilbud omkring jobs på det tidspunkt, da der pludselig kom et opkald fra Israel. Det var noget overraskende,” husker han.

Opkaldet kom fra den tyske forretningsmand Daniel Jammer, der i 2006 investerede store summer i den israelske klub Maccabi Nethanya.

”Han tilbød mig en stilling som fodbolddirektør i klubben, hvilket lød enormt spændende. Jeg vil egentlig helst være træner igen, men omvendt gælder det også om at holde sig i gang i den her branche, så man ikke bare ender med at blive glemt. I princippet kunne jeg have valgt og sidde og hygge mig i Kerteminde i endnu et år og hæve min løn i Viborg, men det virkede som en god udfordring,” siger Tommy Møller Nielsen.

I sin fars tid som landstræner i Israel fik Tommy Møller Nielsen et godt kendskab til landet og har siden selv opbygget et udmærket forhold til klubben, så han behøvede end ikke at rejse til Nethanya for at se nærmere på forholdene men nøjedes med et smut til Frankfurt.

”Jeg mødtes med Daniel Jammer, og efter en halv time, havde vi en aftale. Resten af tiden talte vi bare om fodbold. Jeg kendte Daniel Jammer lidt i forvejen, men der er ingen tvivl om, at det har hjulpet godt, at min far har efterladt sig et godt indtryk i Israel.”
Efter fremtiden var på plads, og aftalen blev offentliggjort har Tommy Møller Nielsen i danske medier omtalt som både sportsdirektør, sportsmanager og sportschef. Ingen af delene er korrekte.

”Det er en ny stilling, som passer til klubben og målsætningen. Jeg er ansat som fodbolddirektør og skal have fokus på holdet, hvor jeg fungerer som en slags support til træneren. Jeg skal forsøge at finde nye spillere til holdet, men jeg har ikke noget med økonomi eller forhandlinger at gøre. Jeg arbejder på at opbygge et bedre scouting-netværk og rejser en del,” siger Tommy Møller Nielsen, der i øjeblikket er på et tre uger langt ophold i Sydafrika, hvor han besøger en klub for at se nærmere på mulige spilleremner til truppen.

Da Tommy Møller Nielsen blev ansat, havde Daniel Jammer allerede hyret den tyske legende Lothar Matthäus som træner, hvilket i sig selv var en øjenåbner for israelerne.

”Det er yderst sjældent, at udlændinge kommer til Israel som trænere. Ud over min far som landstræner, har der ikke været mange udenlandske trænere i de seneste mange år.”